Ahol nyolcmillió emberre két szemész jut

2016. november 2., szerda 07:00

mbedji-foto-hajdu-d-andras400-1478032955.jpg

Pécs, 2016. november 2. - Az önkéntes magyar szemész szakorvos, missziós és szerzetes, Dr. Hardi Richárd Kongóban gyógyítja a betegeket. Nagyjából nyolcmillióan élnek itt, ahol Hardi doktor másodmagával látja el a szemész szakorvosi feladatokat.

Dr. Hardi Richárd a Kongói Demokratikus Köztársaságban végzett önkéntes munkájáról és tapasztalatairól tartott előadást október 27-én, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán.

 

A több mint 250 érdeklődőt vonzó előadás elején Prof. Dr. Biró Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója hívta fel a figyelmet arra, hogy a WHO statisztikája szerint a világon körülbelül 40 millió vak ember él - közülük 20 millióan a szürkehályog miatt veszítették el a látásukat, pedig ez a betegség egy 15-20 perces műtéttel gyógyítható lenne.

hirdetés

 

Dr. Hardi Richárd a szürkehályog mellett más, Afrikában gyakori szembetegségekről is beszélt, de szó esett az orvosi munkát nehezítő körülményekről - az egész országban tapasztalható szakorvoshiánytól kezdve az elhanyagolt kórházakon át a közlekedési és nyelvi nehézségekig -, a mindennapos sikerekről és a számunkra furcsa étkezési szokásokról is. Hardi doktor végül a folyamatos, helyi utánpótlásképzés és technikai fejlesztés fontosságát hangsúlyozta, a több korosztályt megszólító estét pedig kötetlen beszélgetés zárta.

 

A valósággal való szembesülés volt Hajdú D. András Cataracta című fotókiállítása, amely Richárd doktor munkáját mutatta be egy hétéves, a szürkehályog miatt mindkét szemére vak kislány, Mbenji történetén keresztül.

 

Forrás: Érted és Veled Alapítvány / MTI OS, fotó: Hajdú D. András / FotoKlikk.hu

Kapcsolódó cikkek

Brisbane, 2013. június 11., kedd - A Földközi-tenger partvidékének fényszennyezése megváltoztatja az izraeli tengeri teknősök fészkelési szokásait.

images-1373033968.jpgKétszázötven diákot állítanak elő a román hatóságok az egyik korrupciós érettségi botrány nyomán, a diákok péntekre tervezett csoportos kihallgatásáról lemondtak, miután a hatósági eljárás felháborodást keltett a szülők körében.

android400-1453434225.jpg

Budapest, 2016. január 22. - Tavaly ötven százalékkal több androidos kártevőt regisztrált a G Data német vírusvédelmi cég, mint 2014-ben, az idén pedig további fenyegetések várhatók.