„Egy ember élete is sok”

2013. február 23., szombat 16:01

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából rendkívüli közgyűlést tartottak a Városházán. Kovács Béláról is megemlékeztek. Az eseményt a Himnusz közös éneklése zárta.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját minden évben február 25-én tartják annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon hurcolták el a Szovjetunióba.


A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000.június 13-án fogadta el a határozatot, miszerint a középfokú oktatási intézményekben február 25-én emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól.

 

 

A Városházán tartott megemlékezésen Páva Zsolt polgármester, Nagy Csaba alpolgármester,Csizi Péter alpolgármester, országgyűlési képviselők, valamint Kovács Béla családtagjai is részt vettek.
A megemlékezést a Mecsekaljai Iskola Kovács Béla Általános Iskolája tanulóinak ünnepi műsora kísérte.

hirdetés

 

Miért emlékezünk....

 

 

„E korszakot nem lehet és nem is szabad elfelejteni. Az emlékezés elsődleges célja pedig, hogy ne történhessen meg újra..”

 

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője szerint, súlyos mulasztás történt, mely az MSZMP utódjának tekinthető MSZP-t is terheli.
„A rendszerváltáshoz fűződő lehetőségeket eltékozolták az elmúlt húsz évben.”
Üzenete a fiatalok számára az, hogy tanuljanak a múlt és a jelen hibáiból is.

 

 

Gymesi Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy míg a kommunizmus bűneit elkövetők egy idegen hatalom kiszolgálói voltak, úgy ma is fennáll az idegen hatalmak fenyegetésének veszélye.
„Csak most nem vörös csillaggal, hanem kék zászlóval és sárga csillaggal.”
Példaként említette azt a közelmúltbéli esetet, mikor az izraeliek elleni kosárlabdameccsről kitiltották a magyar zászlókat a sportcsarnokból Szolnokon.
Beszélt arról is, hogy a kommunizmus nyújtotta itthoni körülmények miatt sokan kényszerültek elhagyni hazájukat és külföldre települni egy jobb élet reményében.
„Ezt akkoriban disszidálásnak hívták, ma külföldi munkavállalásnak.”
Szerinte fontos a jelen rendszer vizsgálata, összevetése a régivel, és, ha bármilyen hasonlóságot találunk, közös erővel tenni kell ellene a magyar népért.


Kovács Béláról

 

 

Született: Patacs, 1908.április 20.
Kisgazdapárti politikus, a Tildy Zoltán és Nagy Ferenc-kormány, majd Nagy Imre második és harmadik kormányának földművelésügyi minisztere.
1947-ben a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a  Szovjetunióba szállították, és évekig ismeretlen helyen tartották fogva.
A következő hat évet Szibériában, a Gulágon töltötte, 1953-tól pedig egy moszkvai börtönben sínylődött, mígnem 1955-ben a Szovjetunió kiadta őt a magyar kormánynak. Kovács Béla csak 1956 tavaszán nyerte vissza szabadságát. 1959-ben hunyt el.
Házát az Önkormányzat vásárolta meg, és múzeum berendezését tervezi benne, hogy méltóképp emlékezhessenek meg róla.
2013. február 25-én, hétfőn pedig ünnepséget tartanak a Mecsekaljai Iskola Kovács Béla Általános Iskolájában, melynek végén Kovács Béla házához is ellátogatnak.
 

Kapcsolódó cikkek

bus-driver-seat-1358248389.jpg

Hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet és új eljárásra kötelezte a Pécsi Törvényszéket a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a buszvezetőnek az ügyében, aki 2008 januárjában Pécsen az általa vezetett busszal a megállóba felhajtva egy gyalogos halálát okozta. A baleset 2008. január 14-én történt. A sofőr a 6-os számú helyi járat volánjánál ülve a Maléter Pál úti megállóban nem tudott megállni egy előtte kikanyarodni készülő busz mögött, s azért, hogy elkerülje az azzal, valamint a tőle balra haladó autókkal való ütközést, jobbra rántotta a kormányt, arra, ahol abban a pillanatban senkit sem látott. A megállóba felhajtva ugyanakkor elütött egy hatvanéves nőt, nekiment egy padnak, végül egy fának ütközve megállt. A baleset sérültje életét vesztette.

ac2-1381699756.jpgOktóber 8-án újraindította Conversation Club című sorozatát a Zsolnay Negyedben működő American Corner. Az USA pécsi információs- és programközpontja a klubbal ingyenes lehetőséget biztosít bárkinek az „English language” kötetlen gyakorlására.

buzanszky2010-dorogifc400-1382276937.jpgHat középiskola csapatai mérkőztek a III. Pécs városi Buzánszky Kupán. A tornán jelen volt az Aranycsapat hátvédje, Buzánszky Jenő is. A Nemzet Sportolója cím viselőjét október 26-án szülővárosában, Dombóváron látják vendégül abból az alkalomból, hogy hetven éve lépett vasúti szolgálatba.