Középiskolai stratégiai verseny történelmi témákkal

2017. január 3., kedd 07:05

Budapest, 2017. január 3. - A diákok január 22-ig regisztrálhatnak az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyre (OKPV). A 2017 első negyedévében megrendezendő, történelmi témákat feldolgozó stratégiai versenyt már negyedik alkalommal szervezi meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Case Solvers csapata.

- Az elmúlt években több mint 1000 diák vett részt az ország egyik legnépszerűbb, középiskolásoknak szóló esettanulmány versenyén, az OKPV-n. Idén a motivációja is nagyobb lehet a jelentkezőknek, hiszen nagyszerű nyereményeink vannak: amellett, hogy az 1-3. helyezettet automatikusan felveszik az MCC Középiskolás Programjába, a győztes csapat egy háromnapos londoni utat is kap ajándékba - mondta Pataki Nikoletta, az OKPV szervező csapatának vezetője.

 

A többfordulós versenyen valamennyi középiskolás diák részt vehet, akik otthonosan mozognak a történelem világában, szeretnek érvelni, csapatban dolgozni és szívesen fejlesztenék problémamegoldó- és előadókészségeiket. A jelentkezési időszak az online selejtezők végéig, január 22-ig tart.

hirdetés

 

Ennek kapcsán a korábbi évekhez képest újítás, hogy idén nemcsak háromfős csapatok regisztrálhatnak, hanem január 15-ig egyénileg és párban is lehet nevezni. Ez utóbbi esetekben a szervezők állítják össze a csapatokat. A regisztrációt követően a pályázók rendelkezésére áll egy hatrészes videósorozat, amelynek segítségével elsajátíthatják az esettanulmányok megoldásához szükséges eszköztárat.

 

A versenyzők három fordulóban mérik össze tudásukat. A csapatok január 22-ig online tesztet töltenek ki, amelyek közül a legeredményesebbek továbbjutnak a február 11-én megrendezendő regionális döntőkbe, amelyeket az ország négy városában - Székesfehérvárott, Miskolcon, Pécsett és Budapesten - szerveznek. A márciusi végső megmérettetésnek a Mathias Corvinus Collegium ad otthont, amelyen a legjobb tizenkét csapat vehet majd részt.

 

A résztvevők minden esetben 72 órával a fordulók előtt kapják meg az esettanulmányt, amelynek megoldását szakmai zsűri előtt prezentálják. A döntőben az ítészek között tudhatjuk majd többek között dr. Romsics Ignác történészt, valamint Strohmayer János közgazdászt is.

 

A diákoknak érdemes lesz az utolsó fordulóba jutásért küzdeniük, hiszen értékes nyeremények várnak rájuk: a fentebb említetteken kívül a második helyezett csapat tagjai egy-egy e-book olvasót is kapnak, míg a többi versenyző között Wall Street 101 pénzügyi tábort, szabadulószoba belépőket, történelmi témájú előadásokra szóló bérleteket, valamint könyvcsomagokat osztanak szét a szervezők.

 

A versenyre jelentkezni az okpv.hu/jelentkezes oldalon található online form kitöltésével lehet.

 

Forrás: Edupress

Kapcsolódó cikkek

Nagykanizsa, 2013. november 9. - A jelenleg a nyugat-dunántúli régióhoz tartozó Nagykanizsa kórháza a több évtizedes szakmai kapcsolatok és a betegek érdekei miatt kezdeményezte, hogy egészségügyi ellátás szempontjából a dél-dunántúli régióhoz csatlakozhasson.

megszepul-a-varosom400-1383998568.jpgHét építőipari cég - a Hörmann, a Mapei, a Fujitsu-Fisher klíma, a Ravak, a Rigips, a Creaton és az ELKO EP Hungary - részvételével indult el a „MegszépülAVárosom” kezdeményezés. Ennek keretében az interneten legtöbb szavazatot kapó fővárosi kerület vagy vidéki megyeszékhely, nagyváros egy kiválasztott közterületét újítják fel a cégek. Szavazni az erre a célra elindított weboldalon keresztül december 20-ig lehet.

Augusztus 7-ére, szerdára virradóra megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord, Pécs-Árpádtetőn hajnalban 23,8 Celsius-fokot mértek. Napközben pedig új fővárosi és az országos napi maximumhőmérsékleti csúcsot jegyezhettek fel a meteorológusok.