Nemzetközi traumatológiai képzés a klinikán

2017. január 5., csütörtök 07:00

Pécs, 2017. január 5. - Háromnapos nemzetközi traumatológiai képzés kezdődik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjában, öt ország tizenkét oktatójának részvételével - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az európai tanfolyamot (European Trauma Course, ETC) hetedik alkalommal tartják meg Magyarországon.

 

A képzés a balesetet szenvedett súlyos betegek ellátásáért felelős jelentős, európai székhelyű nemzetközi szervezetek kezdeményezésére, illetve azok együttműködésével jött létre. A tanfolyamon túlnyomórészt a súlyos baleseti sérültek elsődleges kórházi ellátását végző szakemberek - sürgősségi orvosok, sebészek, baleseti sebészek, altatóorvosok és a hozzájuk kapcsolódó társszakmák képviselői - vehetnek részt.

hirdetés

 

A képzésre öt országból érkeznek oktatók, akik 32 szimulációs gyakorlatot tartanak - idézték a közleményben Verzár Zsófiát, a PTE sürgősségi orvostani tanszékének vezetőjét, a tanfolyam egyik oktatóját.

 

Verzár Zsófia a gyakorlatorientált tanfolyam hosszú távú céljai között említette a modern, szakszerű ellátási elvek népszerűsítését, oktatását, a szakellátás minőségi fejlődését és a betegbiztonság fokozását.

 

A kurzuson részt vevő szakemberek gyakorolhatják az egyes sürgősségi ellátó csapattagokra, illetve a vezetőkre háruló feladatokat is. A tanfolyam végén ők elméleti és szimulációs gyakorlati vizsgán is számot adnak a tanultakból; a vizsgák sikeres teljesítésével nemzetközileg elismert és nyilvántartott diplomát kapnak - áll az írásos összefoglalóban.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

ebola2-1409077947.gifPécs, 2014. augusztus 26. - A Pécsi Tudományegyetemre 48 hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból - közölte az intézmény az MTI megkeresésére, hozzátéve, hogy felkészültek a hallgatók fogadására.

hahaforum2-1357732954.jpg

Pécsett is megszavazták azt a hallgatói ultimátumot, miszerint február 11-e a végső határidő a kormány számára, hogy teljesítse a diákok követeléseit. A hétfői eltés hallgatói fórumon egy diákokból álló kiküldött munkacsoport által megfogalmazott ultimátum szerint a kormány nem teljesítette a hallgatók korábbi hat pontját, az elvonások miatt az egyetem csődközeli helyzetbe került, a kancellárok miatt csökkent az egyetemek autonómiája, a kormány veszélybe sodorta a felsőoktatást, az elvonások miatt szakok fognak megszűnni, tanárokat küldhetnek el, a hallgatók pedig kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár nem veszi komolyan a hallgatók tiltakozását.

3836652-d3b026e11e5e691cd8e22416933fbc59-wm-1359984814.jpgA Hallgatói Hálózat aktivistái reggel a 25 emeletes ház falára lógatott molinóval folytatták a közoktatás és felsőoktatás helyzetéről szóló figyelemfelkeltő kampányukat.A felirat a február 11-i Szabadegyetemet és a szintén aznapra  szervezett Egyetemes összeomlás nevü demonstrációt hírdeti.