Tilla és Vadon Jani nyaraláskor is „környezetbarát”

2016. július 24., vasárnap 22:30

Budapest, 2016. július 24. - Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés és a káros napsugarak ellen. Arról azonban keveset beszélünk, hogyan tudjuk megóvni a környezetünket a nyaralás alatt. Ilyenkor sem szabadna megfeledkezni arról, hogy nem csak otthon kell környezettudatosnak lenni. Vadon Jani a nyaralás idején is kihúzza az energiavámpírokat, míg Tilla az üdülés alatt is igyekszik szelektíven gyűjteni a hulladékot.

Tízmillió tonna hulladék évente a tengerekben… elképesztően magas szám! A leggyakoribb hulladékfajta, amit a nyaralók maguk után hagynak a vízben vagy a vízparton, az a műanyag hulladék. A műanyag hulladékokkal kapcsolatban a legnagyobb akadály, hogy - a szerves anyagokkal ellentétben - nem bomlanak le. A napfény, a sós víz és a hullámok egy idő után darabokra szedik és összesodorják őket nagyobb foltokba.

 

A Médiaunió „Nem nehéz…” kampányának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét egyéni döntéseinek fontosságára a környezetvédelem tekintetében. Létfontosságú, hogy ezeket az egyéni, apró döntéseket ne csak a hétköznapokban tartsuk meg, de a nyaralás alatt is odafigyeljünk rájuk.

hirdetés

 

- A környezetvédelem nem szezonhoz kötött tevékenység, attól, hogy pihenek, nyaralok, ugyanúgy kell állnom a kérdéshez. Az év minden napján környezet-tudatosnak kell lenni, és nem csak akkor, amikor kedvünk van hozzá. Pláne, hogy a környezet-védelem valójában pofonegyszerű dolog, tényleg csak akarni és tenni kell - mondta Vadon Jani, a Morning Show műsorvezetője.

 

Jani és családja inkább az aktív pihenést kedvelik, és nyáron is inkább a kirándulós programokat választják a tengerpart helyett.

 

- Ha szabadtéri programunk van, mindig viszek magammal egy napelemes töltőt, amit feltöltök a kirándulás alatt. Az is alap, hogy az erdei szemetesekbe nem dobunk semmit, minden keletkező hulladékot hazaviszünk és szelektálunk. A szállodákban pedig azokat a szűk szekrényeket, amikbe a hűtőket tuszkolják be, mindig nyitva hagyom, hogy a hűtő a túlmelegedés miatt ne fogyasszon több áramot - sorolt fel néhány, nyaralás alatt is könnyen betartható tippet Jani.

 

Lényeges, hogy ne hagyjunk a vízparton, a víz közelében hulladékot, mert komoly fenyegetést jelent a tengeri élőlények számára, akik elfogyasztják ezeket a műanyag hulladékokat, amelyeket persze nem tudnak megemészteni, és elpusztulnak tőle.

 

- Nagyon gyakran előfordul, hogy tengerparton pihenünk nyáron a családommal, és az itt eltöltött idő alatt is tudatosan figyelek arra, hogy óvjam a környezetet. Ha megoldható, csomagolópapírt nem szoktunk vinni magunkkal, és általában nagyobb kiszerelésű termékeket vásárolunk a nyaralás ideje alatt. Ha van rá lehetőség, akkor a pihenés alatt is igyekszünk szelektíven gyűjteni a hulladékot - mondta Tilla, a TV2 műsorvezetője.

 

A megelőzés a szárazföldön kezdődik, erre is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió 2016-os „Nem nehéz…” kampánya, aminek fő célja hangsúlyozni: mindenkinek egyéni felelőssége a környezetvédelem.

 

Néhány tipp Vadon Janitól, és Tillától arról, hogy mit tudunk tenni a környezetért nyaralás közben:

 

  1. Nyaraláskor is gyűjtsük szelektíven a hulladékot!
  2. Vigyünk magunkkal kevesebb, egyszer használatos csomagoló anyagot, és vásároljunk nagyobb kiszerelésű termékeket!
  3. A pihenés alatt is figyeljünk oda arra, hogy ne maradjanak bedugva feleslegesen a töltők, elektromos eszközök!
  4. Ha sötétítéssel is kellemes hőmérsékleten tartható a szoba, akkor ne használjunk légkondicionálót!
  5. Mindig vigyük el magunk után a szemetet!
  6. Ha megtehetjük, használjunk napelemes töltőket, amiket a strandolás ideje alatt egyszerűen fel lehet tölteni!

Forrás: Médiaunió

Kapcsolódó cikkek

gyumolcs400-1470813708.jpg

Budapest, 2016. augusztus 11. - A probiotikus élelmiszerekről elsősorban a tej alapú készítmények jutnak eszünkbe, azonban ezeket a lakosság egy jelentős része nem fogyaszthatja. A tejfehérje-allergiával vagy a laktóz-intoleranciával küzdők, valamint a vegetáriánusok számára jelenthet megoldást egy fiatal magyar kutató munkája, aki a probiotikus gyümölcslevek lehetőségét vizsgálja.

harkany400-1474146643.jpg

Harkány, 2016. szeptember 18. - Időjárási szempontból rendhagyó nyáron vagyunk túl, hiszen az előző évekhez képest gyakran csak a naptár engedett arra következtetni, hogy milyen hónapban is járunk.

harkanyfurdo-tavasz2-400-1460832639.jpg

Harkány, 2016. április 17. - A harkányi víz gyógyító erejéről szóló előadásokkal, valamint koncertekkel és vizes programokkal is várják az érdeklődőket a ThermalFest fesztiválra, amelyet először rendeznek meg május 19. és 22. között a baranyai fürdővárosban.