Tél végén és kettesben pihennek a magyarok

2016. február 3., szerda 06:05

hotelszoba400-1454472499.jpg

Budapest, 2016. február 3. - Reprezentatív kutatásban kérdezte a magyar lakosságot téli üdülési szokásairól és terveiről a Budapest Bank. Minden harmadik magyar utazik a december és március közötti időszakban, amire átlagosan 38.000 forintot költenek, és jellemzően belföldön, főleg városnézéssel és wellnessezéssel töltik az erre szánt időt - derül ki a felmérésből.

A Budapest Bank reprezentatív kutatásban kérdezte a magyar lakosságot téli üdülési szokásairól és terveiről. Az eredményekből kiderült, hogy minden harmadik magyar (36%) elutazik december és március között, ami emelkedést mutat az elmúlt öt év átlagához képest (30%). Nincs kiemelkedő hónap a téli utakat illetően, bár valamelyest többen utaznak el a téli időszak végén, februárban (31%) vagy márciusban (38%), jellemzően az országhatárokon belül (28%). Azok, akik otthon maradnak, a pénzhiányt említették a legfőbb okként (80%), azonban akadnak olyanok is, akik egyszerűen nem tudják szabaddá tenni magukat ilyenkor (13%), vagy éppen nem szeretnek télen utazni (11%).

 

A telelők közel háromnegyede (69%) egyénileg szervezi meg az utazást, míg negyedük (23%) valamilyen online utazásközvetítő weboldal segítségével. A válaszokból kiderül, hogy a magyarok a hideg hónapokban inkább másodmagukkal pihennek (56%), és jellemzően két (40%) vagy három (21%) éjszakán át maradnak. A városnézés (54%) és wellness (52%) egyértelműen slágerprogramnak számít, de több mint egyharmaduk (36%) túrázással vagy sporttal veszi fel a harcot a téli pluszkilók ellen.

hirdetés

 

Egy utazásra fejenként átlagosan 38 000 forintot költenek a válaszadók. A többség (59%) az előre megtakarított pénzből finanszírozza az utazását, és a költségek felét ebből állja, míg minden negyedik magyar az aktuális havi bevételeiből is kiegészíti ezt az összeget (27%), ami a téli utazásra szánt pénz nagyjából ötödét fedezi. A magyar lakosság a nyaraláshoz hasonlóan télen is önerőből utazik, csupán a válaszadók elenyésző része (4%) nyilatkozott úgy, hogy hitelt vesz fel ilyen célra.

 

Az út során felmerülő kiadásokat, például az utazás, a szállás vagy az étkezés költségeit, a belépőjegyeket és bérleteket, valamint a sportfelszereléseket elsősorban készpénzzel (79%) fizetik az utazók, ugyanakkor minden második válaszadó bankkártyát (46%), minden ötödik pedig SZÉP kártyát (22%) is használ. A bankkártya jelentőségét mutatja, hogy az utazók fele (49%) ahol lehet, plasztikkal fizet az utazása során.

 

Összességében a téli utazók kétharmada van biztosítva az utazása során: minden harmadik telelő külön biztosítást köt elutazás előtt, ugyanakkor sokaknak van egész évre kiterjedő biztosításuk, Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk vagy bankkártya mellé járó biztosításuk. Egyharmaduk azonban egyáltalán nem rendelkezik biztosítással, ők leginkább arra hivatkoznak, hogy sajnálják rá a pénzt (34%), illetve abban bíznak, hogy nem történik velük semmi baj az út során (14%).

 

"Jelentős kockázatot vállal, aki mindenféle biztosítás nélkül vág neki egy külföldi téli utazásnak, hiszen a biztosítási díjak elenyészők például egy komolyabb sérülés orvosi ellátásának vagy a hazaszállítás akár milliós költségeihez képest" - mondja Pósfai Tamás, a Budapest Bank biztosítási vezetője.

 

"Ugyanakkor, ha van már biztosításunk, indulás előtt mindenképpen nézzünk utána, hogy az pontosan mire és mekkora összeghatárig terjed ki. A lehetséges kockázatokat végiggondolva, és a magunkkal vitt értékeket számba véve ugyanis érdemes lehet kiegészítő biztosítást is kötni, amelyet kényelmesen, akár saját számlavezető bankunk kínálatában is megtalálunk, és nem csak személyesen, hanem internetbankon keresztül is megköthetünk még az indulás előtti utolsó napon is. A Budapest Bank az igényekhez igazodva többféle utas-, baleset- és lakásbiztosítási csomagot kínál, amelyek - a választott csomagtól függően - otthon hagyott értékeink és magunkkal vitt sportfelszereléseink védelmére is megoldást nyújtanak."

 

Forrás: Flow, képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. június 5. - A felhasználók harmada választaná okostelefonját a barátai helyett, de nem fordítanak kellő figyelmet adataik biztonságára.

hello-tabor400-1455431912.jpg

Magyarhertelend, 2016. február 14. - A Hello Tábor és Erdei Iskola pályázatot hirdet általános iskolás gyerekeknek azzal a céllal, hogy mutassák be, milyen számukra egy jó tábor. A két kategóriában meghirdetett pályázat győztes osztályai ingyenes táborozást nyernek.

woman-435852-640-400-1422385500.jpgBudapest, 2015. január 28. - A magyar hölgyek ragaszkodnak a dress code-hoz, kínosan érinti őket, ha barátjuk, kollégájuk nem megfelelő öltözékben jelenik meg egy összejövetelen - többek között ez derült ki egy kutatásból. A felmérés szerint egy régiesen, szakadtan öltözött járókelő láttán minden második ember sajnálkozik, míg a feltűnően divatos megjelenés sokakból bosszankodást vált ki.