Tedd el a cseresznyét!

2013. június 6., csütörtök 10:48

20c-1354442144.jpgÚgysem bírod az összeset megenni, csinálj befőttet, hogy télen is élvezhesd az ízét! Cseresznyeszezon van. Ez jó hír, azoknak, akik szeretik ezt az ellenállhatatlanul ropogós gyümölcsöt. A cseresznyére is vonatkozik, hogy nyersen, frissen azaz primer forrásból fogyasztva és persze a fa legfelső ágáról csüngve a legjobb vitaminforrás.

Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

 

Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Ha elég kitartóan töltjük a kosár mellett a hasunkat is, jelentős, C-vitamin mennyiséggel is gazdagabbak leszünk.

20b-1354442173.jpg

hirdetés

Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.

 

Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték. Hasonló élettani hatást lehet megfigyelni magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is, télire azonban csak a száraz szár marad.

 

Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjaigyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában is fontos szerepet tulajdonítanak neki. Jellegzetes ízét a kumarinszármazékoknak köszönheti.

 

Ha már megtömtük a gyermekek kis bendőjét, de még maradt egy halom cseresznye, amit sajnálnánk kihajítani, akkor tegyük el a hűvösebb napokra a következőképpen:

A cseresznyét leszárazzuk, megmossuk, és tiszta üvegekbe rakjuk. Csakis ép szemeket tegyünk az üvegbe, mert egy romlott darab, bizony társakat keres, elindul a rothadási folyamat és igencsak csalódottak lennénk, ha elmaradna a téli lakmározás.

 

Üvegenként 3-5 kanál cukrot szórunk a tetejére, ki mennyire szereti édesen, majd vízzel felöntjük. Ha nem sajnáljuk (és ne tegyük, főleg ha a csemeténk a legfőbb fogyasztó ) használjunk ásványvizet, vagy víztisztítón keresztül átszűrt vizet. Késhegynyi Na-benzonátot szórunk a tetejére és lezárjuk az üvegeket.

 

Ezután lábosba helyezzük az üvegeket dunsztolni. Amikor a lábosban forr a víz, lezárjuk a tüzet alatta, és törölközővel, vagy pokróccal letakarjuk. Másnapig hagyjuk így benne.

 

A cseresznye eltevésének még számos módja van, de a lényeg ugyanaz. Ha hull a hó és hózik, talán még Micimackó is átkopogtat és kér tőlünk egy üveg cseresznyebefőttet, felidézve a kellemes nyári ízek világát.

galiga

Kapcsolódó cikkek

napszemuveg400-1435854642.jpgBudapest, 2015. július 3. - A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, nem torzít, és sérülésmentes.

love300-1388017325.jpgA karácsony a vallási vonatkozáson túl a szeretet kifejezésének, a családi összetartozásnak az ünnepe, de ilyenkor megszaporodik a lelki elsősegély, a családsegítő szolgálatok munkája is, ami jelzi, hogy sokak számára veszélyeztetett időszakról van szó - figyelmeztet a pszichiáter.

teli-alma-napok400-1417583379.jpgBudapest, 2014. december 3. - December elsejével indult és év végéig tart a Téli Alma Napok programsorozat. A szervezők többek között különleges kóstolókkal, közösségi médiakampánnyal és kisfilmpályázattal népszerűsítik az alma fogyasztását.