Reszkessetek, fölös kilók! Megvan a zsír íze

2015. július 22., szerda 07:00

kover400-1437505864.jpgLondon, 2015. július 22. - Amerikai szakembereknek sikerült azonosítaniuk a zsír ízét, ami kulcsszerepet játszhat az elhízás és a szívbetegségek elleni harcban, a hatékony zsírpótlók előállításában.

A kutatók szerint a zsírnak egyedi és kellemetlen íze van (oleogustus), és immár hatodikként csatlakozott a keserű, az édes, a sós, a savanyú és az umami alapízek mellé - olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában. Az umami az ötödik alapíz, mely a húséhoz áll közel.

 

Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozási kutatóközpontjának vezetőjeként dolgozó Richard Mattes szerint a zsír ízének azonosítása egy sor jelentős egészségi előnnyel jár. Mint fogalmazott, nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, éppúgy, ahogy a keserű íz önmagában kellemetlen, ám megfelelő mennyiségben növelheti a bor és a csokoládé nyújtotta ízélményt.

hirdetés

 

A jelenlegi zsírpótlók nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel állagukban ugyan igen, de ízükben nem hasonlítanak a zsírra. Az ételválasztásunkat gyakran az olyan emlékeinkre alapozzuk, hogy miként éreztük magunkat egy-egy ennivaló elfogyasztása után és a zsír íze talán hozzájárul ezekhez a gondolattársításokhoz.

 

A Chemical Senses című folyóiratban közölt tanulmány készítői a zsír alapvető építőköveit jelentő nem-észterezett zsírsavak (NEFA), azaz szabad zsírsavak ízérzetét vizsgálták. Az önkéntesek bevonásával végzett teszteken orrcsipeszt adtak a résztvevőkre, majd azonos állagú - tehát csak ízében különböző - mintákat, köztük nem-észterezett zsírsavakat kóstoltattak velük.

 

Az eredmények alapján a résztvevő nők és férfiak teljesen egyedinek, a többi íztől eltérőnek érezték a zsír ízét. Mattes szerint sokan keserűként vagy irritálóként és egyértelműen kellemetlenként írták le. A szakember szerint a vizsgálatot nehezítette, hogy nem létezik pontos, tudományos leírása az érzéki benyomásnak.

 

Forrás: MTI, bővebben: www.independent.co.uk

Kapcsolódó cikkek

kanikula400-1402343266.jpgBudapest, 2014. június 10. - A nagy hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadék folyamatos fogyasztását. Azonban szomjunkat ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italokkal csillapítsuk, mert ezekkel ellenkező hatást érhetünk el, ugyanis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből. A hideg folyadék ráadásul egyeseknél gyomorgörcsöt is okozhat.

fulemule400-1399214888.jpgBudapest-Baranya, 2014. május 5. - A kora esti és éjszakai órákban ilyentájt hangzik fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden év április-májusban Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket.

hello-tabor400-1455431912.jpg

Magyarhertelend, 2016. február 14. - A Hello Tábor és Erdei Iskola pályázatot hirdet általános iskolás gyerekeknek azzal a céllal, hogy mutassák be, milyen számukra egy jó tábor. A két kategóriában meghirdetett pályázat győztes osztályai ingyenes táborozást nyernek.