Reszkessetek, fölös kilók! Megvan a zsír íze

2015. július 22., szerda 07:00

kover400-1437505864.jpgLondon, 2015. július 22. - Amerikai szakembereknek sikerült azonosítaniuk a zsír ízét, ami kulcsszerepet játszhat az elhízás és a szívbetegségek elleni harcban, a hatékony zsírpótlók előállításában.

A kutatók szerint a zsírnak egyedi és kellemetlen íze van (oleogustus), és immár hatodikként csatlakozott a keserű, az édes, a sós, a savanyú és az umami alapízek mellé - olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában. Az umami az ötödik alapíz, mely a húséhoz áll közel.

 

Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozási kutatóközpontjának vezetőjeként dolgozó Richard Mattes szerint a zsír ízének azonosítása egy sor jelentős egészségi előnnyel jár. Mint fogalmazott, nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, éppúgy, ahogy a keserű íz önmagában kellemetlen, ám megfelelő mennyiségben növelheti a bor és a csokoládé nyújtotta ízélményt.

hirdetés

 

A jelenlegi zsírpótlók nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel állagukban ugyan igen, de ízükben nem hasonlítanak a zsírra. Az ételválasztásunkat gyakran az olyan emlékeinkre alapozzuk, hogy miként éreztük magunkat egy-egy ennivaló elfogyasztása után és a zsír íze talán hozzájárul ezekhez a gondolattársításokhoz.

 

A Chemical Senses című folyóiratban közölt tanulmány készítői a zsír alapvető építőköveit jelentő nem-észterezett zsírsavak (NEFA), azaz szabad zsírsavak ízérzetét vizsgálták. Az önkéntesek bevonásával végzett teszteken orrcsipeszt adtak a résztvevőkre, majd azonos állagú - tehát csak ízében különböző - mintákat, köztük nem-észterezett zsírsavakat kóstoltattak velük.

 

Az eredmények alapján a résztvevő nők és férfiak teljesen egyedinek, a többi íztől eltérőnek érezték a zsír ízét. Mattes szerint sokan keserűként vagy irritálóként és egyértelműen kellemetlenként írták le. A szakember szerint a vizsgálatot nehezítette, hogy nem létezik pontos, tudományos leírása az érzéki benyomásnak.

 

Forrás: MTI, bővebben: www.independent.co.uk

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. szeptember 15. - Újra elkezdődött az iskola, de azt még ki kellene találni, hogy mit sportoljanak a gyerekek délutánonként a sok teendő mellett? Szülőként fontos odafigyelnünk, hogy mit választunk gyermekeink számára, mivel a csontok, az izmok és az ízületek egészséges fejlődését kb. 25%-ban életmódbeli tényezők határozzák meg.

uszok-ejszakaja2014-pecs400-1414677570.jpgBudapest-Pécs, 2014. október 30. - Minden korábbi teljesítményt felülmúltak az idei Úszók Éjszakája látogatói. A négy városban egyszerre zajló, társadalmi célú rendezvényen olyan országszerte ismert olimpikonok és élsportolók társaságában állhattak ki a vendégek a pikkelysömörrel élőkért, mint Cseh László, Gergely István és Risztov Éva.

20c-1354442144.jpgÚgysem bírod az összeset megenni, csinálj befőttet, hogy télen is élvezhesd az ízét! Cseresznyeszezon van. Ez jó hír, azoknak, akik szeretik ezt az ellenállhatatlanul ropogós gyümölcsöt. A cseresznyére is vonatkozik, hogy nyersen, frissen azaz primer forrásból fogyasztva és persze a fa legfelső ágáról csüngve a legjobb vitaminforrás.