Reszkessetek, fölös kilók! Megvan a zsír íze

2015. július 22., szerda 07:00

kover400-1437505864.jpgLondon, 2015. július 22. - Amerikai szakembereknek sikerült azonosítaniuk a zsír ízét, ami kulcsszerepet játszhat az elhízás és a szívbetegségek elleni harcban, a hatékony zsírpótlók előállításában.

A kutatók szerint a zsírnak egyedi és kellemetlen íze van (oleogustus), és immár hatodikként csatlakozott a keserű, az édes, a sós, a savanyú és az umami alapízek mellé - olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában. Az umami az ötödik alapíz, mely a húséhoz áll közel.

 

Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozási kutatóközpontjának vezetőjeként dolgozó Richard Mattes szerint a zsír ízének azonosítása egy sor jelentős egészségi előnnyel jár. Mint fogalmazott, nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, éppúgy, ahogy a keserű íz önmagában kellemetlen, ám megfelelő mennyiségben növelheti a bor és a csokoládé nyújtotta ízélményt.

hirdetés

 

A jelenlegi zsírpótlók nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel állagukban ugyan igen, de ízükben nem hasonlítanak a zsírra. Az ételválasztásunkat gyakran az olyan emlékeinkre alapozzuk, hogy miként éreztük magunkat egy-egy ennivaló elfogyasztása után és a zsír íze talán hozzájárul ezekhez a gondolattársításokhoz.

 

A Chemical Senses című folyóiratban közölt tanulmány készítői a zsír alapvető építőköveit jelentő nem-észterezett zsírsavak (NEFA), azaz szabad zsírsavak ízérzetét vizsgálták. Az önkéntesek bevonásával végzett teszteken orrcsipeszt adtak a résztvevőkre, majd azonos állagú - tehát csak ízében különböző - mintákat, köztük nem-észterezett zsírsavakat kóstoltattak velük.

 

Az eredmények alapján a résztvevő nők és férfiak teljesen egyedinek, a többi íztől eltérőnek érezték a zsír ízét. Mattes szerint sokan keserűként vagy irritálóként és egyértelműen kellemetlenként írták le. A szakember szerint a vizsgálatot nehezítette, hogy nem létezik pontos, tudományos leírása az érzéki benyomásnak.

 

Forrás: MTI, bővebben: www.independent.co.uk

Kapcsolódó cikkek

Harkány, 2015. november 21. - Felújítások, nagy beruházások és a szolgáltatások letisztítása jellemezte a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő idei esztendejét. A november elején a 450 000. látogatóját fogadó gyógykomplexum vezetősége számos átalakítást valósított meg, de a fejlesztéseknek még nincs vége, hiszen 2016-ban is számos terv várja beteljesítését.

tatar-csilla400-1418658267.jpgBudapest, 2014. december 16. - Különleges pályázatot indított art50 néven a METRO. A cél azt volt, hogy olyan művek készüljenek, mellyel a bevásárlás és a szállítás mindennapi tevékenységét a tudatos vásárlók praktikusan, ugyanakkor trendin tehetik meg. Az eredményhirdetésen a zsűri tagja, Tatár Csilla a karácsonyról, a rosszkedv leküzdéséről is beszélt.

Budapest-Pécs, 2015. február 7. - Hazánkban nyolcadik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.