Probiotikus, de nem joghurt - mi az?

2016. augusztus 11., csütörtök 07:05

gyumolcs400-1470813708.jpg

Budapest, 2016. augusztus 11. - A probiotikus élelmiszerekről elsősorban a tej alapú készítmények jutnak eszünkbe, azonban ezeket a lakosság egy jelentős része nem fogyaszthatja. A tejfehérje-allergiával vagy a laktóz-intoleranciával küzdők, valamint a vegetáriánusok számára jelenthet megoldást egy fiatal magyar kutató munkája, aki a probiotikus gyümölcslevek lehetőségét vizsgálja.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak a fogyasztók igényei az élelmiszerekkel kapcsolatban. Manapság a táplálkozás célja túlmutat az éhségérzet megszüntetésén és a mindenképp szükséges tápanyagok biztosításán, mivel egyre inkább hisszük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek közvetlenül felelnek az egészségünkért, hozzájárulhatnak a betegségek megelőzéséhez, és javíthatják a fizikai és mentális állapotot. Ebben a tekintetben kiemelkedő szerepet játszanak a funkcionális, azaz egészségvédő vagy betegség-megelőző jellemzőkkel rendelkező élelmiszerek, amelyekhez a probiotikumokkal dúsított termékek is tartoznak.

hirdetés

 

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva az emberi szervezetre jótékonyan hatnak, erősítik az immunrendszert és segítik az emésztést. A kereskedelemben jelenleg kapható probiotikus termékek többsége tej, illetve tej alapú készítmény, amelyeket különböző okok folytán a népesség jelentős része nem fogyaszthat. Számukra a nem tej alapú probiotikus termékek lennének az ideálisak, mint például a zöldségek, gyümölcsök, illetve gabona alapú élelmiszerek.

 

Farkas Nikoletta Annamária, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója ezt felismerve néhány gyümölcslé probiotikus baktériumokkal történő fermentálhatóságát, azaz erjeszthetőségét kutatja. A fiatal szakember tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat TDK kategóriájának második helyezését.

 

- Számos tanulmányt megvizsgálva bebizonyosodott, hogy nemcsak a fogyasztók számára, de a baktériumoknak is megfelelőek a különféle ásványi anyag és antioxidáns tartalmú gyümölcsök. Ennek következtében kutatómunkám során háromféle 100%-os gyümölcslevet (homoktövis, kajszibarack és körte) vetettem alá különböző baktériumtörzsekkel való erjesztésnek, valamint azt is megvizsgáltam, hogy a vegyes kultúrák alkalmazása miként érvényesül a gyümölcslevekben -mondta Farkas Nikoletta Annamária.

 

- Az eredményeim ígéretesek, az alkalmazott gyümölcslevek különböző arányú keverékeiből elkészített probiotikus multilé egy teljesen új termékként léphetne a piacra. Elképzeléseim szerint ez a termék elsősorban a laktóz intoleranciában, tejfehérje allergiában szenvedők, vegetáriánusok, valamint a vallási okokból a tejet elutasítók számára lehetne megoldás a mindennapokban - tette hozzá a szakember.

 

Forrás: K&H

Kapcsolódó cikkek

gyermeknap400-1399501618.jpgHarkány, 2014. május 8. - Harkányfürdő ikonikus rendezvényének szánják a szervezők a Hőlégballonos Hétvégét, amelyet május végén rendeznek meg első alkalommal. A vasárnapi gyermeknapon koncertek, családi programok, számos meglepetés, no meg hőlégballonok várnak kicsiket és nagyokat.

Budapest, 2014. november 18. - Egyre több hajszál van a párnádon, a fésűdön? Esetleg azzal szembesülsz, hogy csomókban hullik a hajad? Vagy korábbi dús sörényed hirtelen megfogyatkozott? Ez a férfiaknak is komoly lelki problémát okoz, hát még a külsőségekre valamit is adó nőknek! Állítsd meg most a hajhullást bevált házi praktikák segítségével!

Szeged, 2014. április 14. - A húsvéti ünnepek előtt tombol a vásárlási láz. Az állatkereskedésekben a húsvétra megvásárolható élő állatok kavalkádjával szembesülnek az ajándék után kutató emberek. Van törpenyúl, házinyúl, emellett hörcsög, tengerimalac, díszhal, kutya, cica, a piacokon akár 200 forintos naposcsibe is megvásárolható ajándékba. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnepekre megvásárolt élő állatok az ünnepek után gyakran unott teherként kerülnek kidobásra. Az állatkínzást érdemes megelőzni.