Probiotikus, de nem joghurt - mi az?

2016. augusztus 11., csütörtök 07:05

gyumolcs400-1470813708.jpg

Budapest, 2016. augusztus 11. - A probiotikus élelmiszerekről elsősorban a tej alapú készítmények jutnak eszünkbe, azonban ezeket a lakosság egy jelentős része nem fogyaszthatja. A tejfehérje-allergiával vagy a laktóz-intoleranciával küzdők, valamint a vegetáriánusok számára jelenthet megoldást egy fiatal magyar kutató munkája, aki a probiotikus gyümölcslevek lehetőségét vizsgálja.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak a fogyasztók igényei az élelmiszerekkel kapcsolatban. Manapság a táplálkozás célja túlmutat az éhségérzet megszüntetésén és a mindenképp szükséges tápanyagok biztosításán, mivel egyre inkább hisszük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek közvetlenül felelnek az egészségünkért, hozzájárulhatnak a betegségek megelőzéséhez, és javíthatják a fizikai és mentális állapotot. Ebben a tekintetben kiemelkedő szerepet játszanak a funkcionális, azaz egészségvédő vagy betegség-megelőző jellemzőkkel rendelkező élelmiszerek, amelyekhez a probiotikumokkal dúsított termékek is tartoznak.

hirdetés

 

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva az emberi szervezetre jótékonyan hatnak, erősítik az immunrendszert és segítik az emésztést. A kereskedelemben jelenleg kapható probiotikus termékek többsége tej, illetve tej alapú készítmény, amelyeket különböző okok folytán a népesség jelentős része nem fogyaszthat. Számukra a nem tej alapú probiotikus termékek lennének az ideálisak, mint például a zöldségek, gyümölcsök, illetve gabona alapú élelmiszerek.

 

Farkas Nikoletta Annamária, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója ezt felismerve néhány gyümölcslé probiotikus baktériumokkal történő fermentálhatóságát, azaz erjeszthetőségét kutatja. A fiatal szakember tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat TDK kategóriájának második helyezését.

 

- Számos tanulmányt megvizsgálva bebizonyosodott, hogy nemcsak a fogyasztók számára, de a baktériumoknak is megfelelőek a különféle ásványi anyag és antioxidáns tartalmú gyümölcsök. Ennek következtében kutatómunkám során háromféle 100%-os gyümölcslevet (homoktövis, kajszibarack és körte) vetettem alá különböző baktériumtörzsekkel való erjesztésnek, valamint azt is megvizsgáltam, hogy a vegyes kultúrák alkalmazása miként érvényesül a gyümölcslevekben -mondta Farkas Nikoletta Annamária.

 

- Az eredményeim ígéretesek, az alkalmazott gyümölcslevek különböző arányú keverékeiből elkészített probiotikus multilé egy teljesen új termékként léphetne a piacra. Elképzeléseim szerint ez a termék elsősorban a laktóz intoleranciában, tejfehérje allergiában szenvedők, vegetáriánusok, valamint a vallási okokból a tejet elutasítók számára lehetne megoldás a mindennapokban - tette hozzá a szakember.

 

Forrás: K&H

Kapcsolódó cikkek

Harkány, 2015. május 20. - A legkisebbek örömére a hét végétől már üzemel a felújított, vizes élményelemekkel tarkított gyerekmedence és július elejére várhatóan elkészül a szintén felújítás alatt álló lepke medencepár is a Harkányi Gyógyfürdőben.

hello-tabor400-1455431912.jpg

Magyarhertelend, 2016. február 14. - A Hello Tábor és Erdei Iskola pályázatot hirdet általános iskolás gyerekeknek azzal a céllal, hogy mutassák be, milyen számukra egy jó tábor. A két kategóriában meghirdetett pályázat győztes osztályai ingyenes táborozást nyernek.

harkany-kezeles400-1408104080.jpgHarkány, 2014. augusztus 15. - Az egészség fogja keretbe azokat az augusztusi napokat, amelyek családi- és gyermekprogramoktól lesznek nyüzsgők, és koncertektől hangosak Harkányban augusztus 20-áig. Az ünnepi programok miatt a Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben augusztus 16-tól hosszabbított nyitva tartás várja a vendégeket.