Probiotikus, de nem joghurt - mi az?

2016. augusztus 11., csütörtök 07:05

gyumolcs400-1470813708.jpg

Budapest, 2016. augusztus 11. - A probiotikus élelmiszerekről elsősorban a tej alapú készítmények jutnak eszünkbe, azonban ezeket a lakosság egy jelentős része nem fogyaszthatja. A tejfehérje-allergiával vagy a laktóz-intoleranciával küzdők, valamint a vegetáriánusok számára jelenthet megoldást egy fiatal magyar kutató munkája, aki a probiotikus gyümölcslevek lehetőségét vizsgálja.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak a fogyasztók igényei az élelmiszerekkel kapcsolatban. Manapság a táplálkozás célja túlmutat az éhségérzet megszüntetésén és a mindenképp szükséges tápanyagok biztosításán, mivel egyre inkább hisszük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek közvetlenül felelnek az egészségünkért, hozzájárulhatnak a betegségek megelőzéséhez, és javíthatják a fizikai és mentális állapotot. Ebben a tekintetben kiemelkedő szerepet játszanak a funkcionális, azaz egészségvédő vagy betegség-megelőző jellemzőkkel rendelkező élelmiszerek, amelyekhez a probiotikumokkal dúsított termékek is tartoznak.

hirdetés

 

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva az emberi szervezetre jótékonyan hatnak, erősítik az immunrendszert és segítik az emésztést. A kereskedelemben jelenleg kapható probiotikus termékek többsége tej, illetve tej alapú készítmény, amelyeket különböző okok folytán a népesség jelentős része nem fogyaszthat. Számukra a nem tej alapú probiotikus termékek lennének az ideálisak, mint például a zöldségek, gyümölcsök, illetve gabona alapú élelmiszerek.

 

Farkas Nikoletta Annamária, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója ezt felismerve néhány gyümölcslé probiotikus baktériumokkal történő fermentálhatóságát, azaz erjeszthetőségét kutatja. A fiatal szakember tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat TDK kategóriájának második helyezését.

 

- Számos tanulmányt megvizsgálva bebizonyosodott, hogy nemcsak a fogyasztók számára, de a baktériumoknak is megfelelőek a különféle ásványi anyag és antioxidáns tartalmú gyümölcsök. Ennek következtében kutatómunkám során háromféle 100%-os gyümölcslevet (homoktövis, kajszibarack és körte) vetettem alá különböző baktériumtörzsekkel való erjesztésnek, valamint azt is megvizsgáltam, hogy a vegyes kultúrák alkalmazása miként érvényesül a gyümölcslevekben -mondta Farkas Nikoletta Annamária.

 

- Az eredményeim ígéretesek, az alkalmazott gyümölcslevek különböző arányú keverékeiből elkészített probiotikus multilé egy teljesen új termékként léphetne a piacra. Elképzeléseim szerint ez a termék elsősorban a laktóz intoleranciában, tejfehérje allergiában szenvedők, vegetáriánusok, valamint a vallási okokból a tejet elutasítók számára lehetne megoldás a mindennapokban - tette hozzá a szakember.

 

Forrás: K&H

Kapcsolódó cikkek

zold-tea-mentaval400-1396176777.jpgHárom étel más táplálékokhoz képest messze a legjobbnak bizonyult az öregedés elleni harcban - a Harvard Egyetem tudósai szerint.

gyerekuszi-1369921030.jpg

Közeledik a vakáció, ami nagy örömöt jelent az iskolások számára, a szülőknek azonban gyakran jókora fejtörést okoz, hogy mit kezdjenek kiskorú csemetéikkel, amíg ők a munkahelyükön húzzák az igát, ahogy az év többi részében is. Ha nincsenek elérhető közelségben nagymamák, nagypapák, igényes és megfizethető programot kínálhat a kicsiknek egy napközis tábor is. 

Budapest, 2016. április 3. - Idén is szokatlanul korán indult a pollenszezon. A mogyoró egyes példányain egész télen lehetett látni friss barkákat, és virágpora ugyan minimális koncentrációban, de folyamatosan jelen volt a levegőben. Jelenleg a természet előrébb tart az ilyenkor megszokottnál, és megfigyelhető, hogy a korábban virágzó fajok pollenszezonja elhúzódik. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb pollenjelentése alapján most mintegy tízféle allergén növény pollenje fordul elő egyszerre a levegőben.