Probiotikus, de nem joghurt - mi az?

2016. augusztus 11., csütörtök 07:05

gyumolcs400-1470813708.jpg

Budapest, 2016. augusztus 11. - A probiotikus élelmiszerekről elsősorban a tej alapú készítmények jutnak eszünkbe, azonban ezeket a lakosság egy jelentős része nem fogyaszthatja. A tejfehérje-allergiával vagy a laktóz-intoleranciával küzdők, valamint a vegetáriánusok számára jelenthet megoldást egy fiatal magyar kutató munkája, aki a probiotikus gyümölcslevek lehetőségét vizsgálja.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak a fogyasztók igényei az élelmiszerekkel kapcsolatban. Manapság a táplálkozás célja túlmutat az éhségérzet megszüntetésén és a mindenképp szükséges tápanyagok biztosításán, mivel egyre inkább hisszük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek közvetlenül felelnek az egészségünkért, hozzájárulhatnak a betegségek megelőzéséhez, és javíthatják a fizikai és mentális állapotot. Ebben a tekintetben kiemelkedő szerepet játszanak a funkcionális, azaz egészségvédő vagy betegség-megelőző jellemzőkkel rendelkező élelmiszerek, amelyekhez a probiotikumokkal dúsított termékek is tartoznak.

hirdetés

 

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva az emberi szervezetre jótékonyan hatnak, erősítik az immunrendszert és segítik az emésztést. A kereskedelemben jelenleg kapható probiotikus termékek többsége tej, illetve tej alapú készítmény, amelyeket különböző okok folytán a népesség jelentős része nem fogyaszthat. Számukra a nem tej alapú probiotikus termékek lennének az ideálisak, mint például a zöldségek, gyümölcsök, illetve gabona alapú élelmiszerek.

 

Farkas Nikoletta Annamária, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója ezt felismerve néhány gyümölcslé probiotikus baktériumokkal történő fermentálhatóságát, azaz erjeszthetőségét kutatja. A fiatal szakember tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat TDK kategóriájának második helyezését.

 

- Számos tanulmányt megvizsgálva bebizonyosodott, hogy nemcsak a fogyasztók számára, de a baktériumoknak is megfelelőek a különféle ásványi anyag és antioxidáns tartalmú gyümölcsök. Ennek következtében kutatómunkám során háromféle 100%-os gyümölcslevet (homoktövis, kajszibarack és körte) vetettem alá különböző baktériumtörzsekkel való erjesztésnek, valamint azt is megvizsgáltam, hogy a vegyes kultúrák alkalmazása miként érvényesül a gyümölcslevekben -mondta Farkas Nikoletta Annamária.

 

- Az eredményeim ígéretesek, az alkalmazott gyümölcslevek különböző arányú keverékeiből elkészített probiotikus multilé egy teljesen új termékként léphetne a piacra. Elképzeléseim szerint ez a termék elsősorban a laktóz intoleranciában, tejfehérje allergiában szenvedők, vegetáriánusok, valamint a vallási okokból a tejet elutasítók számára lehetne megoldás a mindennapokban - tette hozzá a szakember.

 

Forrás: K&H

Kapcsolódó cikkek

depi-1357148849.jpg

Télen a kevés napfény és a barátságtalan, hűvös időjárás nem csak múló rosszkedvet, súlyosabb esetben depressziót is könnyen okozhat. Annál is inkább, hogy ilyenkor nehezebben pótoljuk a fontos vitaminokat, és a téli szünet után a munkába való visszatérés is lehangolóan hathat. Ha valakinek ráadásul csalódást okozott a családi körben eltöltött karácsony, vagy a szilveszter, még nehezebben vág neki a januárnak, hiszen minden, ami élvezetes a télben, az már elmúlt ilyenkor, a tavasz pedig igen távol van még.

harkanyfurdo-tavasz2-400-1460832639.jpg

Harkány, 2016. április 17. - A harkányi víz gyógyító erejéről szóló előadásokkal, valamint koncertekkel és vizes programokkal is várják az érdeklődőket a ThermalFest fesztiválra, amelyet először rendeznek meg május 19. és 22. között a baranyai fürdővárosban.

Budapest, 2015. április 16. - Sokszor úgy érezhetjük, lehetetlen megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Hogyan lehet helytállni a munkahelyünkön, és közben elég időt fordítani a barátokra, a családra és a kikapcsolódásra? Dr. Ivan Misner, a Business Network International (BNI) alapítója és számos bestseller szerzője öt praktikus tanácsot ad, hogyan találhatjuk meg a harmóniát az életünkben.