Nyári veszélyek - kerüljük el a bajt!

2014. július 16., szerda 06:00

tuz-a-nap400-1405457259.jpgPécs, 2014. július 16. - A következő napokban igazi kánikula várható, a hőmérséklet tartósan 30 fok körül alakul majd. A meleg miatt egyre többen keresik fel a természetes vizeket, strandokat, vagy épp kirándulni indulnak. De mik is a katasztrófavédelem legfontosabb tanácsai, hogy gondtalan legyen a kikapcsolódás?

Fürdőzők figyelmébe

 

Hazánk szabad vizekben - folyók, tavak - igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató eltöltésére. Az elmúlt években azonban több halálos áldozatot is követelt a vízibiciklizés, vagy épp a gumimatrac nem megfelelő használata. Fontos, hogy ezek használata csak kijelölt fürdőhelyen engedélyezett.

 

A szabad vizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen fürdőzni. Ezeket a partszakaszokat előzetes mérések és vizsgálatok alapján hozzáértő szakemberek jelölik ki. Kerüljük a nem kijelölt vizekben történő fürdőzést, mert az ismeretlen vízterület váratlan helyzeteket hozhat. Helyenként hirtelen mélyülhet a meder, vagy épp erős lesz az adott szakaszon a sodrás.

hirdetés

 

Az úszni nem tudó gyermekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a szabad vizekben. Javasolt mentőmellényt is használni a biztonság kedvéért. Közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, felhevült testtel, szeszes ital és gyógyszer hatása alatt ne fürödjenek! Kerüljék a sekély, és az ismeretlen vízterületen a vízbeugrást! A gyermekeket soha ne hagyjuk egyedül a vízpart közelében!

 

Kirándulók figyelmébe

 

A tavaszi és a nyári időszakban gyakran találkozhatunk a szabadban méhekkel és a darazsakkal. A hőség miatt pedig fokozottan jelennek meg a rovarok ott, ahol vizet is találnak. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok is, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket.

 

Ha valaki tudja magáról vagy hozzátartozójáról, hogy allergiás valamelyik rovarméregre, mindig hordja magával elsősegélykészletét, amelyben adrenalin tartalmú autoinjekció van. A kálcium pezsgőtabletta, antihisztamin és szteroid tartalmú tabletták is segítenek enyhébb esetben.

 

Ne öltözzünk élénk színű ruhákba, ne használjunk édes illatú kozmetikumokat és szappant, ha a szabadba megyünk! Az ételt és a szemetet fedjük le! Tartózkodjunk a rovarok hessegetésétől, megfogásától! Kerüljük a rovarok fészkét!

 

Kísérjük figyelemmel a tűzgyújtásra vonatkozó korlátozásokat, és tartsuk be azokat!

 

A nyári időjárással együtt járó viharjelenségek

 

A nyári időszak veszélyes időjárási helyzeteiről mindig időben értesülhetünk a tévék és a rádiók hírműsoraiból, valamint az internetes hírforrásokból, köztük www.baranya.katasztrofavedelem.hu és a www.met.hu oldalakról.

 

A meteorológiai szolgálat minden egyes napra és a következő napra szóló figyelmeztető előrejelzést ad ki. Egy-egy szélsőséges időjárási helyzet bekövetkezése előtt pedig néhány órás időtartamra vonatkozó riasztást tesz közzé, így mindenkinek van ideje felkészülni a viharos szélre vagy épp a heves esőzésre.

 

Az első fokozatú, citromsárgával jelölt időjárási események nem szokatlanok ugyan, de a szabadban ilyenkor már tanácsos elővigyázatosnak lenni.

 

A második fokozatú, narancssárgával jelölt jelenségek, már tényleges károkhoz vezethetnek, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhatnak. Fontos, hogy ilyenkor már rendszeresen tájékozódjunk az időjárás alakulásáról. Kövessük a média által közvetített tanácsokat, és a hatóságok utasításait.

 

A harmadik fokozatú, pirossal jelölt veszélyes események már komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek. Ilyen veszélyjelzés esetén legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját magunk és szeretteink biztonságára, valamint az értékeinkre. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait és húzódjunk biztonságos helyre.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

teli-alma-napok2-400-1418186582.jpgBudapest, 2014. december 10. - A Téli Alma Napok programsorozat keretében december 5-én az almafogyasztást népszerűsítő videópályázat indult, amelyre korhatár nélkül bárki jelentkezhet. A szervezők kreativitásra buzdítják a pályázókat, akik alkotásukkal szemléltethetik: miért fontos és egészséges almát enni. A közönséget leginkább megnyerő pályázó egy Apple iPad Airrel lesz gazdagabb.

woman-435852-640-400-1422385500.jpgBudapest, 2015. január 28. - A magyar hölgyek ragaszkodnak a dress code-hoz, kínosan érinti őket, ha barátjuk, kollégájuk nem megfelelő öltözékben jelenik meg egy összejövetelen - többek között ez derült ki egy kutatásból. A felmérés szerint egy régiesen, szakadtan öltözött járókelő láttán minden második ember sajnálkozik, míg a feltűnően divatos megjelenés sokakból bosszankodást vált ki.

Pécs, 2014. március 8. - A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 - Magyarországon 1948 - óta minden év március 8-án ünnepelnek. A kezdeményezés története azonban jóval régebben kezdődött.