Nagy európai almaföldteszt: a jók között végeztünk

2015. június 22., hétfő 06:05

alma400-1434899995.jpgBudapest, 2015. június 22. - A jók között végzett a magyar almaföld a Greenpeace nagy európai vizsgálatában. A szervezet szakértői 12 ország almáskertjeit vizsgálták, és összesen 53-féle növényvédő szert találtak a 85 talaj- és vízmintában.

Az alma nemcsak Magyarországon az egyik legnépszerűbb gyümölcs, de szerte Európában is. A Greenpeace ezért talaj- és vízmintákat vett 12 európai ország almáskertjeiből, hogy felmérje az azokban meglévő növényvédőszer-maradványokat. A talaj tekintetében a legszennyezettebbeknek az olasz és a belga almáskertek bizonyultak, a vizeket pedig Lengyelországban és Szlovákiában szennyezték leginkább.

 

A magyar termesztési körülmények a jobbak közé tartoznak. A 2015. április közepén vett 6 magyarországi talajmintában mindössze 3 növényvédő szer maradványát mutatta ki a vizsgálat. Ebből kettő engedélyezett permetezőszer volt, egy pedig a DDT, utóbbi azonban nem friss vegyszerhasználat eredménye. Az 1968-ban, közel 50 éve betiltott DDT lebomlási ideje nagyon hosszú, ezért sajnos sok talajban még mindig jelen van.

 

Ezzel a magyarországi almáskertek talaja európai összehasonlításban, a 12 országban vett minták alapján környezeti és egészségi szempontból a jók közé tartozott. Hiszen több olyan talaj- és vízminta is előfordult más európai országban, amiből akár 13 növényvédőszer-maradvány jelenlétét is ki lehetett mutatni egyszerre; a három olaszországi mintában pedig összesen 18-féle vegyszer volt jelen. A leggyakrabban fellelhető vegyszer a boszkalid nevű gombaölő szer volt (a talajminták 38, a vizek 40 százalékában), ami ráadásul sok mintában igen magas koncentrációban fordult elő. A magyar talajmintákban ennek a szernek maradványa nem fordult elő.

hirdetés

 

Ugyanakkor a talajminták közel negyedénél tiszta termesztési körülményeket talált a kutatás. Ez azt mutatja, hogy igenis lehetséges szintetikus növényvédő szerek nélkül, ökológiai gyümölcstermesztés keretében almát termeszteni Európában és Magyarországon is.

 

Az alma a legnépszerűbb gyümölcs Európában, termesztése azonban a legvegyszerigényesebb mezőgazdasági ágazatok közé tartozik. A Greenpeace abban szeretné segíteni a gazdálkodókat, hogy az egyre drágább, és az egészségükre is veszélyt jelentő szintetikus permetezőszerek helyett megfelelő ismeretek álljanak rendelkezésükre arról, hogy miként lehet ezek nélkül is eredményesen egészséges gyümölcsöt termeszteni.

 

Ezért a tesztelési eredményeket bemutató kiadvány második részében röviden azt ismertetik, hogyan lehet a természet adta lehetőségeket felhasználva az ökológiai almatermesztést megvalósítani. Az ökológiai almatermesztés több évtizedes európai tapasztalatainak összefoglalásával olyan gyakorlati tanácsokat adnak, amelyek alkalmazásával jelentősen csökkenthető, vagy teljesen megszüntethető a szintetikus növényvédő szerek használata. [1]

 

A Greenpeace által javasolt agro-ökológia elvein alapuló élelmiszer- és mezőgazdasági rendszer védelmezi a gazdálkodók és környezetük egészségét, a biológiai sokféleséget; biztosítja az egészséges ételt és termőföldet, a tiszta vizet; növeli élelmiszer-előállításunk biztonságosságát. Ezzel az élelmiszerlánc ellenőrzése az óriáscégektől az emberekhez kerül át, és jótékony hatást gyakorol a gazdálkodókra, valamint a vidéki közösségekre is.

 

A Greenpeace azt szorgalmazza, hogy az EU támogatási rendszere a jövőben a közösségi pénzekkel valóban a közösségi érdekeket támogassa – jelen esetben az ökológiai gazdálkodást a vegyipari lobbi érdekei által meghatározott ipari módszerekkel dolgozó mezőgazdasági termelés helyett.

 

Az almáskertek vizsgálatáról szóló eredeti, angol nyelvű jelentés ezen a linken érhető el.

Kérdések és válaszok a greenpeace.org-on.

 

Forrás: Greenpeace Magyarország

___

 

[1] Vannak olyan kézenfekvő módszerek például, mint amilyen a tájba illő ellenállóbb almafajták ültetése; az istálló és a zöldtrágya; a megfelelő módon érlelt komposzt használata műtrágyák helyett; a takarónövényzet jó megválasztása; más növényekkel való együtt termesztés; valamint a rendszeres metszés. Ezek segítik az almafákat, és csökkentik a fa és a gyümölcs betegségekre való fogékonyságát. Az ökológiai gazdálkodás keretében azonban a megelőzés mellett konkrét védekezési módszereket is alkalmaznak, például feromonos csapdákat az almamoly, vagy granulózis vírust a hernyók ellen. És egy példa arra is, hogy a régi módszereket, tudást is fel lehet éleszteni: bebizonyosodott, hogy a mezei zsurló kivonata nagyon eredményesen használható a gombás megbetegedések ellen.

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. december 21. - Felmérések igazolják: sokan jobban félnek a nyilvános beszédtől, mint a haláltól. Az életben azonban vannak olyan helyzetek, ahol rákényszerülünk arra, hogy több ember vagy akár egy nagyobb hallgatóság előtt beszéljünk. Dr. Ivan Misner, a Business Network International (BNI) alapítója öt olyan módszert árul el, amellyel legyőzhetjük az ettől való félelmünket.

Budapest, 2014. november 18. - Egyre több hajszál van a párnádon, a fésűdön? Esetleg azzal szembesülsz, hogy csomókban hullik a hajad? Vagy korábbi dús sörényed hirtelen megfogyatkozott? Ez a férfiaknak is komoly lelki problémát okoz, hát még a külsőségekre valamit is adó nőknek! Állítsd meg most a hajhullást bevált házi praktikák segítségével!

szauna400-1388611400.jpgKét nap alatt húsz szaunamester negyven programját várhatóan közel félezren élvezhetik majd január második hétvégéjén a Magyarhertelendi Termálfürdőben. A szauna szerelmeseinek örömére ugyanis ismét itt rendezi meg a Magyar Wellness és Szauna Klub az Országos Szaunamester-bajnokság fordulóját.