Méh- vagy darázscsípés: ha már megtörtént, vagy ha még nem

2014. április 7., hétfő 07:00

darazsak400-1396823282.jpgPécs, 2014. április 7. - A tavaszi és a nyári időszakban gyakran okoznak problémát a méhek és a darazsak. A hőség miatt nagy számban jelennek meg a lakóövezetekben, ahol vizet is találnak. Leggyakrabban az öntözött kertek és a medencék közvetlen környezetét szállják meg.

Darázsirtási szolgáltatást csak szakképzettséggel és tevékenységi engedéllyel rendelkező szakcég vagy egyéni vállalkozó végezhet. Rovarirtást csak engedélyezett irtószerekkel és megfelelő végzettséggel lehet hivatalosan végezni.

 

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény szerint a méhbefogás, darázsirtás nem tűzoltói feladat, de bizonyos esetekben az azonnali beavatkozás igénye megkövetelheti a tűzoltó egységek részéről a kapcsolódó feladatok elvégzését. Méhrajokkal, darazsakkal kapcsolatos intézkedés során a katasztrófavédelem tűzoltó egységei a rovarirtási tevékenységet nem, csak a veszélyeztetett helyen levő személy(ek) kimenekítését végzik el.

 

Ilyen eset lehet, ha valakit nehezen megközelíthető helyen (pl.: kirándulás közben erdőben) ér rovarcsípés, melynek következtében mozgásképtelenné válik, nem tud önerejéből orvosi ellátást igénybe venni. Ilyenkor a hivatásos tűzoltók jogszabályban meghatározott feladata az emberélet mentése, a rovarcsípést szenvedett személy eljuttatása a mentőegységekhez.

hirdetés

 

Más esetekben a katasztrófavédelem ügyelete telefonon ad tájékoztatást a méhraj befogók és a darázsirtással foglalkozó személyek elérhetőségéről. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, ahol emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljék meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem minden esetben hívjanak szakembert!

 

A Baranya megyei méhrajbefogó méhészek és darázsirtók elérhetőségei:

 

Fedora Plusz Kft. 30/482-1031, Páprádi József 30/342-2139, May Gábor 30/635-1255, Váradi Lőrinc 70/374-8039, Bolf József 30/263-5299, Beck Mátyás 30/905-3112, Grósz Károly 30/475-5824, Kőnig Sándor 70/278-3691, Siklósi Károly 72/211-824, 20/944-3350.

 

A rovarok csípése az arra érzékenyeknél allergiás rohamot okozhat. Sokat számít, hogy hol van a csípés helye. Ha a nyelv vagy torok esik áldozatul, akkor a helyileg kialakuló duzzanat akár elzárhatja a légutat is, és így életveszélyes állapot léphet fel. Ha egyszerre több csípés éri az embert, akkor a vérbe jutó toxinok összeadódó mennyisége akár allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket válthat ki, amelyek a következők: láz, fejfájás, szédülés és hányás.

 

A darazsak és a méhek általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket.

 

Életmentő elsősegélynyújtás

  • Ha valaki tudja magáról vagy hozzátartozójáról, hogy allergiás valamelyik rovarméregre, mindig hordja magával elsősegélykészletét, amelyben adrenalin tartalmú autoinjekció van. Ezt könnyen be tudja adni bárki, akár saját magának is. A csípést követően azonnal cselekedni kell! Így megelőzhető a súlyos állapot kialakulása.
  • Ha nem ismert az allergia, vagyis nincs felkészülve rá, vagy ha több csípés éri és súlyos tünetek kezdenek kialakulni, akkor azonnal hívjunk mentőt, orvost vagy a legközelebbi kórház ambulanciájára siessünk! Ilyenkor minden perc számít.
  • A kálcium pezsgőtabletta, antihisztamin- és szteroidtartalmú tabletták is segítenek enyhébb esetben, de fontos, hogy nem azonnal.
  • Ha a szájban érte a csípés, akkor szopogasson jeget, amellyel csökkenteni lehet a duzzanatot, de azonnal menjen orvoshoz, kórházba.
  • A csípés helyét érdemes megvizsgálni, hogy nem maradt-e benne a rovar fullánkja. Amennyiben igen, akkor azt óvatosan, csipesszel távolítsa el. Helyileg alkalmazhat ecetes vizet, citromlevet, szódabikarbónát, jegelést, antihisztaminos krémet, amellyel enyhíthető a duzzanat.

Megelőzés

  • Ne öltözzön élénk színű ruhákba, ne használjon édes illatú kozmetikumokat és szappant, ha a szabadba megy!
  • Az ételt és a szemetet fedje le!
  • Cipőben járjon, hogy a talpát ne érje csípés!
  • Tartózkodjon a rovarok hessegetésétől, megfogásától!
  • Kerülje a rovarok fészkét!

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: darazsak.blog.hu

Kapcsolódó cikkek

Három hazai egyetemen indult el márciustól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének térítésmentes, szakmai programja, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak, amely az energia-egyensúlyon alapuló, egészséges táplálkozást és életmódot hivatott népszerűsíteni a hallgatók között. A program dietetikus szakemberek egyetemi előadásaiból, ingyenes, személyes szaktanácsadásból és gyors állapotfelmérésből áll. Márciustól közel 1500 egyetemista vette igénybe a tanácsadást. Legtöbbjük (64%) szerencsére nem a fogyókúrákról és a csodadiétákról, hanem az egészséges táplálkozásról szeretett volna többet megtudni a dietetikustól.

ballonos-harkany2014-400-1400619396.jpgHarkány, 2014. május 21. - Farkas Bertalan, az első és mindeddig egyetlen magyar űrhajós lesz a díszvendége a május végi harkányfürdői Hőlégballonos Hétvégének. A hagyományteremtő célú rendezvényről emellett a koncertek, családi programok és természetesen a hőlégballonok sem hiányozhatnak.

debreceni-futofesztival400-1424023276.jpgDebrecen, 2015. február 16. - Idén is megrendezi mára már nemzetközi hírűvé vált Futófesztiválját a Rotary Magyarország. Március 29-én Debrecenbe várják a futás szerelmeseit, akik többféle távon hódolhatnak egészséges szenvedélyüknek.