Kevesebb élelmiszert a kukába!

2014. október 20., hétfő 06:00

hunger-map-foodpanda400-1413659802.jpgBudapest, 2014. október 20. - Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. A Foodpanda olyan kezdeményezéseket és módszereket gyűjtött össze, melyekkel a közösség, de akár te magad is csökkentheted a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét.

Versenyfutás a szavatossággal

 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta foglalkozik azzal, hogy felkutassa a kereskedelmi forgalomba nem hozható, de minőségileg fogyasztható élelmiszereket és eljuttassa azokat a rászorulókhoz. Az Élelmiszerbank Magyarországon első sorban a nagy volumenű élelmiszermentéssel foglalkozik, évről évre nagyobb sikerrel. A szervezet immár díjnyertes Áruházi Expressz Árumentés programjában például olyan boltokból érkező élelmiszereket oszt szét, amelyek szavatossága közeli lejáratú. A partnerszervezetek segítségével az átvett adományokat az Élelmiszerbank még a lejárati határidő előtt eljuttatja a rászorulókhoz.

hirdetés

 

Éttermi menü a nélkülözőknek

 

Jelenleg Magyarországon még nem egyértelmű az éttermi maradékok elszállítása, felhasználása jótékony célra. Jelenleg egy fejlesztési projekt keretében épp a korábban említett Élelmiszerbank Egyesület dolgozik azon, hogy a közeljövőben ez a terület is, túl a gyártók és kereskedők részéről elérhető élelmiszermennyiségen, bevonható legyen. Bár az európai szabályozás szigorú az előre elkészített, de fel nem használt fogások újrahasznosításával kapcsolatban, több külföldi példa is bizonyítja, hogy az éttermekkel való összefogásban is komoly potenciál van. Ilyen például a portugál DariAcordar projekt, melynek önkéntesei elérték, hogy a helyi jogszabályok finomodjanak és jól működő biztonsági standardokat kifejlesztve európai szinten is követendő programot valósítottak meg.

 

Racionális fogyasztás otthon is

 

Ahhoz, hogy kevesebb étel menjen veszendőbe, egyénileg is hozzájárulhatsz. Ha egy kis időt szánsz rá, hogy összeszámold, mennyi élelmiszer megy veszendőbe csak a saját háztartásodban, biztos, hogy egy lépéssel közelebb kerülsz a tudatosabb élelmiszer felhasználáshoz. Tervezz és gondolkodj előre, csak azt vedd meg, ami biztosan elfogy. Ha ennek ellenére mégis túlzásba vitted a felhalmozást, ne feledd, a hűtőszekrény segít: fagyassz le minden romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni és a főzést mindig a közeli lejáratú termékekkel kezdd. Ha pedig a kész ételekből keletkezik maradék, vedd elő a kreativitásod és varázsold bele egy új fogásba.

 

Kukából az asztalra: freegan életmód

 

A freeganek a maradék felhasználás legszélsőségesebb módjával élnek, módszereik követéséhez igazi elhivatottság szükséges. A freegan az ingyenes és vegán szavakból áll össze, a gyakorlatban pedig olyan mozgalmat takar, melynek hívei a „kukából” szerzik be a betevő falatot. A túlfogyasztó nyugati társadalom kritikusainak hivatása, hogy a boltok, piacok környékén fogyasztható állapotban szemétbe kerülő élelmiszereket összegyűjtve csillapítsák éhségüket.

 

Forrás: Foodpanda

 

hunger-map-foodpanda980-1413660018.jpg

Kapcsolódó cikkek

sokkezu-no400-1454970111.jpg

Pécs, 2016. február 9. - A Lauber Dezső Sportcsarnokban március 14-én rendezik meg a VI. Pécsimami Napot, melynek középpontjában a családi munkamegosztás témája áll. A programra február 10-től, szerdától lehet jelentkezni.

Budapest, 2016. szeptember 15. - Újra elkezdődött az iskola, de azt még ki kellene találni, hogy mit sportoljanak a gyerekek délutánonként a sok teendő mellett? Szülőként fontos odafigyelnünk, hogy mit választunk gyermekeink számára, mivel a csontok, az izmok és az ízületek egészséges fejlődését kb. 25%-ban életmódbeli tényezők határozzák meg.

trogir400-1466785201.jpg

Budapest, 2016. június 25. - A nyaralási szezon közeledtével a Klikkmánia keresőmarketing-ügynökség a magyar internetezők utazási szokásait vizsgálta meg internetes kereséseik alapján.