Kevesebb élelmiszert a kukába!

2014. október 20., hétfő 06:00

hunger-map-foodpanda400-1413659802.jpgBudapest, 2014. október 20. - Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. A Foodpanda olyan kezdeményezéseket és módszereket gyűjtött össze, melyekkel a közösség, de akár te magad is csökkentheted a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét.

Versenyfutás a szavatossággal

 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta foglalkozik azzal, hogy felkutassa a kereskedelmi forgalomba nem hozható, de minőségileg fogyasztható élelmiszereket és eljuttassa azokat a rászorulókhoz. Az Élelmiszerbank Magyarországon első sorban a nagy volumenű élelmiszermentéssel foglalkozik, évről évre nagyobb sikerrel. A szervezet immár díjnyertes Áruházi Expressz Árumentés programjában például olyan boltokból érkező élelmiszereket oszt szét, amelyek szavatossága közeli lejáratú. A partnerszervezetek segítségével az átvett adományokat az Élelmiszerbank még a lejárati határidő előtt eljuttatja a rászorulókhoz.

hirdetés

 

Éttermi menü a nélkülözőknek

 

Jelenleg Magyarországon még nem egyértelmű az éttermi maradékok elszállítása, felhasználása jótékony célra. Jelenleg egy fejlesztési projekt keretében épp a korábban említett Élelmiszerbank Egyesület dolgozik azon, hogy a közeljövőben ez a terület is, túl a gyártók és kereskedők részéről elérhető élelmiszermennyiségen, bevonható legyen. Bár az európai szabályozás szigorú az előre elkészített, de fel nem használt fogások újrahasznosításával kapcsolatban, több külföldi példa is bizonyítja, hogy az éttermekkel való összefogásban is komoly potenciál van. Ilyen például a portugál DariAcordar projekt, melynek önkéntesei elérték, hogy a helyi jogszabályok finomodjanak és jól működő biztonsági standardokat kifejlesztve európai szinten is követendő programot valósítottak meg.

 

Racionális fogyasztás otthon is

 

Ahhoz, hogy kevesebb étel menjen veszendőbe, egyénileg is hozzájárulhatsz. Ha egy kis időt szánsz rá, hogy összeszámold, mennyi élelmiszer megy veszendőbe csak a saját háztartásodban, biztos, hogy egy lépéssel közelebb kerülsz a tudatosabb élelmiszer felhasználáshoz. Tervezz és gondolkodj előre, csak azt vedd meg, ami biztosan elfogy. Ha ennek ellenére mégis túlzásba vitted a felhalmozást, ne feledd, a hűtőszekrény segít: fagyassz le minden romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni és a főzést mindig a közeli lejáratú termékekkel kezdd. Ha pedig a kész ételekből keletkezik maradék, vedd elő a kreativitásod és varázsold bele egy új fogásba.

 

Kukából az asztalra: freegan életmód

 

A freeganek a maradék felhasználás legszélsőségesebb módjával élnek, módszereik követéséhez igazi elhivatottság szükséges. A freegan az ingyenes és vegán szavakból áll össze, a gyakorlatban pedig olyan mozgalmat takar, melynek hívei a „kukából” szerzik be a betevő falatot. A túlfogyasztó nyugati társadalom kritikusainak hivatása, hogy a boltok, piacok környékén fogyasztható állapotban szemétbe kerülő élelmiszereket összegyűjtve csillapítsák éhségüket.

 

Forrás: Foodpanda

 

hunger-map-foodpanda980-1413660018.jpg

Kapcsolódó cikkek

furdozes400-1465737950.jpg

Szolnok, 2016. június 13. - Az elmúlt időszakban több tragikus kimenetelű eset történt, amelyek a fürdőzés szabályainak megszegése miatt következtek be. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság ajánlásaival kívánja felhívni a figyelmet ezek megelőzésére.

Budapest, 2016. december 26. - Az elmúlt időszak tapasztalatai és több szervezet, köztük a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének javaslatai alapján módosították a közétkeztetési rendeletet: megváltoztatták a korábban drasztikusan lecsökkentett sómennyiséget, optimalizálták a zöldségadagokat, és szigorították a diétára vonatkozó előírásokat is.

teli-alma-napok400-1417583379.jpgBudapest, 2014. december 3. - December elsejével indult és év végéig tart a Téli Alma Napok programsorozat. A szervezők többek között különleges kóstolókkal, közösségi médiakampánnyal és kisfilmpályázattal népszerűsítik az alma fogyasztását.