Kevesebb élelmiszert a kukába!

2014. október 20., hétfő 06:00

hunger-map-foodpanda400-1413659802.jpgBudapest, 2014. október 20. - Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. A Foodpanda olyan kezdeményezéseket és módszereket gyűjtött össze, melyekkel a közösség, de akár te magad is csökkentheted a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét.

Versenyfutás a szavatossággal

 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta foglalkozik azzal, hogy felkutassa a kereskedelmi forgalomba nem hozható, de minőségileg fogyasztható élelmiszereket és eljuttassa azokat a rászorulókhoz. Az Élelmiszerbank Magyarországon első sorban a nagy volumenű élelmiszermentéssel foglalkozik, évről évre nagyobb sikerrel. A szervezet immár díjnyertes Áruházi Expressz Árumentés programjában például olyan boltokból érkező élelmiszereket oszt szét, amelyek szavatossága közeli lejáratú. A partnerszervezetek segítségével az átvett adományokat az Élelmiszerbank még a lejárati határidő előtt eljuttatja a rászorulókhoz.

hirdetés

 

Éttermi menü a nélkülözőknek

 

Jelenleg Magyarországon még nem egyértelmű az éttermi maradékok elszállítása, felhasználása jótékony célra. Jelenleg egy fejlesztési projekt keretében épp a korábban említett Élelmiszerbank Egyesület dolgozik azon, hogy a közeljövőben ez a terület is, túl a gyártók és kereskedők részéről elérhető élelmiszermennyiségen, bevonható legyen. Bár az európai szabályozás szigorú az előre elkészített, de fel nem használt fogások újrahasznosításával kapcsolatban, több külföldi példa is bizonyítja, hogy az éttermekkel való összefogásban is komoly potenciál van. Ilyen például a portugál DariAcordar projekt, melynek önkéntesei elérték, hogy a helyi jogszabályok finomodjanak és jól működő biztonsági standardokat kifejlesztve európai szinten is követendő programot valósítottak meg.

 

Racionális fogyasztás otthon is

 

Ahhoz, hogy kevesebb étel menjen veszendőbe, egyénileg is hozzájárulhatsz. Ha egy kis időt szánsz rá, hogy összeszámold, mennyi élelmiszer megy veszendőbe csak a saját háztartásodban, biztos, hogy egy lépéssel közelebb kerülsz a tudatosabb élelmiszer felhasználáshoz. Tervezz és gondolkodj előre, csak azt vedd meg, ami biztosan elfogy. Ha ennek ellenére mégis túlzásba vitted a felhalmozást, ne feledd, a hűtőszekrény segít: fagyassz le minden romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni és a főzést mindig a közeli lejáratú termékekkel kezdd. Ha pedig a kész ételekből keletkezik maradék, vedd elő a kreativitásod és varázsold bele egy új fogásba.

 

Kukából az asztalra: freegan életmód

 

A freeganek a maradék felhasználás legszélsőségesebb módjával élnek, módszereik követéséhez igazi elhivatottság szükséges. A freegan az ingyenes és vegán szavakból áll össze, a gyakorlatban pedig olyan mozgalmat takar, melynek hívei a „kukából” szerzik be a betevő falatot. A túlfogyasztó nyugati társadalom kritikusainak hivatása, hogy a boltok, piacok környékén fogyasztható állapotban szemétbe kerülő élelmiszereket összegyűjtve csillapítsák éhségüket.

 

Forrás: Foodpanda

 

hunger-map-foodpanda980-1413660018.jpg

Kapcsolódó cikkek

tetocserep400-1397308497.jpgBudapest, 2014. április 13. -  A tavasz a megújulás ideális időszaka a háztetők esetében is. Egy tetőfelújításnál azonban számos kérdés felmerül, melyekre a megfelelő válasz elengedhetetlen ahhoz, hogy az új tető ne csak szép, de tartós is legyen. Ha a munka megkezdése előtt nem jó döntést hozunk, a kivitelezés akár többszörösébe is kerülhet, mint szükséges lett volna.

Budapest, 2014. július 23. - Alig ocsúdott balatoni élményeiből, máris újabb régió és újabb kalandok várták Dobos Juditot, az Év Utazóját. Július 17-től 20-ig a Dél-Dunántúl különlegességeit fedezte fel - közölte a Magyar Turizmus Zrt.

reggeli400-1453634971.jpg

Budapest, 2016. január 25. - A reggeli étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban. Fontos tudni, hogy a reggelinél is vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha azt akarjuk, hogy jobban induljon a napunk, és hogy lendületünk a nap folyamán végigkísérhessen minket.