Karácsonyi döntésképtelenség - Mi kerüljön a fa alá?

2013. december 17., kedd 16:00

Karácsony táján sokan találkoznak a döntésképtelenség érzésével. Nem tudnak dűlőre jutni a hihetetlen mennyiségű választék miatt.

,,El vagyunk kényeztetve!" - mondhatnánk, mikor nagy nehézségek árán végre rájöttünk, hogy mi is lenne az ideális ajándék kedvesünknek/valamelyik rokonnak/barátnak/barátnőnek, azonban a neten böngészve, vagy a boltokat, butikokat, piactereket és bevásárló központokat feltúrva töménytelen választékkal találjuk szembe magunkat.

 

Jobb, ha rendet teszünk önmagunkban! Ne legyünk döntésképtelenek! A jelenség legjellemzőbb tulajdonsága, hogy döntési helyzetben az agy leblokkol, a vészcsengő felvisít, és lényegében nem születik semmilyen döntés.

 

Nincs remény, nincs vásárlás, viszont marad az önmarcangolás, hogy melyik is jó, és melyik lesz még jobb, ha végre túl vagyunk az egész választási herce-hurcán, mert akkor végre lekerül a vállról a döntés terhe és marad az öröm, hogy megoldottuk a problémát.

hirdetés

 

De ha felmerül ez a gondolat, és még tényleg nem tudtunk dönteni, akkor már jogosan haraphatjuk be tanácstalanságunkban a szánk szélét, mert valószínűleg még hosszú percek várnak ránk, amíg a helyes döntéseket latolgatjuk. A döntésképtelenség - hála az égnek - nem betegség, hanem csupán egyszerű szituációs helyzet, amiben a főszereplő az egyénen kívül, a választási lehetőség.

 

A nők biztos ismerik az érzést: a próbafülke fogasára akasztják ezt is, ha kettőnél több ruhát visznek be; de találkozhatnak vele majd akár otthon, a tükör előtt az aznapi ,,mit vegyek fel?"-hez különböző ruhákat váltogatva.

 

Bizonyára ismerik a férfiak is, de ha büszkeségük azt mondatja velük, hogy mégsem, hiszen két söröskorsó közül az egyikben biztos több van, mint a másikban. Akkor képzeljenek el egy olyan helyzetet, ahol dekoratív ikerlányok közül választhatnak maguknak egyet, kettőt pedig sajnos nem lehet!

 

Szóval, mindenki élte már át a döntésképtelenség borzasztó helyzetét, más kérdés, hogy ki tudott-e lábalni belőle, és ha igen, akkor hogyan, ugyanis az a személy, aki egyszerűen nem tudja mérlegelni az élet kereszteződéseiben, hogy melyik úton kell tovább haladnia, az valószínűleg később sem fog tudni választani.

 

Csak áll ott, ahonnan minden elindulna, és miközben mérlegeli, hogy hosszabb-rövidebb távon mégis mi érné meg neki, egyre telik és telik az idő. Majd a pillanat varázsa és öröme is elillan, mert csak a nyomasztó érzés marad, hogy választani márpedig kell, mert muszáj!

 

Néhány döntésnek súlya van, amelyek alatt néha valóban ajánlatos őrlődni, hogy aztán ne szülessen helytelen végeredmény. Azonban az élet apró dolgaiban: egy cipő vagy egy új borotva megvásárlásánál nem érdemes hosszan vesződni, és nem kell mindig számba venni minden lehetőséget.

 

Néha a felelőtlenség gondolatával el kell indulnunk, majd levonni a konklúziókat, és a következő útkereszteződésnél már addigi tapasztalatainkra, no meg főként saját belső hangunkra, és vágyainkra hallgatni. Csak határozzuk el magunkat, és minden majd jön magától!

 

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. június 10. - Mindössze négy hazai természetes vízi fürdőhely került a „kifogásolt” kategóriába az Országos Közegészségügyi Központ nemrég közzétett összesítése szerint. A lista - mint minden évben - az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján készül el. A kockázatalapú statisztikai értékelése során nem csak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Harkány, 2015. március 30. - Kikapcsolódás, gyermekprogramok, gyógyulás és feltöltődés egy helyen? A gyógyító vízéről híres, mozgásszervi problémák és nőgyógyászati panaszok kezelésében, a pszoriazis orvoslásában is élen járó Harkányfürdőben a húsvéti hosszú hétvége ideje alatt mindez jelentős kedvezménnyel lehetséges.

gratulacio400-1475345661.jpg

Budapest, 2016. október 2. - Sokunkkal előfordul, hogy hirtelen nem tudunk mit kezdeni azzal, ha valaki bókol, vagy gratulál nekünk és emiatt a reakciónk akár gorombának, vagy furcsának tűnhet. Ennek oka talán ott keresendő, hogy gyerekkorunk óta arra neveltek minket, hogy legyünk alázatosak és szerények, nem pedig hivalkodóak és önteltek.