Jóval okosabbak a kutyák, mint gondoltuk

2014. július 14., hétfő 08:00

okos-kutya400-1405277270.jpgBudapest, 2014. július 14. - Egy hazai kutatásnak sikerült bebizonyítania, hogy a kutyák sokkal okosabbak, mint az emberek gondolnák. Az ember leghűségesebb társa ugyanis kitűnő alanynak bizonyult az állati elme kutatásához és megértéséhez.

Így aztán már tudományos bizonyíték is van arra, hogy az emberi környezet az évezredek során miként emelte ki a kutyákat a többi állatfaj közül. Magyar kutatóknak például sikerült bebizonyítaniuk, hogy az emberek nem csak közvetett formában gyakorolnak hatást az állat intelligenciaszintjére, hanem közvetlen módon is, hiszen a kutyák képesek arra, hogy utánozzák az emberek társas viselkedését, sőt igényük is van arra, hogy minél többet tanuljanak ezen a téren.

 

Az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének egy specializált csoportja bebizonyította továbbá, hogy a kutyák értelmi szintje megfelel egy kétéves kisgyermek képességeinek, ezáltal amennyiben a négylábúak képesek lennének a hangképzésre, összefüggő, de egyszerű mondatok alkotása sem lenne tőlük lehetetlen, a gondolkodás mellett. A kutatók úgy vélik, hogy a kutyák elsődlegesen az emberi közelség hatására váltak ennyire intelligensé, ami korántsem véletlen azok után, hogy a mai kutyatulajdonosok egyre többet foglalkoznak házi kedvenceikkel.

hirdetés

 

Míg ugyanis régen a kutya jellemzően a házőrzést szolgálta, addig ma már családtagként szolgál. Egy kérdőíves kutatás szerint a mai kutyatulajdonosoknak a 75 százaléka már többnek tartja kutyáját egy egyszerű állatnál, közel 70 százalékuk rendszeresen beszél négylábújához, és ugyanennyien rendszeresen foglalkoznak is velük, tanítják őket valamilyen szinten. Érdekesség azonban, hogy míg régen néhány alapvető trükköt tudtak csak a kutyák, addig ma már bizonyítást nyert, hogy bármilyen kutya akár 40-50 különféle vezényszóra is betanítható, és érdekesség, hogy ezeket akár kombinálni is lehet, miután a jószág elsajátította őket.

 

Az MTA kutatása alátámasztotta, hogy akárcsak a kisgyerekek, a kutyák is vakon tanulnak, illetve sajátítják el ismereteik legjavát. Mint az 1-2 évesek, úgy a négylábúak is rengeteg olyan dolgot tanulnak meg, aminek közvetlenül nem látják értelmét, de mivel be kell illeszkedniük egy közösségbe - esetünkben az emberek közé -, ezért alkalmazkodniuk kell az úgynevezett követelményekhez. A kutatás vezetője szerint ez a kutyák tekintetében pozitívum, hiszen bár az állat nem próbálja megérteni vagy felfedezni az ok-okozati összefüggéseket, ellenben az emberi kommunikációs jelzések alapján képes felismerni, hogy mikor kell tanulni, mire kell figyelni és mikor, valamint miként kell alkalmazni a tanultakat.

 

A kutatás szerint a kutyák az egyik legjobban tanítható emlősök a Földön, akik olyannyira figyelik és hallgatnak tanítóikra, hogy akár még a téves információ esetén is inkább rájuk hallgatnak. Mindezt egy kísérlettel is bemutatták, így amennyiben egy idomított kutya elé egy üres és egy finom falatokkal megrakott tálat helyeztek, de az ember az üres tálra mutatott, akkor a kutya is inkább azt választotta ki.

 

Abban természetesen a szakértők is egyetértettek, hogy a kutyák ezen képességei nem feltétlenül ösztönszerűek, ezáltal inkább az emberi foglalkozásnak és gondozásnak köszönhetően alakultak ki. Ma már a statisztikák szerint egyre több kutyatulajdonos dönt úgy - az ország állattartóinak közel negyede -, hogy szeretné intelligencia tekintetében is a legjobbat kihozni kutyájából, ezáltal sokan felkeresnek egy kutyaiskolát annak érdekében, hogy képezhessék állataikat. A szakemberek szerint határozottan segíthet kis kedvencünknek, ha a törődés, a szeretet és az általános tanítás mellett egy kutyaiskolában is foglalkoznak vele, ezáltal ugyanis minden téren egy érettebb és intelligensebb háziállatunk lesz.

 

A kutyaharapási statisztikák külön kitérnek arra például, hogy a képzésben részesülő ebeknek mindössze 1 százalékuk harapott meg embert, szemben a kóbor kutyákkal, illetve a szimpla házias nevelésben részesülőkkel, akik szinte egy szinten osztoztak a maradék 99 százalékon. Ez pedig természetesen csak egyetlen példa volt a sok közül, amit egy kutyaiskola által kihozhatunk kedvencünkből, hiszen ne feledjük el: immáron tudományosan igazolt, hogy kutyáink okosabbak, mint gondoltuk volna!

 

Forrás: apacsdog, fotó: ujsag.allatvilag.net

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. október 27. - Az E-Harmónia életmódprogram keretében lezajlott Baranyában és Zalában a lakosság állapotfelmérése. Az 1200 fős reprezentatív vizsgálatból átfogó kép rajzolódott ki a régióban élők egészségi állapotáról, életmódjáról, táplálkozási szokásairól és fizikai aktivitásáról.  Az eredmények szerint a régió lakosságának 60%-a túlsúlyos vagy elhízott. A mért átlagos derékbőség különösen a nők esetében megközelíti az egészségi kockázatokat jelentősen megnövelő határértéket. Az adatok sajnos összecsengenek a nemrégiben közzétett, lesújtó országos elhízási adatokkal.

teli-alma-napok2-400-1418186582.jpgBudapest, 2014. december 10. - A Téli Alma Napok programsorozat keretében december 5-én az almafogyasztást népszerűsítő videópályázat indult, amelyre korhatár nélkül bárki jelentkezhet. A szervezők kreativitásra buzdítják a pályázókat, akik alkotásukkal szemléltethetik: miért fontos és egészséges almát enni. A közönséget leginkább megnyerő pályázó egy Apple iPad Airrel lesz gazdagabb.

mhertelend-szaunaverseny20140517-1400621148.jpgMagyarhertelend, 2014. május 21. - A II. Országos Szaunamester Bajnokság valamennyi kategóriájában a Magyarhertelendi Termálfürdő szaunamesterei bizonyultak a legjobbnak. A zárófordulót szombaton rendezték meg a hertelendi fürdőben.