Gondtalan autózás a nyaralás alatt is

2014. augusztus 11., hétfő 07:00

autok-naplementeben400-1407676424.jpgBudapest, 2014. augusztus 11. - A nyári hónapokban sokan indulnak el négy keréken a jól megérdemelt belföldi vagy külföldi nyaralásukra. Az autók számára azonban ez nem a pihenés, hanem a munka ideje, különösen, ha hosszú útra készülünk.

A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata húszéves gépjármű-üzemeltetési tapasztalatára építve csokorba gyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyekre érdemes odafigyelniük az autósoknak, hogy gondtalanul nyaralhassanak és élvezhessék az utazás minden pillanatát.

 

ELŐRE INTÉZZEN EL MINDEN PAPÍRMUNKÁT
Mielőtt nekivág az útnak, ellenőrizze, hogy a gépjármű rendelkezik-e érvényes forgalmi engedéllyel, műszaki vizsgával, gépjárművezetői meghatalmazással és biztosítással. Győződjön meg arról, hogy a jármű biztosítása érvényes-e abban az országban, ahová utazik, valamint azokban az országokban, amelyeken keresztül halad. Amennyiben hajót vagy lakókocsit vontat, ne feledje, hogy ezekre külön biztosítást kell kötnie! Amennyiben nem EU tagországon utazik át, az indulás előtt 2 héttel igényeljenek közjegyzős meghatalmazást is.

 

TERVEZZEN ELŐRE
Elővigyázatossági okokból vigyen magával plusz biztosíték-szettet, izzókészletet és pótkulcsot. Ne felejtse el, hogy bizonyos országokban a fényvisszaverő mellény nemcsak a vezető számára, hanem az utasoknak is kötelező, illetve egyes nemzeteknél a szemüveges sofőröknek plusz szemüveget kell tartaniuk az autóban, tehát ne dobja el régi okuláréját!

 

ELLENŐRIZTESSE AUTÓJÁT
Indulás előtt mindig ellenőrizze az olajszintet. Ha alacsony az olajszint, a motor lerobbanhat, ami magas szerelési költséggel jár. A szervizek a nyaralás előtti átvizsgálások alkalmával mindent megvizsgálnak az olajszinttől kezdve a hűtőfolyadékon, a világításon és az ablaktörlő-folyadékon át egészen a fékekig és a légkondicionálóig. Indulás előtt mindenképp ellenőriztesse gépkocsijának állapotát. Ne feledje, nem csak Ön indul nyaralni! Az út során soha ne hagyja figyelmen kívül, ha vészjelzést kap egy másik vezetőtől. Ha autójával valóban probléma van, több vezető is megpróbálja erre felhívni a figyelmét!

hirdetés

 

ELLENŐRIZZE A GUMIKAT
Ellenőrizze a gumikat, mielőtt útnak indul. A KRESZ szerint a gumikon lévő mintázatnak legalább 1,6 mm mélységűnek kell lennie a gumi teljes felületén, tanácsos azonban már 3 mm-nél újra cserélni a használt abroncsokat. Győződjön meg arról, hogy minden gumiban – beleértve a pótgumit is – megfelelő-e a nyomás! A csomagok miatt nagyobb súly nehezedik rájuk, így a megszokott nyomás nem biztos, hogy elegendő.

 

NE VIGYEN MAGÁVAL FELESLEGES CSOMAGOT
Ne terhelje túl gépjárművét, hagyja a szükségtelen dolgokat otthon. A csomagokat egyenletesen ossza el az autóban, a nehezebbeket a tengelyen helyezze el. Kerülje az éles tárgyak szállítását, ugyanis ezek baleset esetén igen veszélyesek. Vezessen egyenletesen és állandó sebességgel, használjon tempomatot, ugyanis már ezzel megspórolhat legalább egy liter üzemanyagot. A felesleges csomagokból adódó súly, a tetőcsomagtartó vagy a kerékpártartó szintén hatással vannak a fogyasztásra. 120 km/órás sebességnél a 2-3 biciklit szállító kerékpártartó 25%-al megnövelheti a fogyasztást. Érdemes átgondolni, hogy nem gazdaságosabb-e kerékpárt bérelni a nyaralás helyszínén!

 

AZ UTAZÁS
A nyári csúcsforgalmat, mely leginkább a hónapok közepén lévő hétvégékre és a július végi - augusztus eleji időszakra esik, érdemes elkerülni. Mielőtt útnak indul, tájékozódjon az éppen aktuális útmunkálatokról és közlekedési fennakadásokról a www.kozut.hu oldalon, és nézzen utána a külföldi országok sebességkorlátozásainak.

 

TARTSON PIHENŐT!
Sokak számára előnyös az éjszakai vezetés, de ezt kellő gondossággal kell megtervezni. Az éjszakai balesetek közel 20%-át a fáradtság okozza, így gondoskodjon arról, hogy kipihenten induljon el és tartson szünetet, amint a fáradtság jeleit észleli magán. A zökkenőmentes utazás érdekében kétóránként álljon meg, mozgassa át testét, és ha lehetősége van rá, adja át a kormányt. Olyan pihenőket iktasson be, ahol van érdekes látnivaló vagy kikapcsolódási lehetőség.

 

VIGYÁZZON A HŐSÉGGEL
Gyakran alábecsüljük, hogy milyen forróság lehet az autóban. Ha a kinti hőmérséklet 31-35 °C között van, az autóban elérheti, sőt meg is haladhatja az 55°C-t. Ha megoldható, olyan autóval induljon el, amelyben van jól működő légkondicionáló, de még így is ajánlott parkoláskor a műszerfal felforrósodása ellen a napellenző használata. Legyen mindig elegendő ivóvíz és frissítő törlőkendő az autóban akkor is, ha van klíma. A megfázás elkerülése érdekében az utastér hőmérsékletét maximum öt fokkal állítsa a kinti hőmérséklet alá, és soha ne csavarja 20°C alá. Fogyasszon kellő mennyiségű vizet, hogy ne száradjon ki, ugyanis a légkondicionáló csökkenti a levegő páratartalmát, és ugyanígy a test nedvességtartalmát is. Ajánlott a szellőzőt a szélvédőre irányítani a vezető vagy az utasok helyett. Rendszeresen nedvesítse szemét, ha kontaktlencsét visel.

 

TARTSA TÁVOL AZ AUTÓTOLVAJOKAT
Ne hagyjon ruhát vagy más értéktárgyakat a gépjárműben. Mindig zárja autóját, és amennyiben lehetséges, kerülje a félreeső területeket.

 

EURÓPA EGYSÉGES VÉSZHÍVÓSZÁMA: 112
Mi tesz akkor, ha külföldön bajba kerül, és nem tudja az ország vészhívószámát? Ne essen pánikba, hívja fel a 112-es nemzetközi számot, ők majd kapcsolják Önnek a megfelelő segélyszolgálatokat: a mentőket, a tűzoltóságot vagy a rendőrséget. Ezt a számot csak abban az esetben hívja fel, ha életveszély áll fent, vagy egyéb olyan egészségkárosító, emberi biztonságot veszélyeztető vagy környezetkárosító hatásra kell számítani, amely a segélyszolgálatok mihamarabbi közbenjárását teszi szükségessé. A 112-es számot hívhatja akár telefonfülkéből vagy mobiltelefonról is. A hívás ingyenes és éjjel nappal elérhető. A 112-es segélyhívószám az Európai Unió mind a 28 tagállamában él, valamint az alábbi országokban is elérhető: Feröer-szigetek, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Törökország, Svájc és a Vatikán.

 

„Az elmúlt húsz év során partnereink és ügyfeleink által számtalan utazással kapcsolatos problémát hallottunk már, így a tapasztalatokat összegyűjtve minden évben igyekszünk felhívni az autósok figyelmét arra, hogy milyen felelősséggel jár a gépjárművek használata. Azonban ha ezekre a pontokra odafigyelnek és elvégzik a szükséges ellenőrzéseket, akkor garantáltan zökkenőmentes és biztonságos nyaralásban lesz részük, a legfontosabb, hogy ne bízzák magukat a jó szerencsére!” - javasolja Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója.

 

Forrás: corpus

Kapcsolódó cikkek

allergia400-1438113948.jpgBudapest, 2015. júlus 29. - A hónap első felében a parlagfű pollenszemeit még csak egy-egy állomás pollencsapdájában észlelték az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint. Ez leginkább a változékony időjárásnak köszönhető.

hunger-map-foodpanda400-1413659802.jpgBudapest, 2014. október 20. - Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. A Foodpanda olyan kezdeményezéseket és módszereket gyűjtött össze, melyekkel a közösség, de akár te magad is csökkentheted a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét.

reggeli400-1453634971.jpg

Budapest, 2016. január 25. - A reggeli étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban. Fontos tudni, hogy a reggelinél is vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha azt akarjuk, hogy jobban induljon a napunk, és hogy lendületünk a nap folyamán végigkísérhessen minket.