Egy nap a családi munkamegosztás jegyében

2016. február 9., kedd 06:05

sokkezu-no400-1454970111.jpg

Pécs, 2016. február 9. - A Lauber Dezső Sportcsarnokban március 14-én rendezik meg a VI. Pécsimami Napot, melynek középpontjában a családi munkamegosztás témája áll. A programra február 10-től, szerdától lehet jelentkezni.

A szülők és a gyermekek „megkereshetik” a Légvárvilág Játszóház belépőjének árát azzal, hogy játékos házimunka feladatokat végeznek: teregetnek, babát pelenkáznak, ágyneműt húznak, ellenőrzik az iskolatáska bepakolását stb. Az elvégzett feladatokért „játékpénz” jár, amivel a család kifizetheti a játszóházi belépőt.

 

A szervezők ezzel kívánják láthatóvá tenni a házimunka értékét és azt, hogy ahol családi munkamegosztás van, ott több idő jut közös élményekre, szórakozásra. A programnak aktualitást ad a közelgő LÁTHATATLAN MUNKA NAPJA, amit világszerte április második keddjén ünnepelnek.

hirdetés

 

Mi számít láthatatlan munkának?

 

Minden olyan munka, amelyért nem kap fizetést az azt végző személy. Jellemzően ezek házi- illetve ház körüli munkák, csecsemőgondozás, gyermeknevelés, beteg, idős, vagy fogyatékos személyekről való gondoskodás, illetve a közösség érdekében végzett önkéntes munka. Ez a munka rögtön látható és elismert munkának számít, ha nem a család egy tagja végzi, hanem felvesznek valakit az adott házimunkák elvégzésére. A láthatatlan munka hozzájárul a jövendő generációk felneveléséhez, erősíti a generációk közötti együttműködést és szolidaritást, és tehermentesíti az állami intézményrendszert. A láthatatlan munka becsült értéke eléri a GDP legalább egyharmadát.

 

A program és a Légvárvilág Játszóház látogatása ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezési űrlap 2016. február 10-től tölthető ki a www.pecsimami.hu weboldalon.

 

A rendezvény a Pécsimami Közhasznú Egyesület szervezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.

 

Forrás: Gellén Nóra / Pécsimami

 

lathatatlan-munka-plakat-1454970335.PNG

Kapcsolódó cikkek

harkanyfurdo-tavasz2-400-1460832639.jpg

Harkány, 2016. április 17. - A harkányi víz gyógyító erejéről szóló előadásokkal, valamint koncertekkel és vizes programokkal is várják az érdeklődőket a ThermalFest fesztiválra, amelyet először rendeznek meg május 19. és 22. között a baranyai fürdővárosban.

Karácsony táján sokan találkoznak a döntésképtelenség érzésével. Nem tudnak dűlőre jutni a hihetetlen mennyiségű választék miatt.

szauna-panorama400-1393664678.jpgMagyarhertelend, 2014. március 1. - Örülhetnek a baranyai szaunabarátok: március 7-től 9-ig a Magyarhertelendi Termálfürdő lesz a házigazdája a Szauna Szeánsz Oscar harmadik középdöntőjének.