Bőrünk óvása a túlzott napfénytől

2013. augusztus 1., csütörtök 18:55

napoz-1375376699.jpgBőrünk a túlzásba vitt napozásra számos módon reagálhat, a leégés mellett krónikus elváltozások, de hosszú távon akár bőrcarcinomák is kialakulhatnak.

A leégést okozó hosszú sugárzást megszűri a köd, a szmog, az üvegfelület, viszont mintegy 30 cm vízfelületen is áthatol. Ráadásként pl. a hó, a strand homokja visszaveri a sugarakat, így fokozza azok hatását... A bőrben napfény hatásására melanin nevű pigment termelődik, ez okozza a lebarnulást, s valamilyen fokú védelmet is jelent a további sugárzással szemben. Az emberek érzékenysége a napfény felé eltérő, a kis gyermekeké fokozott.

hirdetés

 

Leghatékonyabb a leégés megelőzése. Nyáron 10 óra előtt és 16 h után  a kockázat alacsonyabb, de tudni kell, hogy ezt a felhősödés nem mérsékli. Hasznos a bőrfelület napfénytől takarása: ruhával, kicsiknek nyári sapkával, nagyobbaknak széles karimájú kalappal. A szem megóvását UV szűrős szemüveggel érhetjük el.

 

A fényvédő szereken feltüntetett faktorszám az UVB sugárzásra vonatkozik, az UVA-ra ilyen adataink nincsenek. Legalább 15-ös számú használandó. A készítmények vagy elnyelik a fényt, vagy visszaverik, szórják. A termékek csak helyes használat esetén hatékonyak. Eredménytelen, ha túl kevés készítményt kenünk fel, vagy túl későn helyezzük fel (a legjobb mintegy fél órával az expozíció előtt), de akkor is elmarad a siker, ha fürdőzés után nem ismételjük meg a bőr ápolását.

 

Dr. Pátri László

www.drpatri.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. december 22. - A karácsony sokaknak egyfajta személyiségpróbát is jelent, mert ilyenkor derülhet ki, miként tudják a vásárlási elvárások és a valódi érzelmek között az egyensúlyt megteremteni - állítja az ünneplés lélektanát kutató író, pszichológus.

trogir400-1466785201.jpg

Budapest, 2016. június 25. - A nyaralási szezon közeledtével a Klikkmánia keresőmarketing-ügynökség a magyar internetezők utazási szokásait vizsgálta meg internetes kereséseik alapján.

20c-1354442144.jpgÚgysem bírod az összeset megenni, csinálj befőttet, hogy télen is élvezhesd az ízét! Cseresznyeszezon van. Ez jó hír, azoknak, akik szeretik ezt az ellenállhatatlanul ropogós gyümölcsöt. A cseresznyére is vonatkozik, hogy nyersen, frissen azaz primer forrásból fogyasztva és persze a fa legfelső ágáról csüngve a legjobb vitaminforrás.