Bőrünk óvása a túlzott napfénytől
Bőrünk a túlzásba vitt napozásra számos módon reagálhat, a leégés mellett krónikus elváltozások, de hosszú távon akár bőrcarcinomák is kialakulhatnak.
A leégést okozó hosszú sugárzást megszűri a köd, a szmog, az üvegfelület, viszont mintegy 30 cm vízfelületen is áthatol. Ráadásként pl. a hó, a strand homokja visszaveri a sugarakat, így fokozza azok hatását... A bőrben napfény hatásására melanin nevű pigment termelődik, ez okozza a lebarnulást, s valamilyen fokú védelmet is jelent a további sugárzással szemben. Az emberek érzékenysége a napfény felé eltérő, a kis gyermekeké fokozott.
Leghatékonyabb a leégés megelőzése. Nyáron 10 óra előtt és 16 h után a kockázat alacsonyabb, de tudni kell, hogy ezt a felhősödés nem mérsékli. Hasznos a bőrfelület napfénytől takarása: ruhával, kicsiknek nyári sapkával, nagyobbaknak széles karimájú kalappal. A szem megóvását UV szűrős szemüveggel érhetjük el.
A fényvédő szereken feltüntetett faktorszám az UVB sugárzásra vonatkozik, az UVA-ra ilyen adataink nincsenek. Legalább 15-ös számú használandó. A készítmények vagy elnyelik a fényt, vagy visszaverik, szórják. A termékek csak helyes használat esetén hatékonyak. Eredménytelen, ha túl kevés készítményt kenünk fel, vagy túl későn helyezzük fel (a legjobb mintegy fél órával az expozíció előtt), de akkor is elmarad a siker, ha fürdőzés után nem ismételjük meg a bőr ápolását.
Dr. Pátri László
Budapest, 2014. december 22. - A karácsony sokaknak egyfajta személyiségpróbát is jelent, mert ilyenkor derülhet ki, miként tudják a vásárlási elvárások és a valódi érzelmek között az egyensúlyt megteremteni - állítja az ünneplés lélektanát kutató író, pszichológus.
Budapest, 2016. június 25. - A nyaralási szezon közeledtével a Klikkmánia keresőmarketing-ügynökség a magyar internetezők utazási szokásait vizsgálta meg internetes kereséseik alapján.
Úgysem bírod az összeset megenni, csinálj befőttet, hogy télen is élvezhesd az ízét! Cseresznyeszezon van. Ez jó hír, azoknak, akik szeretik ezt az ellenállhatatlanul ropogós gyümölcsöt. A cseresznyére is vonatkozik, hogy nyersen, frissen azaz primer forrásból fogyasztva és persze a fa legfelső ágáról csüngve a legjobb vitaminforrás.