Vitaminokkal a depresszió ellen?

2013. október 13., vasárnap 15:00

depresszio400-1381670340.jpgKözeleg a tél, a szobába záró hideg és a korai sötétség ideje. Ilyenkor mindenkiben felerősödhet a depresszióra való hajlam. Többen fordulnak orvoshoz is, és sokan antidepresszánsokkal térnek haza.

A téma boncolgatását azzal kezdjük, hogy leszögezzük: a depresszió egy lelki állapot, így pusztán agyi kemikáliák oldaláról megközelíteni badarság. Nem is véletlen, hogy az összes depresszióra adott gyógyszer (2008-as amerikai adatok szerint) 32%-os hatékonyságot mutat a klinikai tanulmányok alapján. Egyes források ezt még kevesebbre becsülik.

 

A depresszió egy olyan lehangolt hangulati állapotra utal, melyet mindnyájan megélhetünk és meg is élünk életünkben. A kérdés csak az, hogy ismerjük-e az okot és az ok megszűnésével javul-e a hangulatunk, illetve, hogy az állapot súlyossága arányban áll-e az okkal. Az állandó lehangoltság mellett a koncentráció és az alvás zavara, az érdektelenség, a szexuális érdeklődés elvesztése és a reménytelenség uralhatják a képet.

 

Ha biológiailag közelítjük meg, akkor a sejtek anyagcseréjének zavara lehet a betegség egyik tényezője. Az idegi működésekhez a B-vitamin család szinte összes tagjára szükség van, így ezek szintjének rendezése alapvető. Itt fontos megjegyezni, hogy a szív és érrendszeri kockázat elemeként emlegetett magas homocisztein szint a depresszióban is jelen lehet, mely esetben a B12-, B6-vitaminok és folsav adása szükséges.

hirdetés

 

Van, akinek pusztán ettől javul a hangulata. Ráadásul az alacsony folsav szinttel rendelkezőknek kevesebb, mint fele reagál a hagyományos kezelésekre, a normál szinttel rendelkezőkhöz képest. A sejtműködés szabályozásában, mint egy karmesterként működik közre a D-vitamin, melynek hiánya egyértelműen felelőssé tehető a depresszióért. Ezért is növekszik a depressziós emberek száma az egyenlítőtől távolodva, illetve az őszi, téli és kora tavaszi időszakban.

 

A cink alacsony szintje szintén hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Ilyenkor a réz szintje magas. A cink segíti a réz szintjének normalizálását is, tehát elég csak a Cink-bevitelt növelni. Ezen felül van egy öröklött anyagcserezavar, a pyrroluria, mely a pszichiátriai betegek 40%-ában észlelhető, míg az átlagpopuláció csak 10%-ára jellemző. Ezt az állapotot megfelelő mennyiségű cink és B6 vitamin bevitelével lehet ellensúlyozni.

 

A sejtanyagcsere mellett a sejtmembrán megfelelő állapota talán még fontosabb, hiszen az anyagi információközvetítés a sejmembránokon zajlik elektromos áram formájában. Épp ezért a sok szabad elektront biztosító többszörösen telítetlen omega 3 zsírsavak - különösen a DHA - megfelelő mennyiségben kell, hogy rendelkezésre álljanak. Megfelelő dózis biztosításával pár nap alatt látható a hatás.

 

A Balanced Lifestyle koncepciója szerint vizsgálva a témát, a fent írt, sejtszintű megközelítés mellett még további három szinten is „körül kell néznünk” a lehetséges okokat keresve.

 

A biológiai közeg: a sejtek környezete azért fontos, mert megfelelő idegi vezetéshez a sejteken belül és kívül megfelelő mennyiségű ionnak kell rendelkezésre állni. Mai táplálkozásunk a magnézium és a kálium bevitelét szorítja háttérbe. Ráadásul a legújabb kutatások szerint az agyi vízterekben található magnéziumionok szintje meghatározza a boldogság élményét közvetítő agyi sejtkapcsolatok sűrűségét.

 

A testen belüli kommunikáció: a hagyományos orvostudomány pusztán az idegsejtek közötti információt közvetítő anyagokat veszi célba, holott a teljes hormonrendszert figyelembe kell venni. A krónikus stressz miatti mellékvese kimerülés, a menopausa utáni ösztrogénhiány, illetve a pajzsmirigy működészavara mind-mind szerepelhetnek a depresszió okaként.

 

Interakció a környezettel: fontos megvizsgálnunk a táplálékokra adott immunreakciókat, vagyis az allergia és intolerancia kérdését is számításba venni. Az immunrendszer és az idegrendszer ugyanis szoros egymásra hatásban működik.

 

Hihetetlenül hangzik, de nem egy esetben megfigyelhető volt, hogy egy-egy táplálékösszetevő elhagyása jelentősen képes javítani a hangulatot. Ez egyébként figyelemhiányos gyermekeknél is az első kellene, hogy legyen.

 

Ma már hazánkban is elérhetők nem csak táplálékallergia, hanem táplálék IgG tesztek vagy intolerancia tesztek, mellyel kiszűrhetők az életünket megkeserítő összetevők.

 

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. július 23. - Kilenc megye 14 gyermekegészségügyi intézménye összesen 20 millió forint értékű eszköztámogatásban részesült a K&H gyógyvarázs programnak köszönhetően. A műszerek között olyan innovatív, korszerű eszköz is található, amellyel a legkisebb betegek vizsgálata és gyógyítása hatékonyabban és kíméletesebben elvégezhető.

Egyes baktériumfertőzésekben fedezte fel a rák legveszélyesebb fajtája, a hasnyálmirigy-daganat egyik okát egy amerikai kutatás.

Budapest, 2016. január 24. - Idéntől az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával több mint száz magyarországi településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így év közben egyre több hazai kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás. A méhnyakszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Méhnyakrák Megelőzési hét is. A hazai rendezvénysorozat január 24-én, Budapesten vette kezdetét, a programokon az ÁNTSZ szakemberei is előadást tartanak.