Trillió fajta szagot tudunk megkülönböztetni

2014. március 21., péntek 16:19

smelling-1395417934.jpg

Trillió különböző fajta szagot képes felismerni az emberi orr, sokkal többet, mint ahogy azt eddig gondoltuk, állítják amerikai kutatók. 

Régóta volt érvényben az a meggyőződés, miszerint 10.000 szagot vagyunk képesek felismerni. Az új becslések viszont azt sugallják, hogy az orr sokkal több ingert tud megkülönböztetni, mint a szem, vagy a fül.

 

A New Yorki Rockefeller Egyetem tudósainak ötlete a kísérlettel kapcsolatban 1927-re nyúlik vissza, ám még soha nem került sor tudományos vizsgálatra. A 26 kísérleti alanyt megkérték, hogy azonosítsák három minta illatát - ebből kettő megegyezett. A kapott eredmények alapján a kutatók arra lettek kíváncsiak, hogy egy átlagember képes lenne-e arra, hogy megkülönböztessen egy 128 molekulából álló keverékek közül mindet. A becslések szerint az orr jóval túlszárnyalja a szem és a fül "diszkriminatív" képességeit. 

hirdetés

 

Dr. Leslie Vosshall, társszerző szerint ezzel a teszttel mutatkozik meg, mennyire jók az emberek. "Azt feltételezzük, hogy az állatok szaglása sokkal jobb az emberekénél, pedig a mi szaglásunk feltűnően jó." - mondta a BBC-nek. Hozzátette, még így is kétszer-háromszor fejlettebb az ő orruk, mert ők sokkal többet használják az agyukat szaglásra. Ugyanakkor az embereket sem szabad alábecsülni.

 

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek

A nátha szervezetünkbe való fészkelésének első tünete a torokfájás, az orrdugulás és a tüsszögés, amelyhez később fejfájás, köhögés, rekedtség és láz is társulhat.

Budapest, 2016. október 15. - A csontritkulás kialakulásában döntő szerepet játszó vitaminhiány riasztóan sokakat érint Magyarországon: a felnőtt lakosság 71%-a D-vitamin-hiányos, az 1-3 éves korosztály fele pedig csak havonta egyszer vagy ennél is ritkábban kap D-vitamint.

spaghetti400-1467724516.jpg

Róma, 2016. július 6. - A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést - derült ki egy friss olasz kutatásból. A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza - írta az eruekalert.org.