Te hős vagy már?

2014. szeptember 14., vasárnap 08:00

25000-400-1410616172.jpgBudapest, 2014. szeptember 14. - Közeledik a céljához a TEVAgy a Hős! program! Becslések szerint már több, mint kétmillióan tudják, mi a teendő, ha valaki összeesik mellettük hirtelen szívhalál következtében. A hétköznapi hősök képzése tovább folytatódik, hogy Magyarországon egyre többen megtanulhassanak újraéleszteni.

Mészáros Zalán és Klupács Péter - ezt a két nevet már több mint 2 millióan ismerik országszerte, hiszen az utóbbi fél évben azért dolgoztak, hogy Magyarországon egyre több ember megtanuljon újraéleszteni. Programjuk célja, hogy ha valaki hirtelen összeesik mellettünk, akkor az ne azonnali pánikreakciót váltson ki belőlünk, hanem egy automatikus cselekvéssort indítson be, mely életben tartja a beteget addig, amíg a szakszerű mentős segítség kiérkezik.

 

A TEVAgy a Hős! program tavasszal indult el és azóta számtalan rendezvény részévé vált. Mészáros Zalán és Klupács Péter folyamatosan járják az országot és kisebb-nagyobb csapatoknak tartanak oktatást. Elmennek bárhova, ahova hívják őket, fáradtságot nem ismerve. Oktattak már iskolákban, edzőtermekben, de a debreceni Campus fesztiválon is ezrek előtt tartottak bemutatót. A cél nemes és egyértelmű: ne haljon meg senki azért, mert nincs mellette olyan ember, aki tudja, mit kell tenni a hirtelen szívhalál bekövetkezte utáni első kritikus 4 percben.

hirdetés

 

„Az elmúlt fél évben számtalan meghívást kaptunk, ami nagy örömmel és reménységgel töltött el bennünket. Látjuk, hogy ez a kezdeményezés nem csak nekünk, de egyre több embernek lesz szívügye, és ez nem véletlen, hiszen egyre jobban odafigyelünk egymásra, és ha valaki bajba jut a környezetünkben, már nem sétálunk el közönyösen mellette. A mi módszerünk egyszerű és könnyen megtanulható, nem kell hozzá más csak egy labda és egy 100 BPM ritmusú zene, amivel gyakorolni lehet az újraélesztést. Bárhol, bármikor, bárkivel" - mondta Klupács Péter mentő-technikus.

 

„Az utóbbi időszak rádöbbentett minket arra, hogy ez a fajta oktatási hiányosság sok emberben ott motoszkál, csak nem tesznek ellene, mert nem tudják, hol-merre keressék a megoldást. Rengeteg interjút adtunk az utóbbi időben, országos és helyi sajtóban egyaránt, és öröm volt látni, hogy mennyire nyitottak erre a média képviselői is. Lassan mindenki felismeri, hogy sokat tehetünk egymásért - és ezt most nem csak az életmentésre értem -, ha egy kicsit odafigyelünk a másikra. És ez nagyszerű kezdet” - tette hozzá Mészáros Zalán volt mentőtiszt.

 

A program igen sokrétű, nem csak oktatásból áll, de pályázatokat is magában foglal. A Szuperhős Rajz és Meseíró gyermekpályázatra közel 100 alkotás érkezett, melynek sikerén felbuzdulva újabb felhívást tesznek közzé a szervezők „Így lettem hős” címmel. Olyan pályázók történeteit várják, akik már sikeresen újraélesztettek, vagy tudták, hogy vészhelyzetben mi a teendőjük. Természetesen jelölni is lehet valakit a díjra, nem csak saját történeteket várnak. A pályázattól többek között azt remélik, hogy számtalan pozitív példát tudnak majd az emberek elé állítani. Nevezni szeptember 30-ig lehet a tevagyahos.info@gmail.com címen.

 

Mint az már ismeretes, Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnak megfelelő lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében, mely a vezető halálozási ok. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

 

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. által támogatott TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk.

 

A programról részletesen itt tájékozódhat: www.tevagyahos.hu
Oktató videó: TEVAgy a Hős! Tanulj meg újraéleszteni!

 

Forrás: Arteregó

Kapcsolódó cikkek

influenza-elleni-oltas400-1483037760.jpg

Budapest, 2016. december 30. - Kapa is az oltás mellett kampányol - vírusvideóval népszerűsíti az influenza elleni oltást az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

gyogyvarazs-muszerek400-1431401982.jpgBudapest, 2015. május 12. - Milyen műszerek, berendezések hiányoznak leginkább a magyar gyermekegészségügyből? Mik azok a gyakran filléres eszközök, amikre az orvosoknak, ápolóknak szükségük van a hatékonyabb gyógyításhoz? Íme azon műszerek listája, amiket a K&H gyógyvarázs támogatottjai az elmúlt 11 évben leggyakrabban igényeltek.

Pécs, 2015. május 17. - Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szerdán felavatta Pécsi Regionális Vérellátó Központját is, amely európai uniós és magyar állami támogatásból valósult meg. A beruházás révén a pécsi szolgálat új, barátságos épületben, modern eszközökkel felszerelt komfortos váró-, vizsgáló- és vérvételi helyiségekben várja új és régi véradóit.