Szenvedélybeteg-gondozót nyitottak két megyeszékhelyen

2014. október 29., szerda 06:05

Pécs-Kaposvár, 2014. október 29. - Az INDIT Közalapítvány új addiktológiai gondozókat adott át Pécsen és Kaposváron, emellett részben felújította a több mint egy évtizede működő pécsváradi rehabilitációs otthonát. A közalapítvány a közel 145 millió forintos beruházással elsősorban a régióban élő alkohol- és gyógyszerfüggőségben szenvedő betegek ellátását kívánja javítani.

Becslések szerint ma Magyarországon a lakosság 10%-a, azaz közel 1 millió ember küzd alkoholproblémával, számuk Pécs és Kaposvár vonzáskörzetében is több tízezerre rúg. Bár a dél-dunántúli régióban a szenvedélybetegek bentlakásos formában történő kezelése az országos átlagnál jobbnak mondható, a szenvedélybetegek ambuláns - azaz járóbetegként történő - ellátása ez idáig ebben a régióban is meglehetősen korlátozott volt. A baranyai és somogyi megyeszékhelyeken ünnepélyes keretek között átadott addiktológiai gondozók a szenvedélybetegek számára járóbeteg ellátás keretén belül nyújtanak szakszerű segítséget ahhoz, hogy kiutat találjanak függőségükből.

 

Az újonnan megnyíló két intézményt a szenvedélybetegek kezelésére specializálódott INDIT Közalapítvány üzemelteti, amely Baranya és Somogy megyében már hosszú évek óta foglalkozik kábítószer- és egyéb függőségben szenvedő kliensek kezelésével, illetve fiatalok körében a szenvedélybetegség kialakulásának megelőzésével.

hirdetés

 

A közalapítvány a projekt keretén belül Pécsett az uránvárosi Berze Nagy János utcában, egy korábban óvodaként használt, de évtizedek óta üresen álló és erőteljesen lepusztult épületet újított fel és rendezett be mintegy 75 millió forint felhasználásával, Kaposváron pedig 23 millió forint segítségével egy a Pécsi úton fekvő ingatlanban alakította ki addiktológiai gondozó intézményét. Emellett a pályázat keretén belül felújításra került a több mint egy évtizede a közalapítvány által működtetett pécsváradi „VÁLTOZÓHÁZ” Rehabilitációs Otthon tetőszerkezete is.

 

Az INDIT által megvalósított projekt teljes költségvetése közel 145 millió forint, amelyet a Dél-dunántúli Operatív Programon keresztül részben az Európai Unió finanszírozott. A beruházás része annak a nagyszabású, a Pécsi Tudományegyetem koordinálásával megvalósuló, „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-Dunántúli Régióban” elnevezésű projektnek, amelynek segítségével a régió számos különböző típusú rehabilitációs szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézménye bővül vagy korszerűsödik.

 

A Pécsett és Kaposváron újonnan megnyílt addiktológiai gondozókba háziorvosok és szakorvosok is küldhetnek betegeket, de bárki szabadon felkeresheti az intézményeket beutaló nélkül is, ha úgy érzi, hogy szenvedélybetegsége kezelése kapcsán segítségre lenne szüksége. Az addiktológiai gondozókba elsősorban alkohol- és gyógyszerfüggőségben szenvedő klienseket várnak, kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül.

 

Az INDIT Közalapítvány kuratóriumának elnöke, a projektet irányító Dr. Szemelyácz János elmondta, a gondozókban olyan komplex szemléletmódot igyekeznek képviselni, amelynek végső célja, hogy a szenvedélybetegek képesek legyenek életmódot váltani és felülkerekedjenek függőségükön. Ennek érdekében az addiktológiai gondozók szakmai stábjához az orvosok és egészségügyi szakdolgozók mellett szociális munkások, pszichológusok, művészetterapeuták és önsegítő csoportok képviselői is csatlakoznak, hogy az intézményekhez fordulók számára közösen találják meg a leghatékonyabb, személyre szabott segítségformát.

 

A gondozók szolgáltatásai járóbeteg ellátás formájában vehetők majd igénybe, a betegeknek rendszeres időközönként szükséges megjelenniük a kezelőhelyeken. Szemelyácz doktor tapasztalatai szerint a szenvedélybetegek kezelésében néhány hetes terápia alatt már jelentős javulás érhető el, de a függőségből való teljes talpra álláshoz általában hosszú évekre van szükség, a józan állapot fenntartása pedig egy egész életet végigkísérő folyamat. A szenvedélybetegek talpra állásában jelentős szerepe lehet az önsegítő csoportoknak is, amelyek az intenzív, intézményes keretek között zajló ellátást követően – vagy akár azzal párhuzamosan – jelentős mértékben támogatni tudják a betegek gyógyulási folyamatát, továbbá kiemelkedő szerepet játszhatnak a visszaesés megelőzésében is.

 

Forrás: INDIT Közalapítvány

Kapcsolódó cikkek

tulsulyos-gyerek-1381093277.jpgFolytatódik a gyermekkori elhízással foglalkozó eddigi legnagyobb európai felmérés a PTE Gyermekgyógyászati Klinikájának részvételével. Az I Family program folytatása annak az IDEFICS projektnek, melynek során a téma kutatásában egyedülállóként 16.225 gyermek felmérése történt meg Európa szerte.

borklinika-uj-fenyterapias-keszulek400-1416371831.jpgPécs, 2014. november 19. - Fényterápiás kabint helyezett üzembe és tanácsadó programot indított a pszoriázisban, azaz pikkelysömörben szenvedő betegek kezelésére a Pécsi Tudományegyetem (PTE) bőrgyógyászati klinikája.

mesedoktorok19-400-1422795704.jpgBudapest, 2015. február 2. - Már több mint 200 mese közül válogathatnak azok a kis betegek, akik a kórházakban a K&H gyógyvarázs YouTube-csatorna videóit nézve töltik napjaikat. Járványidőszak alatt pedig ezek a történetek hihetetlen módon felértékelődnek, hiszen változatosságot jelentenek a látogató nélküli szürke hétköznapokban.