Rendszertelen étkezés, helytelen önértékelés, kevés zöldég-, gyümölcs- és folyadékfogyasztás

2015. március 25., szerda 06:05

Pécs, 2015. március 25. - Ezek a legfőbb problémák a táplálkozásunkban - hangzott el hétvégén a PTE Egészségtudományi Karán tartott konferencián. A rendezvényt  abból az alkalomból tartották, hogy a városban 25 éves lett a dietetikusképzés. Az 1990 óta eddig 766 dietetikus végzett Pécsett, közülük húszan egyetemi végzettséget szereztek - hangzott el Dr. Betlehem József egyetemi docens, a kar dékánja és Prof. Dr. Figler Mária intézetvezető, dékán-helyettes összefoglalójában.

A szakmai rendezvényen két országos jelentőségű életmódprogram eredményeit is ismertették, amelyeket főként dietetikus szakemberek valósítanak meg alapítványi pályázaton elnyert erőforrásokból.

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének E3 programja az egyetemisták körében fut immár két éve és hamarosan, a tanév végén zárul. Eddig több mint 4500 hallgató jelent meg az előadásokon és az állapotfelméréssel egybekötött térítésmentes tanácsadásokon. Az előzetes eredmények szerint - bár ebben a korosztályban az elhízás és túlsúly még nem olyan mértékű (17%), mint a felnőtt lakosságnál - mégis gondnak tekinthető a rendszertelen étkezés, a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás és az ajánlottól elmaradó napi folyadékbevitel.

hirdetés

 

Az E-Harmónia regionális lakossági életmódprogramot a PTE Egészségtudományi Karának szakemberei valósítják meg Baranya és Zala megyében. A lakossági állapotfelmérésből, oktató szakaszból, majd utánkövető mérésből álló projekt jelenleg az 1200 főn elvégzett, reprezentatív vizsgálatok kiértékelésénél tart. Az előzetes adatokból kiderült, hogy a két megyében élők túlsúlyra vagy elhízottságra mutató adatai sajnos megegyeznek a 2009-es Országos Táplálkozási- és Tápláltsági Állapot Felmérés eredményeivel, azaz csaknem a felnőtt lakosság kétharmada (kb. 60,5%) túlsúllyal küzd.

 

Ráadásul az egészségügyi kockázatokat leginkább előrevetítő hasi elhízás a jellemző. Ehhez képest a megkérdezettek fele normális testalkatúnak és kissé túlsúlyosnak is csak 32%-a gondolja magát. Azaz a szubjektív önértékelés szebb képet mutat, mint a valóság, ami szintén nehezebbé teszi a helytelen táplálkozási szokások megváltoztatását. A régióban élők is kevesebb nyers zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztanak a kelleténél, viszont a zsírbevitelük túlzott (napi 39%).

 

A rendszeres testmozgást vizsgáló adatokkal kiegészített felmérés végleges eredményeit hamarosan közzéteszik, majd az edukációs szakasz után, amellyel 100 ezer embert szeretnének elérni, a vizsgált személyeket újra felkeresik, remélve, hogy egy esetleges életmódváltás mérhetően pozitív eredményeket hoz esetükben.

 

A helyes táplálkozási és folyadékfogyasztási alapelveket gyűjtötte össze az, az elsősorban egészségügyi szakembereknek szóló, hiánypótló szakkönyv is, ami a jubileumi konferencia alkalmából jelent meg. A "Dietetika a háziorvosi gyakorlatban" című kötetet a száz évvel ezelőtt kiadott hasonló jellegű mű után most Prof. Dr. Figler Mária, a PTE Egészségtudományi Karának dékán-helyettese és Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke állította össze.

 

Forrás: Well

Kapcsolódó cikkek

A tested ok nélkül támad, és nem látsz ki a tüsszögés mögül? Megállás nélkül viszket a szemed, kapar a torkod, de mégsem olyan, mint a megfázás? Az allergiával küzdőket a napidoktor.hu látja el tanácsokkal.

ev-maganrendeloje-2016-aniron-egeszsegkozpont-pecs400-1465246514.jpg

Budapest, 2016. június 7. - A magyarok nagy része bizonytalan abban, hogy milyen panaszok esetén kell háziorvoshoz vagy szakorvoshoz, esetleg a mentőkhöz fordulni segítségért. Ennek megváltoztatásában kiemelt szerepe lehet az egészségügyi online felületeknek és okos alkalmazásoknak.

kh-gyogyvarazs400-1428413773.jpgBudapest, 2015. április 8. - A tegnapi Egészség Világnapján 12. alkalommal hirdette meg a K&H Csoport gyermek-egészségügyi pályázatát, amelyen kórházak, rendelők, mentőállomások igényelhetnek a gyermekek gyorsabb és hatékonyabb ellátásához szükséges berendezéseket és műszereket. Az előző években a beérkezett pályázatok közel 30%-a támogatásban részesült.