Öt város uszodáiban versenyeztek az Úszók Éjszakáján

2013. október 30., szerda 19:30

uszokejszakaja2013-budapest-cseh-laszlo-1383157109.jpgUgorj fejest az éjszakába pikkelysömörrel élő társainkért! - ezzel a jelszóval csobbant a vízbe október 29-én este az ország öt városában több ezer ember és számos olimpikon, többek közt Cseh László, dr. Molnár Tamás, Biczó Bence és Szécsi Zoltán is. A versenyt, melynek lényege, hogy egy óra leforgása alatt a lehető legtöbb métert ússzák le a résztvevők az élsportolókkal karöltve, végül Budapest nyerte.

A fővárosi MOM Sport uszodában összesen 29 450 métert teljesítettek a résztvevők. Így idén a fővárosi Semmelweis Psoriasis Klubhoz került a vándorserleg.
Budapest, Debrecen, Kaposvár, Pécs és Szeged egy-egy uszodáját teljesen megtöltötték a 2013-as Úszók Éjszakája látogatói - versenyzők és szurkolók egyaránt.

 

A Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésében, és dr. Simicskó István Sportért és ifjúságért felelős államtitkár fővédnökségével 2012-ben első alkalommal megrendezett nagyszabású társadalmi célú esemény idén még nagyobb siker lett. Az öt városban összesen 136 350 métert teljesítettek a versenyzők a rendelkezésükre álló 60 perc alatt, a résztvevők száma pedig másfélszeresére nőtt a tavalyihoz képest. A látogatók egyöntetű véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy az Úszók Éjszakája egy valós és oly sokakat érintő problémára hívja fel a figyelmet, a széleskörű társadalmi összefogás erejével.

hirdetés

 

„Nekem ez az első tapasztalatom az Úszók Éjszakájáról, de nagyon jól éreztem magam. Egyfelől öröm volt látni, hogy mennyien szeretnek sportolni, másfelől különösen tetszett, hogy milyen sokan állnak ki a pikkelysömörrel élőkért, akik sokszor válnak társadalmi megbélyegzés áldozataivá. Nekem úgy tűnt, ez a rendezvény valóban hozhat pozitív változást.” - mondta el véleményét Cseh László (első képünkön) olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki a budapesti MOM Sport uszodában volt jelen.

 

Az uszoda tipikusan olyan helyszín, melyet a pszoriázisos betegek inkább elkerülnek a bőrükön látható elváltozások miatt. Ezáltal hazánkban közel 150 ezer embernek okoz komoly gondot a hétköznapi sport. Pedig az egyébként gyógyíthatatlan betegség tünetmentessé tehető, és a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak is. A mozgás olyan, a pikkelysömör társbetegségeként megjelenő kórképekben hozhat javulást, mint a túlsúly, az ízületi érintettség vagy a depresszió. Az Úszók Éjszakája minden helyszínén voltak orvos szakértők, így a látogatók részletes tájékoztatást kaphattak a betegségről.

 

A debreceni Sportuszodában jelenlévő Prof. Dr. Remenyik Éva, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke szerint a rendezvény által sokkal hatékonyabban jutnak el a kulcsfontosságú információk a betegekhez. „Tavaly úgy született meg az Úszók Éjszakája ötlete, hogy szerettünk volna széleskörű tájékoztatást nyújtani erről a viszonylag elterjedt betegségről – nem csak a pikkelysömörrel élők, de egészséges társaik számára is, mert túl sok a tévhit, ez pedig jelentősen megnehezíti a betegek életét. Fontos, hogy a betegek és a társadalom is megismerje azokat a lehetőségeket, amik az érintettek rendelkezésére állnak annak érdekében, hogy javuljon az életminőségük. Az Úszók Éjszakája egy nagyon jó alkalom arra, hogy a párbeszéd az érintettek és a társadalom között elinduljon, ezzel is csökkentve a ma még sajnos  tetten érhető  elzárkózást ezen betegektől. ”

 

A helyi betegszervezetek és klubok, melyek az ország több városában működnek, rendszeres támogatást és segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló betegeknek. Túl azon, hogy egymás között megbeszélik problémáikat, gondjaikat, betegségükkel kapcsolatos tudást és lelki támogatást is kapnak. Több városban várják az érdeklődőket. Betegszervezetek elérhetőségei: Pécs, Budapest, Debrecen, Kaposvár és Szeged.

 

A Pécsen készült lenti képre (forrás: Facebook) kattintva kiderül, mi is történt a baranyai megyeszékhelyen megrendezett Úszók Éjszakáján. A tudósításhoz tartozó fotókon kívül további felvételeket ide kattintva nézegethet.

 

uszokejszakaja2013pecs500-1383157621.jpg

Kapcsolódó cikkek

injekcio-1383851476.jpgAz Országos Epidemiológiai Központ az influenzaszezonban folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számát, illetve ezzel összefüggésben virológiai vizsgálatokat is végez. Az influenzafigyelő-szolgálat szeptember 30-án kezdte meg működését.

Budapest, 2016. november 19. - Minden ötödik férfi az orvosok előtt is trágárnak érzi magát és szégyenkezik, ha aranyérről vagy nemi bajokról kell beszélnie, a nők 12%-a pedig úgy gondolja: egy férfinak orvosi segítség nélkül is ki kell bírnia bizonyos betegségeket. Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a férfiak többsége csak súlyos és látványos tünetek esetén fordul szakértőhöz, és a legtöbben akkor sem tudják, kit keressenek fel, ha ráveszik magukat, hogy orvoshoz menjenek.

beteg-kisgyerek400-1455346081.jpg

Budapest, 2016. február 13. - Mik a leggyakoribb gyerekbetegségek hazánkban, mi okozza ezeket és mire kellene a szülőknek jobban figyelniük? Ezeket gyűjtötte össze a K&H gyógyvarázs.