Öt érv a kávé mellett
A korábbi nézetekkel szemben a kávénak egyedülálló tulajdonságai miatt igen sok előnye van, bár egyeseknél szorongást és álmatlanságot okozhat.
Az alábbiakban öt olyan meglepő okot sorolunk fel, amelyek miatt érdemes kávét inni.
Csökkenti a 2. típusú diabétesz kockázatát
Az UCLA kutatói szerint azoknál a posztmenopauzás nőknél, akik napi legalább négy csésze kávét isznak, 50 százaléknál kisebb a valószínűsége a 2. típusú diabétesz kialakulásának, mint a kávét nem ivóknál. Minden további csésze kávé 7 százalékkal csökkenti a diabétesz kockázatát, állítják ausztrál kutatók.
A kávé fokozza a szervezet glükóz-toleranciáját, mert felgyorsítja az anyagcserét.
Véd a ráksejtek okozta károsodástól
Régebben az volt a vélekedés, hogy a kávé rákot okoz, ma azonban egyre több a bizonyíték arra, hogy éppenséggel véd egyes rákfajták ellen.
Több vizsgálat is fedezett fel kapcsolatot a kávéfogyasztás és a máj-, prosztata-, vastag- és végbélrák, valamint a szájüregi és a nyelőcsőrák csökkent kockázata között.
Ennek oka az lehet, hogy a kávéban sok az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő vegyület.
Csökkentheti az elbutulás kockázatát
A tudósok még mindig nem tudják pontosan, mi az Alzheimer-betegségnél megfigyelhető agyi elváltozások oka, de egyre többet tudnak meg a demencia kockázati tényezőiről. Kiderült, hogy kávéfogyasztással ez a kockázat csökkenthető.
A kutatók szerint a koffein antioxidáns tulajdonságainak lehet itt szerepe. Az már ismert, hogy a kávéfogyasztás véd a 2. típusú diabétesz ellen, mely fokozza a demencia rizikóját.
Lehetséges azonban az is, hogy a kávéivóknak egyszerűen több az energiájuk és többet mozognak, ami szintén véd az elbutulás ellen.
Véd a Parkinson-betegség ellen
Legalábbis férfiak esetében igaz lehet a fenti állítás, a kávét nem ivókkal szemben azoknál, akik napi 2-3 kávét isznak, a betegség kockázata 25 százalékkal csökken. A vizsgálatok során nőknél nem bizonyult kimutathatónak ez a kapcsolat.
A kutatók szerint a folyamatban a genetikának lehet szerepe, azok, akik a GRIN2A gén bizonyos típusát hordozzák, védettebbek a betegség ellen.
A kávé a depresszió kockázatát is csökkenti
A Harvard egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a hosszú távú kávéfogyasztás a depresszió csökkent kockázatával jár együtt. A napi 4 vagy annál több csésze kávét ivóknál a depresszió rizikója 20 százalékkal csökken. Finn kutatók hasonló hatást tapasztaltak az öngyilkossággal kapcsolatban is.
Róma, 2016. július 6. - A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést - derült ki egy friss olasz kutatásból. A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza - írta az eruekalert.org.
Budapest, 2014. október 25. - A rosszindulatú daganatos megbetegedések visszaszorításában kiemelt szerepet játszó szervezett lakossági szűrővizsgálatok megújítására indított programot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. A következő hónapokban védőnők bevonásával országszerte közel ezer kistelepülésen válik elérhetővé a méhnyakszűrés.
Pécs, 2014. július 16. - Várhatóan 2015 elejére készül el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csaknem 850 millió forintos beruházása keretében megvalósuló rehabilitációs központ a baranyai megyeszékhelyen - jelentették be az intézmény vezetői az új egészségügyi létesítmény tegnapi bokrétaavató ünnepségén.