Nem hizlal a tésztaevés, hanem egészséges

2016. július 6., szerda 07:00

spaghetti400-1467724516.jpg

Róma, 2016. július 6. - A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést - derült ki egy friss olasz kutatásból. A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza - írta az eruekalert.org.

A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg, őket két nagy közegészségügyi felméréshez toborozták, melyeket ugyanez az osztály végzett.

 

"A résztvevők testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a vékonyabb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és egészségesebb testtömegindexszel kapcsolatos" - magyarázta George Pounis, a tanulmány vezető szerzője.

hirdetés

 

Sok kutatás bizonyította, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon a testsúly megtartása szempontjából is. Arról azonban kevés volt az adat, hogy milyen szerepet játszik ebben az étrend fő összetevője, a tészta. A Neuromed kutatása ezt a hiányt pótolja.

 

"Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez nem helyes. A friss tanulmánynak és a két nagy közegészségügyi felmérésnek az az üzenete, hogy a mediterrán diéta igen jó hatással van az egészségre" - mondta Licia Iacoviello, a Neuromed molekuláris és táplálkozás-egészségügyi laboratóriumának vezetője.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

parlagfu-koncentracio-mti-1375945085.jpgRövidesen az ország egész területén megkezdődik a parlagfű virágzása - hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A szervezet honlapján naponta frissül a pollenjelentés, amely pécsi adatokat is tartalmaz.

Pécs, 2015. március 25. - Ezek a legfőbb problémák a táplálkozásunkban - hangzott el hétvégén a PTE Egészségtudományi Karán tartott konferencián. A rendezvényt  abból az alkalomból tartották, hogy a városban 25 éves lett a dietetikusképzés. Az 1990 óta eddig 766 dietetikus végzett Pécsett, közülük húszan egyetemi végzettséget szereztek - hangzott el Dr. Betlehem József egyetemi docens, a kar dékánja és Prof. Dr. Figler Mária intézetvezető, dékán-helyettes összefoglalójában.

A pécsi Szemem Fénye Alapítvány új szolgáltatással szeretné segíteni azokat a gyermekeket, akiknek testvére valamilyen súlyos betegséggel küzd, vagy már nem lehet közöttünk.