Magyar SM-himnusszal ünnepeltek világszerte

2016. május 29., vasárnap 10:00

nagy-zoltan-the-ruling-passion400-1464508180.jpg

Budapest, 2016. május 29. - A The Ruling Passion zenekar Ezerarcú társ című száma nem csak a budapesti SM-világnapon aratott sikert. Az SM-ben szenvedő betegek világszervezetének (MSIF) közreműködésével a világ számos országában a magyar dallal emlékeztek meg a központi idegrendszer krónikus, gyulladásos megbetegedése ellen folytatott egyéni és közösségi harcról.

- Az SM betegséget ezerarcú kórnak nevezik, mert nincs két egyforma kórlefolyás, és nincs két egyforma beteg. Ez azért jöhet létre, mert a központi idegrendszer rendkívül bonyolult szerkezete következtében a véletlenszerűen elhelyezkedő gyulladásos gócok egy előre megjósolhatatlan, színes tünetegyüttest hoznak létre, ami ráadásul időben is folyton változik - magyarázza a betegség elnevezését Dr. Jakab Gábor. Hazánkban kb. 8 ezer betegről tudunk, de a sorsukban osztozó családtagjaikkal és barátaikkal együtt akár tízszer ennyi embert is érinthet közvetve ez a betegség. Az SM lefolyásáról részletes megfigyeléseink vannak, de végső kiváltó okát nem ismerjük.

 

- Korszerű gyógyító eljárások (gyógyszerek, fizioterápia, gyógytorna, testi és lelki rehabilitáció) egyénre szabott alkalmazásával javítható a betegek életminősége, sokaknál lényegesen lelassítható a folyamat előrehaladása. Ezért fontos, hogy minél korábban jussanak el az érintettek szakorvoshoz. A betegség gyakran kezdődik átmeneti zsibbadással, szédüléssel, egyoldali homályoslátással, vagy akár látásvesztéssel - folytatja az SM-szakértő. Tanácsolja, hogy a betegek csak orvosukkal történt egyeztetés után folyamodjanak különböző, gyakran ellenőrizhetetlen alternatív gyógymódokhoz. Fontos életmódi szabály, hogy a betegek lehetőleg kerüljék azokat a környezeti tényezőket (pl. a testük túlmelegedését, a fizikai túlterhelést, a különböző fertőzéseket, vagy a tartós stresszhelyzeteket), amelyek rosszabbodásokat, visszaeséseket válthatnak ki.

hirdetés

 

A neurológus arra bíztatja a pácienseit, hogy életük a halmozódó fogyatékosság következtében ne lemondások sorozatából álljon, hanem törekedjenek ésszerűen kihasználni meglévő képességeiket a lehető legteljesebb életforma megvalósítása érdekében. Ebben a legfontosabb támaszt a család, a barátok, a betegklubok és a betegtalálkozók jelenthetik. Az Uzsoki utcai Kórházban, néhány más SM centrumhoz hasonlóan klinikai pszichológus lelki segítségét is igénybe vehetik a betegek és hozzátartozóik. A betegek érdekvédelmi civil szervezetei gondoskodnak arról, hogy a döntéshozók egyre több figyelmet fordítsanak az SM következtében halmozottan hátrányos helyzetbe került emberek szociális körülményeinek javítására.

 

nagy-zoltan-the-ruling-passion500-1464508354.jpg

 

Az Ezerarcú társ c. számnak maga Dr. Jakab Gábor, az Uzsoki utcai Kórház neurológiai osztályának osztályvezető főorvosa volt az ötletgazdája. Ő javasolta Nagy Zoltánnak, aki maga is SM-ben szenved, hogy érzéseit egy mai hangzású dalban fejezze ki, amelyből minden csüggedő betegtársa erőt meríthet, és a társadalom figyelmét is az SM-ben szenvedők problémáira tudja irányítani. Zoltán egy régi barátjával és zenésztársával, Dávid Péterrel együtt alkotta meg a dalt, amely most angol nyelven Shine through címmel indult világhódító útra. Zoltán esetében a szokottnál valamivel később, a harmincas évei elején, kétgyerekes családapaként diagnosztizálták az SM betegséget.

 

Forrás: Berdó Attila, a dal a youtube.com-on: magyar és angol változatban, bővebb információ: www.msmba.hu

 

sm-vilagnap-lufik-elengedese500-1464508402.jpg

Kapcsolódó cikkek

Az utóbbi hetekben számos cikk, nyilatkozat látott napvilágot a depresszióról. A Magyar Pszichiátriai Társaság volt elnöke korábban arról számolt be, hogy egy uniós felmérés alapján megállapították, Magyarország a legpesszimistább országok közé tartozik.

dr-fauszt-terez400-1445100095.jpgBudapest, 2015. október 19. - Országszerte közel százezer ingyenes koleszterinszint-mérést végzett Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010–2014 között. A vizsgált nők 39%-ánál, a férfiak 47%-ánál mértek határérték feletti koleszterinszintet.

Budapest, 2016. március 6. - Tesztekkel, mérésekkel, orvosi tanácsadással várják az érdeklődőket március 17-én, az „érszűkületnapon” Budapesten és öt vidéki nagyvárosban, köztük Pécsen. Az eseményt harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság.