Innovatív eszközökkel a kíméletes gyógyításért

2016. július 23., szombat 07:05

Budapest, 2016. július 23. - Kilenc megye 14 gyermekegészségügyi intézménye összesen 20 millió forint értékű eszköztámogatásban részesült a K&H gyógyvarázs programnak köszönhetően. A műszerek között olyan innovatív, korszerű eszköz is található, amellyel a legkisebb betegek vizsgálata és gyógyítása hatékonyabban és kíméletesebben elvégezhető.

9 megye 14 gyermekegészségügyi intézménye részesült a K&H gyógyvarázs összesen 20, intézményenként maximum 4 millió forint értékű eszköztámogatásában. A pályázatra idén 93 kórház és mentőállomás nyújtotta be jelentkezését, 54 településről.

 

- A K&H ügyfelei okos döntéseinek elősegítésén túl aktív társadalmi szerepet is vállal. Ennek egyik kiemelt területe az egészség, ezen belül a gyermekegészségügy támogatása.  Ahogy a K&H-nál igyekszünk minél innovatívabb megoldásokkal kiszolgálni ügyfeleinket, úgy a gyermekegészségügyet is minél modernebb eszközökkel szeretnénk támogatni. A szakmai zsűrivel egyetértésben ezért úgy döntöttünk, hogy a korszerű eszközökre beadott pályázatokat idén kiemelt figyelemben részesítjük - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

 

- 2004 óta 322 kórházi gyermekosztályt és mentőállomást segítettünk 557 millió forint értékű műszerrel, annak érdekében, hogy a gyerekek minél hatékonyabban gyógyulhassanak, és újra egészséges, teljes életet élhessenek. Ez a szám ma újabb 14 intézménnyel bővült, így már alig van olyan kórház vagy mentőállomás Magyarországon, amely nem kapott még a program keretében eszközöket.

hirdetés

 

A K&H gyógyvarázs idei nyertesei közül 2 budapesti, 12 vidéki intézmény, és ez utóbbiak közül 9 hátrányos helyzetű térségben működik. Az intézmények összesen 50 000 beteg gyermeket kezelnek évente. A vidéki nyertesek az össztámogatás 75%-át kapják, ezen belül a hátrányos helyzetű régiókban működő kórházak, mentőállomások összesen 14,2 millió forintért kapnak új műszereket.

 

A korszerű gépekkel évente mintegy 35 000 nehéz sorsú gyermeket tudnak a szakemberek még eredményesebben gyógyítani. Több nyertes kisebb értékű, de annál fontosabb eszközöknek örülhetett, így például az egészségügyben nagyon korszerűnek számító vénakereső készülékeknek, amelyek 34 000 kis beteg korszerű gyógyítását és mentését fogják lehetővé tenni.

 

- Bár sokszor úgy érezzük, hogy az innováció szó a 21. század elején esetenként nehezen értelmezhető szó, a gyermekegészségügyben teljesen konkrét előnyöket, nyereségeket lehet megfogalmazni. Lehet, hogy egy új, jó teljesítményű ultrahang készülékkel az elváltozások pontosabban láthatók. Más eszközöknél időt lehet spórolni, ami nem csak a várakozási időt jelentheti, hanem pl. a diagnózis felállításának idejét, ami pedig a beteg gyerekek biztonságát szolgálja. Lehet, hogy egy innovatív eljárással, eszközzel műtét spórolható meg vagy csökkenthető a gyógyszerek mellékhatása. Az egyik, idén gyakran pályázott eszköz használatával pedig csökkenthető a vénaszúrások száma, így az okozott fájdalom pl. laborvizsgálat vagy infúzió bekötése esetén. Az innováció tehát a beteg gyerekek jobb, hatékonyabb, gyorsabb és kisebb megterheléssel járó gyógyítását jelenti - hangsúlyozta dr. Krivácsy Péter, a SOTE I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegambulanciájának főorvosa, a K&H gyógyvarázs zsűritagja.

 

Baranya megye

 

A megyében az elmúlt 13 év alatt 16, gyermekek gyógyításával foglalkozó osztály és mentőállomás kapott közel 23 millió forint értékben új orvosi műszereket. Idén a K&H gyógyvarázs jóvoltából a Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központ 3 940 175 forintot, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika pedig 393 675 forintot fordíthat eszközbeszerzésre.

 

- A környezetünkből érkező információk döntő többségét látásunkkal érzékeljük, a jó látás fontossága ezért megkérdőjelezhetetlen. A kisgyermekek nem tudják jelezni, ha nem látnak jól, pedig a látásfejlődésben a 0-6 éves kor a meghatározó időszak. A szemészeti elváltozások jelentős részének kezelését gyermekkorban javasolt elkezdeni a sikeres kezeléshez. Ha nem ismerünk fel időben bizonyos eltéréseket (pl. tompalátás), akkor azok később már semmilyen módon nem gyógyíthatók. Intézetünkben, a Komlói Egészségcentrum Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központban 1990 óta működik gyermekszemészet, ahol ez idáig nem rendelkeztünk speciális gyermekszemészeti műszerekkel. A K&H gyógyvarázs által nyújtott támogatása révén lehetőség nyílt speciális, gyermekszemészeti vizsgálati eszközök beszerzésére - mondta dr. Váczi Ilona, a Komlói Egészségcentrum szemész főorvosa.

 

khgy-komlo-pecs620-1469219913.jpg

 

- A gyermekek gyógykezelése folyamán gyakran vénás gyógyszerek, infúzió, vér adására, valamint gyakori vérvételekre van szükség. A vénák szúrása (vénabiztosítás) főleg kora-, újszülött, csecsemő és kritikus állapotú gyermekek esetén sok esetben nehézségekbe ütközik. A pályázat útján elnyert vénaszkenner az amúgy nem látható kis vénákat teszi láthatóvá, így jelentősen megkönnyíti azok megszúrását. Alkalmazásának eredményeképpen a szúrás kisebb fájdalommal jár, minimalizálja a gyermekeket ért pszichés megterhelést, továbbá humánusabb vénabiztosítást tesz lehetővé - mondta dr. Vajda Péter, PhD, Dr. habil egyetemi docens, tanszékvezető, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Klinika.

 

További támogatások

 

Aki most nem kapott támogatást, annak sem kell búslakodnia, mivel a K&H gyógyvarázs program országos pályázati nyertesein túl az év során még több alkalommal kaphatnak a pályázók műszertámogatást a programhoz csatlakozó ügyfelek, partnerek és K&H dolgozók jóvoltából. A plusz felajánlások évente körülbelül 5-10 millió forintot tesznek ki.

 

Forrás: K&H gyógyvarázs

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. augusztus 15. - Megkezdődött a magyar orvosok, gyógyszerészek és szakdolgozók VIII. világtalálkozója tegnap Pécsen. A Gyógyítás világrendje címmel meghirdetett négynapos eseményen a hivatás, a kultúra, a család és a társadalom kérdéseit tűzik napirendre.

Budapest, 2016. október 9. - A helyes táplálkozási szokások már gyermekkorban meghatározó szerepet játszanak a fogzománc védelmében. A zománcot nem lehet pótolni, ezért annak megóvása érdekében a táplálkozást már a tejfogak kibújásától a megfelelő szájhigiénia fenntartásának irányába kell terelni. A hagyományos nyugati étrend közel sem mondható fogbarátnak, éppen ezért az élethosszig tartó egészséges táplálkozásra nevelést korán el kell kezdeni.

cukorbetegseg400-1423022866.jpgBudapest, 2015. február 4. - Az intenzív vércukorszint-kontrollt igénylő, 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél gyakran jelentkezik testsúlygyarapodás. Számukra jelenthet új lehetőséget az az új SGLT2-gátlók családjába tartozó készítmény, amelyhez januártól már hazánkban is OEP támogatással juthatnak hozzá a cukorbetegek.