Fokozott kullancsveszély!

2013. június 21., péntek 14:57

download-1-1371819847.jpg

Egy friss felmérés szerint immár majdnem minden harmadik kullancsban megtalálható a Lyme-kór kialakulásáért felelős baktérium. A kullancs azonnali eltávolítása esetén nem kerül kórokozó a vérbe, de már minden patikában kapható a kullancsbeküldő szett, amivel a bőrből eltávolított kullancsot laborvizsgálatra küldhetjük - így megbizonyosodhatunk róla, hogy az fertőzött-e Lyme-kórral. 

Rengeteg kullancs elleni spray-t, illetve krémet választhatunk a hazai gyógyszertárakban, amelyek a testre, a ruhára fújva vagy kenve megakadályozzák a kullancsok támadását. Bár százszázalékos védelmet sajnos nem nyújtanak, jelentősen csökkentik a megbetegedések esélyeit azzal, hogy elriasztják a kullancsok nagy részét.

 

Idén az összes magyarországi patikában elérhető az a szett, amely alkalmas rá, hogy a bőrünkbe fúródott, majd onnan eltávolított kullancsot laborvizsgálatra küldjük. Ezzel megbizonyosodhatunk róla, hogy a csípést a Lyme-kórt okozó, Borrelia baktériummal fertőzött állat okozta-e. Egyértelmű Lyme-kóros diagnózist ez ugyan még nem jelent, pozitív eredmény esetén azonban érdemes a vérből végzett ellenanyag-vizsgálatot végeztetnünk, 4-6 héttel az eredmény kézhezvételét követően.


A Lyme-kór kialakulásához a Borrelia baktérium vezet, amely ellen - a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladással ellentétben - nem létezik védőoltás. A Lyme-kór előrehaladásának megelőzésében ezért csak az segíthet, ha időben felismerik a betegség jelenlétét. Ezt nagyban nehezítheti, hogy a kórra jellemző egyetlen külső tünet a kullancscsípés körül megjelenő, körkörösen terjedő, kokárda alakú bőrpír, a Lyme-folt, amelyet égő, viszkető érzés is kísérhet. Ez azonban a fertőzött betegek mintegy felénél jelenik csak meg.

hirdetés


Ha időben meg akarunk róla bizonyosodni, hogy a csípést okozó állat fertőzött volt-e, érdemes laborvizsgálatra küldenünk a vérszívót. A kullancsok laborvizsgálatához nincs szükség az élő állatra, hiszen a Borrelia baktérium örökítőanyaga az elpusztított példányok maradványaiból is kivonható, elsősorban az állatok bélrendszeréből. Emiatt az sem jelent problémát, ha az állat feje esetleg beszakadna az eltávolításkor. Egyértelmű diagnózist persze az sem jelent, ha az állat fertőzöttnek bizonyul, hiszen korántsem biztos, hogy a csípést követően az állat a vérbe juttatta a nyálát, vele pedig a Borrelia baktériumot.


A kullancs postai úton történő beküldésére alkalmas egységcsomaghoz idén az ország összes patikájában hozzájuthatunk. A postai beküldésnél figyelni kell arra, hogy a kísérőlevél tartalmazza a beküldő nevét és címét, valamint a kullancscsípés földrajzi helyét. Amennyiben olyan kullancsbeküldő szett kerülne Önhöz, melynek az adatközlő lapján nem szerepel sorszám, kérjük, nevét és postacímét mindenképpen adja meg az adatlapon, hogy a kullancs vizsgálati eredményéről levélben tudjuk értesíteni!


A kullancs fertőzöttségének megállapítása:
A Lyme-betegséget csak a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti Európában - ez a faj egy fél centiméternél kisebb, barnásfekete kullancs. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban lehetőség van az állatok laboratóriumi vizsgálatára, melynek során kiderül, hogy az adott kullancs tartalmaz-e a Lyme-kórt okozó baktériumot.


A vizsgálat eredménye nem diagnosztikus értékű, azaz egy negatív eredmény nem zárja ki a fertőzés lehetőségét (ennek okai lehetnek a kimutathatóság alatti baktériumszám, a kullancs kiszedés közbeni sérülése és egyéb más tényezők is).
Egy pozitív eredmény sem jelenti, hogy Ön biztosan Lyme-kóros lesz. Azt is érdemes tudni, hogy a kullancs pozitív eredménye nem helyettesíti a többi, Lyme-betegség megállapításával kapcsolatos vizsgálatot. A pozitív teszteredmény önmagában nem igényel antibiotikus kezelést, illetve erről mindenképpen csak a kezelőorvos dönthet.
Esetleges pozitív eredmény esetén javasolt egy 4-6 hét múlva, vérből végzett ellenanyag-vizsgálat.
A kullancs laboratóriumi vizsgálatával nem mutatható ki, hogy a kullancs fertőzött volt-e az agyvelőgyulladást okozó vírussal.


Gyakorlati tudnivalók:
A vizsgálat költsége 4500 forint. Több kullancs egyben történő vizsgálata akkor lehetséges, ha azok egy személyről lettek eltávolítva.
A kullancs beküldésének lehetőségei:
+ Előzetes egyeztetés nélkül személyesen, nyitvatartás: 8:30-16:00.
+ Postán megfelelő csomagolásban (kis fiola, papírtasak körben leragasztva - a fiolát tartalmazó küldeményeket ajánlott légpárnás borítékba rakni). A kísérőlevél tartalmazza a beküldő nevét és címét, amelyre elküldhető az eredmény. A 4500 forintos vizsgálati költséget ebben az esetben belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tudja feladni vagy átutalni. 
A vizsgálat ideje körülbelül 2 hét.

Kapcsolódó cikkek

400-as-agyas1-400-1441123111.jpgPécs, 2015. szeptember 2. - Átadták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) több mint 15 milliárd forintból felújított és kibővített 400 ágyas klinikáját.

Budapest, 2015. január 19. - A magyar gyermekegészségügyben dolgozó szakemberek - az alulfinanszírozottság ellenére - hivatástudatukból adódóan is elkötelezettek. A K&H gyógyvarázs felmérésében résztvevő 39 gyermek-egészségügyi intézmény válaszaiból az is kiderül, hogy a gyermekgyógyászok szakmailag felkészültek és nyitottak az új eljárások, eszközök befogadására, alkalmazására.

Budapest, 2016. április 14. - Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, mint korábban - derül ki a KSH adataiból.