„Csodaszereket” kínálnak rákos betegeknek

2015. november 13., péntek 06:05

csodaszerek-rakos-betegeknek400-1447349903.jpgBudapest-Pécs, 2015. november 13. - Gyógyulást és hihetetlen gyorsaságú felépülést ígérnek megalapozatlanul rákos betegeknek speciális gyógyászati célra szánt tápszerek és készülékek forgalmazói.

A daganatos betegségek előfordulásának gyakoriságára tekintettel Pécsen is jelentős számban találhatók meg azok a vállalkozások, amelyek vagy egy adott rákos megbetegedés, vagy a daganatos betegségek széles spektruma gyógyításának, megelőzésének ígéretével hívják fel a vásárlók figyelmét az általuk kínált készítményekre.

 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felhívja a sérülékeny fogyasztók és családtagjaik figyelmét arra, hogy legyenek elővigyázatosak amennyiben egy rákos betegek számára szánt termék - amely nem gyógyszer - vonatkozásában gyógyhatást, prevenciós hatást látnak a reklámokban, illetve fokozott körültekintéssel járjanak el, amikor teljesen ismeretlen, hihetetlen gyorsaságú gyógyulást ígérő, csodahatású készítményeket kínálnak a kereskedők. A kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzó, hamis termékek kommunikációjában jogszerűtlenül közvetítik azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet termékeik valamelyike.

 

- Alapvető probléma, hogy bizalmi termékekről van szó, és ez a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét éri el. Kifejezetten azokat a sérülékeny fogyasztókat célozzák meg hitegető ajánlatokkal, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra, illetve azokat, akik a betegségükkel kapcsolatos áruvásárlás során a legfontosabb szempontnak tekintik az ígért, és ezért várt gyógyító, megelőző hatást. Ez a magyarázata annak, hogy a betegek akár anyagi erejüket meghaladó kiadásokra is hajlandóak - mondta dr. Kogyilla Tímea, a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda koordinátora.

hirdetés

 

Baranya megyében is feltűntek a megtévesztő reklámok

 

Egy speciális gyógyászati célra szánt tápszer forgalmazója (Culevit Kft.) azt állította reklámjaiban, hogy terméke, illetve annak összetevői elpusztítják a rákos sejteket, s így alkalmasak lehetnek a daganatos betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget, illetve gyorsíthatja gyógyulását. A GVH döntésében megállapította, hogy a cég 2011. márciusa és 2013. november 4. közötti kommunikációjában jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletták vagy italporok valamelyike. (GVH-határozat)

 

Szintén a közelmúltban történt esetben, ivóvizet tisztességtelenül hirdetett egy vállalkozás (Bio-Herb Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) a „Magyar Rákellenes Liga ajánlásával” televízióban, nyomtatott sajtótermékekben, vásárláshelyi reklámanyagaiban és honlapján. Tetézve a bajt, meg nem engedett gyógyhatás-állításokat közölt a reklámokban. (GVH-határozat)

 

A Dr. Fachet Egészségügyi és Szolgáltató Kft. is beállt a sorba, hiszen a 2013. január 1. és 2014. augusztus 31. közötti időszakban jogsértést valósított meg azáltal, hogy a saját honlapján, egyéb honlapokon megjelenő online hirdetésekben, nyomtatott sajtótermékekben és szórólapokon az Immunforte Basic és az Immunforte C+R étrend-kiegészítő termékeket - az élelmiszerekre vonatkozó előírások ellenére - betegség megelőzésére, gyógyítására vonatkozó állításokkal népszerűsítette. (GVH-határozat)

 

A Versenytanács azt is megállapította, hogy a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a Crystal Institute Kft., "Nap kristály Flavin 7" elnevezésű terméke is. Értékesítése során azzal kampányolt a termékkel kapcsolatban - az ezt alátámasztó hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges engedélyek megléte nélkül - hogy az emberi egészséget megőrző és az emberi egészséget helyreállító hatást tulajdonító tájékoztatást adott. Továbbá azt sugalmazta, hogy a terméket több kórház, klinika hivatalosan elfogadta és a betegek kezelésében intézményesen alkalmazza. (GVH-határozat)

 

A GVH versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálta az említett, rákos betegeknek kínált termékek vonatkozásában közzétett kommunikációkat, és jogsértést állapított meg.

 

A Gazdasági Versenyhivatal javasolja, hogy...

  • legyen elővigyázatos, amennyiben egy rákos betegek számára szánt termék - amely nem gyógyszer - vonatkozásában gyógyhatás, prevenciós hatás kerül megjelenítésre egy reklámban;
  • fokozott körültekintéssel járjon el, amikor teljesen ismeretlen, hihetetlen gyorsaságú gyógyulást ígérő, csodahatású készítményeket kínálnak Önnek;
  • a termékek hatékonyságának megalapozottságáról és az emberi egészségre gyakorolt esetleges negatív hatásairól előzetesen konzultáljon a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészeti hatóság munkatársaival;
  • ha egy daganatos betegek számára ajánlott termék kizárólag természetes, növényi anyagokból áll, gondoljon arra, hogy bizonyos növények - különösen gyógyszerekkel együtt alkalmazva - allergiás reakciókat okozhatnak az arra érzékenyek számára és nem feltétlen javulás, hanem romlás következhet be a legyengült immunrendszerű betegek állapotában;
  • legyen tekintettel arra is, hogy rákos betegek gyógyítására szolgáló kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek és a megvásárolt termékben lévő hatóanyagok között lehetnek olyan kedvezőtlen kölcsönhatások, amely a kezelés hatását felerősítik, vagy csökkentik.

A „csodaszerek”-kel kapcsolatos hatósági döntésekről további részletek, hasznos tanácsok a GVH honlapján, a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.

 

A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából és vele együttműködésben a pécsi Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai, ilyen típusú tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feltérképezésében is díjmentesen tudnak segítséget nyújtani (7621 Pécs, Apáca u. 15. I. em. 8., +36 30 748 9147, pecs@versenyugyi-tanacsadoiroda.hu, www.fogyasztovedok.hu), jogsértés esetén a megfelelő hatósághoz irányítják az ügyeket.

 

Forrás: Gyarmati Anett / Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda

Kapcsolódó cikkek

mento400-1457387124.jpg

Budapest, 2016. március 8. - A megfelelő felszerelés hiánya, a nehezebb vizsgálhatóság, a kórelőzmény nehézkesebb felvétele, a szülők pánikhangulata és a kis beteg pszichés állapota - a K&H gyógyvarázs felmérése szerint ezek a tényezők nehezítik leginkább a mentősök munkáját a gyerekek ellátása során.

Budapest, 2016. december 27. - Bankfióki és online szavazáson keresztül most a helyi közösségek döntik el, melyek legyenek azok a lakókörnyezetükben lévő gyermekegészségügyi intézmények, amelyek egyenként bruttó 350.000 forint, összesen 9 millió forint támogatást kapnak a K&H gyógyvarázs területi pályázatának keretében. Pécs és vonzáskörzetében a Komlói Egészségcentrumra vagy a Sellye Mentőállomásra adhatja le szavazatát a területi K&H bankfiókokban.

streptococcus-pneumoniae400-1383298403.jpgJövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz. A pneuomococcus baktérium elleni oltással középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg.