„Csodaszereket” kínálnak rákos betegeknek

2015. november 13., péntek 06:05

csodaszerek-rakos-betegeknek400-1447349903.jpgBudapest-Pécs, 2015. november 13. - Gyógyulást és hihetetlen gyorsaságú felépülést ígérnek megalapozatlanul rákos betegeknek speciális gyógyászati célra szánt tápszerek és készülékek forgalmazói.

A daganatos betegségek előfordulásának gyakoriságára tekintettel Pécsen is jelentős számban találhatók meg azok a vállalkozások, amelyek vagy egy adott rákos megbetegedés, vagy a daganatos betegségek széles spektruma gyógyításának, megelőzésének ígéretével hívják fel a vásárlók figyelmét az általuk kínált készítményekre.

 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felhívja a sérülékeny fogyasztók és családtagjaik figyelmét arra, hogy legyenek elővigyázatosak amennyiben egy rákos betegek számára szánt termék - amely nem gyógyszer - vonatkozásában gyógyhatást, prevenciós hatást látnak a reklámokban, illetve fokozott körültekintéssel járjanak el, amikor teljesen ismeretlen, hihetetlen gyorsaságú gyógyulást ígérő, csodahatású készítményeket kínálnak a kereskedők. A kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzó, hamis termékek kommunikációjában jogszerűtlenül közvetítik azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet termékeik valamelyike.

 

- Alapvető probléma, hogy bizalmi termékekről van szó, és ez a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét éri el. Kifejezetten azokat a sérülékeny fogyasztókat célozzák meg hitegető ajánlatokkal, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra, illetve azokat, akik a betegségükkel kapcsolatos áruvásárlás során a legfontosabb szempontnak tekintik az ígért, és ezért várt gyógyító, megelőző hatást. Ez a magyarázata annak, hogy a betegek akár anyagi erejüket meghaladó kiadásokra is hajlandóak - mondta dr. Kogyilla Tímea, a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda koordinátora.

hirdetés

 

Baranya megyében is feltűntek a megtévesztő reklámok

 

Egy speciális gyógyászati célra szánt tápszer forgalmazója (Culevit Kft.) azt állította reklámjaiban, hogy terméke, illetve annak összetevői elpusztítják a rákos sejteket, s így alkalmasak lehetnek a daganatos betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget, illetve gyorsíthatja gyógyulását. A GVH döntésében megállapította, hogy a cég 2011. márciusa és 2013. november 4. közötti kommunikációjában jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletták vagy italporok valamelyike. (GVH-határozat)

 

Szintén a közelmúltban történt esetben, ivóvizet tisztességtelenül hirdetett egy vállalkozás (Bio-Herb Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) a „Magyar Rákellenes Liga ajánlásával” televízióban, nyomtatott sajtótermékekben, vásárláshelyi reklámanyagaiban és honlapján. Tetézve a bajt, meg nem engedett gyógyhatás-állításokat közölt a reklámokban. (GVH-határozat)

 

A Dr. Fachet Egészségügyi és Szolgáltató Kft. is beállt a sorba, hiszen a 2013. január 1. és 2014. augusztus 31. közötti időszakban jogsértést valósított meg azáltal, hogy a saját honlapján, egyéb honlapokon megjelenő online hirdetésekben, nyomtatott sajtótermékekben és szórólapokon az Immunforte Basic és az Immunforte C+R étrend-kiegészítő termékeket - az élelmiszerekre vonatkozó előírások ellenére - betegség megelőzésére, gyógyítására vonatkozó állításokkal népszerűsítette. (GVH-határozat)

 

A Versenytanács azt is megállapította, hogy a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a Crystal Institute Kft., "Nap kristály Flavin 7" elnevezésű terméke is. Értékesítése során azzal kampányolt a termékkel kapcsolatban - az ezt alátámasztó hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges engedélyek megléte nélkül - hogy az emberi egészséget megőrző és az emberi egészséget helyreállító hatást tulajdonító tájékoztatást adott. Továbbá azt sugalmazta, hogy a terméket több kórház, klinika hivatalosan elfogadta és a betegek kezelésében intézményesen alkalmazza. (GVH-határozat)

 

A GVH versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálta az említett, rákos betegeknek kínált termékek vonatkozásában közzétett kommunikációkat, és jogsértést állapított meg.

 

A Gazdasági Versenyhivatal javasolja, hogy...

  • legyen elővigyázatos, amennyiben egy rákos betegek számára szánt termék - amely nem gyógyszer - vonatkozásában gyógyhatás, prevenciós hatás kerül megjelenítésre egy reklámban;
  • fokozott körültekintéssel járjon el, amikor teljesen ismeretlen, hihetetlen gyorsaságú gyógyulást ígérő, csodahatású készítményeket kínálnak Önnek;
  • a termékek hatékonyságának megalapozottságáról és az emberi egészségre gyakorolt esetleges negatív hatásairól előzetesen konzultáljon a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészeti hatóság munkatársaival;
  • ha egy daganatos betegek számára ajánlott termék kizárólag természetes, növényi anyagokból áll, gondoljon arra, hogy bizonyos növények - különösen gyógyszerekkel együtt alkalmazva - allergiás reakciókat okozhatnak az arra érzékenyek számára és nem feltétlen javulás, hanem romlás következhet be a legyengült immunrendszerű betegek állapotában;
  • legyen tekintettel arra is, hogy rákos betegek gyógyítására szolgáló kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek és a megvásárolt termékben lévő hatóanyagok között lehetnek olyan kedvezőtlen kölcsönhatások, amely a kezelés hatását felerősítik, vagy csökkentik.

A „csodaszerek”-kel kapcsolatos hatósági döntésekről további részletek, hasznos tanácsok a GVH honlapján, a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.

 

A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából és vele együttműködésben a pécsi Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai, ilyen típusú tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feltérképezésében is díjmentesen tudnak segítséget nyújtani (7621 Pécs, Apáca u. 15. I. em. 8., +36 30 748 9147, pecs@versenyugyi-tanacsadoiroda.hu, www.fogyasztovedok.hu), jogsértés esetén a megfelelő hatósághoz irányítják az ügyeket.

 

Forrás: Gyarmati Anett / Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda

Kapcsolódó cikkek

bethesda1-400-1430471416.jpgBudapest, 2015. május 2. - Igazi Anyák napi hír, hogy novemberre elkészülhet a Bethesda Gyermekkórház mellett kialakítandó Anyák Háza. A megnyitót őszre tervezik, de elképzelhető, hogy már júliustól igénybe lehet venni néhány szobát.

Budapest, 2014. november 20. - A világon a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, több mint egymilliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. E káros szenvedély jelenleg több, mint 3 millió ember halálát okozza évente. Ez a szám a következő évtizedekben 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás okozta következményektől 3 másodpercenként meghalhat valaki a Földön Minden év novemberének harmadik csütörtökén arra szólítják fel a dohányzás rabjait, hogy (legalább) egy napig függesszék fel káros szenvedélyüket. A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) azt szeretné elérni, ha ez a füstmentes időszak egy életen át tartana.

Gyakran okoz fejtörést egy-egy kiújuló, vagy nehezen kezelhető megbetegedés kapcsán, vajon nem arról lehet-e szó, hogy a gyermek immunrendszere nem képes megfelelően reagálni.