Az aszpartám fogyasztása biztonságos

2013. augusztus 14., szerda 23:43

Az energiamentes édesítőszer biztonságos használatát erősítette meg a Brit Ipari Biológiai Kutatási Szövetség újabb vizsgálata - számol be a napidoktor.hu

A Food and Chemical Technology c. nemzetközi szaklapban látott napvilágot a Brit Ipari és Biológiai Kutatási Szövetség (British Industrial Biological Research Association) legújabb vizsgálatának eredménye, amely kimondja, hogy az aszpartám energiamentes édesítőszer fogyasztása biztonságos.

 

hirdetés

A Marinovich és társai által jegyzett publikáció  a mostani vizsgálati eredmények mellett összefoglalást ad az elmúlt 22 év aszpartámmal kapcsolatos jelentős kutatásairól, amelyek egyértelműen az édesítőszer biztonságos alkalmazását támasztják alá.

 

Tudományosan bizonyítható, hogy az aszpartám fogyasztása nem hozható kapcsolatba az agydaganat, a stroke, a mellrák, a hasnyálmirigyrák, a vérképzőrendszer daganatos megbetegedéseinek kialakulásával és a koraszüléssel.

 

Ez a legújabb tanulmány is megerősíti az EFSA, az SCF, az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete és az Egészségügyi Világszervezet (JECFA) és több mint 100 ország szabályozó ügynökségének eddigi véleményét az aszpartám biztonságosságáról.

 

Aszpartámot 30 éve használnak az élelmiszeriparban. Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek lehetséges alternatívát jelentenek az egészségtudatos fogyasztóknak és a súlygyarapodást elkerülni vágyóknak, valamint a cukorbetegeknek.

 

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. szeptember 21. - A mellműtét utáni kemoterápia csökkenti a mellrák kiújulásának és az áttétképződésnek a kockázatát, ám nem mindenkinél kell alkalmazni. A korán felfedezett emlőrákkal műtött nők egy részénél - évente 400-500 betegnél - lenne indokolt a daganat genetikai vizsgálata, hogy abból megbízhatóan kiderüljön mekkora a kiújulás kockázata, s esetükben szükséges vagy sem a kemoterápiás kezelés. Idehaza a vizsgálat - finanszírozás híján - egyelőre kevés páciens kiváltsága - hívja fel a figyelmet konkrét esetek bemutatásával az emlőrákos betegeket gyógyító szakorvosokat összefogó Magyar Szenológiai Társaság.

Pécs, 2014. június 2. - A magyar gyerekek túl sok cukros italt fogyasztanak, kevés friss gyümölcsöt és zöldséget esznek, nem mozognak és nem alszanak eleget - derült ki egy nyolc országban végzett európai kutatásból, amelynek magyar résztvevői közül minden hatodik gyermek túlsúlyosnak, illetve elhízottnak bizonyult.

A napi étkezések során rendszeresen, túlzott mennyiségben fogyasztva károsíthatja egészségünket. Belélegezve viszont a náthás, allergiás panaszok kiváló ellenszere lehet.