Átadták az onkoterápiás központ új épületét

2016. június 25., szombat 07:00

onkoterapias-kozpont400-1466782404.jpg

Pécs, 2016. június 25. - Átadták pénteken a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Onkoterápiás Központjának több mint kétmilliárd forintos fejlesztéssel kialakított új épületét és korszerű gyógyítóeszközeit, berendezéseit.

Az ünnepségen Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a beruházásról szólva kiemelte: a régi, mintegy 1200 négyzetméteres épület helyén egy új, 3300 négyzetméteres létesítményt alakítottak ki 2,2 milliárd forintos uniós forrás felhasználásával.

 

Az eszközbeszerzésnek köszönhetően a legfontosabb nagy értékű berendezések kora 2,4 év alá csökkent, így az orvosok a legmagasabb szintű ellátást tudják biztosítani a betegeknek - tette hozzá az államtitkár, aki a fejlesztés igazi nyertesének Baranya és Tolna megye lakosságát nevezte.

hirdetés

 

Köpeczi-Bócz Tamás emlékeztetett arra, hogy a kormányzat az elmúlt években 420 milliárd forint értékű egészségügyi beruházást valósított meg uniós forrásból. A következő időszakban ugyanerre a célra 100 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyhez 100-150 milliárd értékű közvetett támogatás is társul - hangsúlyozta, jelezve, hogy kormány kiemelten kezeli a prevenció kérdését is.

 

Bódis József, a PTE rektora köszöntőjében elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően a régió legkorszerűbb, legmodernebb berendezésekkel felszerelt onkoterápiás intézete jött lére. A rektor Kásler Miklósnak, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának szavait idézve arról beszélt, hogy Magyarországon minden második rosszindulatú daganatos beteg meggyógyul.

 

onkoterapias-kozpont500-1466782627.jpg

 

Páva Zsolt polgármester az egyetem és az önkormányzat vezetőségének együttműködését méltatva szólt arról, hogy a megyeszékhelyen "öt-hat évvel ezelőtt stratégiai gondolkodás kezdődött, ami egyre inkább kiterjeszkedik". A polgármester kijelentette: a Pécsett meglévő tradíciót, tudást és tapasztalatot kell a városnak hasznosítania.

 

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint az onkoterápiás intézet évek óta tartó fejlesztésének utolsó ütemeként, az 1902-ben épült bábaképző elbontásával jött létre az ambuláns kezelésekre és fekvőbeteg-ellátásra egyaránt szolgáló épület.

 

Az intézetben naponta mintegy háromszáz ambuláns beteget látnak el, hozzávetőlegesen százötven sugárkezelést és félszáz infúziós kezelést végeznek el, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre ellátni.

 

Az eseményen Udvardy György pécsi megyéspüspök megáldotta a betegeket, az intézmény mintegy százfős egészségügyi személyzetét és az új épületet.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. április 14. - Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, mint korábban - derül ki a KSH adataiból.

alcohol-1398337363.JPGEgyesült Királyság, 2014. április 25. - Amennyiben többet iszunk meg borból három nagypohárnyinál, esélyes, hogy a következő huszonnégy órában a szokásosnál mintegy 6 300 kalóriával többet vegyünk magunkhoz - áll egy jelentésben.

gesztenye1-1382542481.jpgA karácsonyi meghitt hangulatot idézi fel bennem a sült gesztenye illata, íze, mely olyan jól át tud melegíteni egy hideg napon. A roppant ízletes szelídgesztenye októberben érik, érdemes akár otthon is megpróbálkozni a sütésével! Lássuk csak ezt a gyümölcsöt, amely méltán nevezhető egészséges tápláléknak! - írja Kelemen Lívia a naturahirek.hu-n.