A sokoldalú nyári vitaminbomba

2013. június 15., szombat 13:06

citrom-1371295171.jpg

Elképzelhetetlen nélküle a hűs limonádé, a legtöbb süteményt csodás illattal ajándékozza meg, nincs kompót vagy forralt bor, amiből hiányozhatna, és bizony az egészségünkért is sokat tesz.

A Földközi-tenger szimbólumának is nevezhető citrom indiai és kínai eredettel bír. Már az időszámításunk előtti időkben ismert volt Kínában, Indiában és a mezopotámiai civilizációk számára- fertőtlenítő, anti- reumatikus és frissítő tulajdonságainak köszönhetően. A muzulmán országokban is nagy népszerűségnek örvendett vérhas és egyéb vérzéses megbetegedések gyógyszereként, és mert úgy vélték, az ördög elűzésére is alkalmas. Az ókori egyiptomiak a múmiák illatosítására használták, és gyakorta tettek a sírokba is citromot. A legkorábbi citrommal kapcsolatos emlékek az Indus völgyéből származnak, ahol régészeti ásatások nyomán kerültek elő citromalakú fülbevalók, nagyjából i.e. 2500 környékéről. Európa többi részén i. sz. 1000 körül vált szélesebb körben ismertté a citrom, amikor az arab kereskedőknek köszönhetően meghonosodott Szicíliában és Andalúziában, de az igazi áttörést a keresztes hadjáratok hozták.

hirdetés


A citrom manapság leginkább mint C-vitamin forrás ismert. 10 dkg gyümölcsben 40-50 mg C-vitamin található, amit a P-vitamin, más néven citrin támogat abban, hogy az érrendszeri megbetegedésekkel felvegye a harcot. Erre az összefüggésre Szent-Györgyi Albert jött rá. A C-vitamin mellett nagy mennyiségű B1-vitamint is tartalmaz, ezen felül réz, kalcium, vas és kálium található benne. A citromnak alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg gyümölcsben 29 kalória található. Se koleszterint, se zsírt nem tartalmaz.


Konyhai felhasználása igen sokrétű. Használhatjuk levesek savanyításához, gyümölcslevesek ízesítéséhez, húsok pácolásához, köretekhez és salátaöntetekhez is. Desszerteknél legtöbb esetben a gyümölcs héját használjuk, főleg tészták illatosításához, de a levét is felhasználjuk néhány süteményhez és krémhez.


A nyár elképzelhetetlen limonádé nélkül, és a fogyókúrázók nagy része is ismeri a citromos víz jótékony hatását.


A citromos víz az emésztés folyamán lúgosító kémhatásúvá válik, így csökkenti a gyomorsavat ezáltal az éhségérzetet is. Langyos vízzel éhgyomorra elfogyasztva serkenti az anyagcserét, és gyorsítja fogyókúrát.
Meleg vízzel a nap bármely szakában bélrendszeri problémákra alkalmas segítség. Vízhajtó hatása is ismert, mely által méregtelenít, tisztítja a májat az epét, jótékonyan hat a reumára és az ízületekre, és megszépíti a bőrt. Kitűnő légzőszervi problémákra, torokfájásra is.


Természetesen az igazi és teljesen érett citromra vonatkoznak igazán a fent említett áldások. Próbáljátok ki!

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. november 20. - A világon a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, több mint egymilliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. E káros szenvedély jelenleg több, mint 3 millió ember halálát okozza évente. Ez a szám a következő évtizedekben 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás okozta következményektől 3 másodpercenként meghalhat valaki a Földön Minden év novemberének harmadik csütörtökén arra szólítják fel a dohányzás rabjait, hogy (legalább) egy napig függesszék fel káros szenvedélyüket. A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) azt szeretné elérni, ha ez a füstmentes időszak egy életen át tartana.

gyogyvarazs-muszerek400-1431401982.jpgBudapest, 2015. május 12. - Milyen műszerek, berendezések hiányoznak leginkább a magyar gyermekegészségügyből? Mik azok a gyakran filléres eszközök, amikre az orvosoknak, ápolóknak szükségük van a hatékonyabb gyógyításhoz? Íme azon műszerek listája, amiket a K&H gyógyvarázs támogatottjai az elmúlt 11 évben leggyakrabban igényeltek.

clostridium-difficile-em400-1384837611.jpgEurópában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum-rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot az egészségügyi ellátással összefüggésben. A túlzott antibiotikum-használat - benne a lakossági felhasználással - ugyanis oda vezetett, hogy a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok jelentek meg.