A sokoldalú nyári vitaminbomba

2013. június 15., szombat 13:06

citrom-1371295171.jpg

Elképzelhetetlen nélküle a hűs limonádé, a legtöbb süteményt csodás illattal ajándékozza meg, nincs kompót vagy forralt bor, amiből hiányozhatna, és bizony az egészségünkért is sokat tesz.

A Földközi-tenger szimbólumának is nevezhető citrom indiai és kínai eredettel bír. Már az időszámításunk előtti időkben ismert volt Kínában, Indiában és a mezopotámiai civilizációk számára- fertőtlenítő, anti- reumatikus és frissítő tulajdonságainak köszönhetően. A muzulmán országokban is nagy népszerűségnek örvendett vérhas és egyéb vérzéses megbetegedések gyógyszereként, és mert úgy vélték, az ördög elűzésére is alkalmas. Az ókori egyiptomiak a múmiák illatosítására használták, és gyakorta tettek a sírokba is citromot. A legkorábbi citrommal kapcsolatos emlékek az Indus völgyéből származnak, ahol régészeti ásatások nyomán kerültek elő citromalakú fülbevalók, nagyjából i.e. 2500 környékéről. Európa többi részén i. sz. 1000 körül vált szélesebb körben ismertté a citrom, amikor az arab kereskedőknek köszönhetően meghonosodott Szicíliában és Andalúziában, de az igazi áttörést a keresztes hadjáratok hozták.

hirdetés


A citrom manapság leginkább mint C-vitamin forrás ismert. 10 dkg gyümölcsben 40-50 mg C-vitamin található, amit a P-vitamin, más néven citrin támogat abban, hogy az érrendszeri megbetegedésekkel felvegye a harcot. Erre az összefüggésre Szent-Györgyi Albert jött rá. A C-vitamin mellett nagy mennyiségű B1-vitamint is tartalmaz, ezen felül réz, kalcium, vas és kálium található benne. A citromnak alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg gyümölcsben 29 kalória található. Se koleszterint, se zsírt nem tartalmaz.


Konyhai felhasználása igen sokrétű. Használhatjuk levesek savanyításához, gyümölcslevesek ízesítéséhez, húsok pácolásához, köretekhez és salátaöntetekhez is. Desszerteknél legtöbb esetben a gyümölcs héját használjuk, főleg tészták illatosításához, de a levét is felhasználjuk néhány süteményhez és krémhez.


A nyár elképzelhetetlen limonádé nélkül, és a fogyókúrázók nagy része is ismeri a citromos víz jótékony hatását.


A citromos víz az emésztés folyamán lúgosító kémhatásúvá válik, így csökkenti a gyomorsavat ezáltal az éhségérzetet is. Langyos vízzel éhgyomorra elfogyasztva serkenti az anyagcserét, és gyorsítja fogyókúrát.
Meleg vízzel a nap bármely szakában bélrendszeri problémákra alkalmas segítség. Vízhajtó hatása is ismert, mely által méregtelenít, tisztítja a májat az epét, jótékonyan hat a reumára és az ízületekre, és megszépíti a bőrt. Kitűnő légzőszervi problémákra, torokfájásra is.


Természetesen az igazi és teljesen érett citromra vonatkoznak igazán a fent említett áldások. Próbáljátok ki!

Kapcsolódó cikkek

Budapest-Pécs, 2016. június 3. - Egészséges vagy? Akkor június 4-én a VITÁL Véradáson a helyed, ahol 10-18 óra között lehetőséged lesz vért adni, amellyel több vérkészítményre szoruló emberen is segíthetsz, hiszen véred az egészség számukra! Segítségedért egy FITT-csomaggal kedveskedünk, sőt ingyenes szűrővizsgálatokon is részt vehetsz, hogy hozzájáruljunk a remek testi-lelki állapotod megőrzéséhez a jövőben is.

uszokejszakaja2013-budapest-cseh-laszlo-1383157109.jpgUgorj fejest az éjszakába pikkelysömörrel élő társainkért! - ezzel a jelszóval csobbant a vízbe október 29-én este az ország öt városában több ezer ember és számos olimpikon, többek közt Cseh László, dr. Molnár Tamás, Biczó Bence és Szécsi Zoltán is. A versenyt, melynek lényege, hogy egy óra leforgása alatt a lehető legtöbb métert ússzák le a résztvevők az élsportolókkal karöltve, végül Budapest nyerte.

alcohol-1398337363.JPGEgyesült Királyság, 2014. április 25. - Amennyiben többet iszunk meg borból három nagypohárnyinál, esélyes, hogy a következő huszonnégy órában a szokásosnál mintegy 6 300 kalóriával többet vegyünk magunkhoz - áll egy jelentésben.