5 kínos hiba a karácsonyi asztal díszítésénél

2012. december 18., kedd 11:53

gomb-cseszeben-1355835492.jpg

Karácsony közeledtével a kreatív nők mindig elemükben érzik magukat. Míg a magyar tradíció leginkább az asztalra pakolt ételtömegek és süteményhalmok segítségével érne el hatást, a nemzetközi trendek arra bátorítanak minket: legyünk stílusosak, akár formabontóak! Csillogjon-villogjon a karácsonyi asztal, ne maradjon el a szalvétagyűrű, névtábla, karácsonyi gömbök, gyertyák és sok más beazonosíthatatlan objektum...

Azonban a díszítési lázban ne veszítsük szem elől a lényeget, vagyis hogy a karácsonyi asztalt valójában mégis csak evésre, ivásra, beszélgetésre fogjuk használni. Ezért fontos, hogy olyan legyen a dekoráció is, ami ebben nem zavarja az egybegyülteket, hanem inkább diszkréten elősegíti a meghitt légkör kialakulását.

 

Lássunk néhány tipikus, túlbuzgósági hibát!


gomb-cseszeben-1355835492.jpg

1. Mit keres ez a gömb a csészémben?

 

Divat gömbdíszekkel díszíteni a karácsonyi asztalt. Viszont jobb, ha ezeket azokon a semleges területeken helyezzük el, ahol nem lesznek útban senkinek. Sokakat zavarba hozhat, ha egy csillogó gömb figyel a levesestányérból vagy a forralt bornak való csészéből. (Ne is beszéljünk a higiéniáról!) Vendégeink hálásak lesznek, ha tányérjaikba kizárólag ehető dolgokat pakolunk!

hirdetés

 

almatorony-1355835622.jpg

2. Drágám, nem látlak!

 

Nagyon megzavarhatja a családi vagy baráti beszélgetést, ha az asztal közepén akkora dekorelemeket helyezünk el, hogy a szembenülők nem látják egymást. Kisebb díszeket ráadásul könnyebben és olcsóbban beszerezhetünk.


angyalszarny-1355835736.jpg

3. Karácsonyi paródia

 

A magazinokban és az internetes oldalakon számtalan cuki ötletet találhatunk, de gondoljunk bele, hogy azért mégsem a karácsony paródiáját szeretnénk megvalósítani otthon. Felnőtt emberek kínosan érezhetik magukat bohókás díszletek között, és egy-két formabontó megoldás némelyeknek még akár a hitbéli meggyőződését is sértheti.


 

 

tuske-1355836036.jpg

4. Tüske a levesben

 

A teríték közvetlen környezetében kerüljük az olyan tárgyakat, amik „koszolnak”. Például a fenyőágat, ami hullatja a tüskéjét (néhány fajta fenyő elvileg nem teszi), a száraz virágokat, terményeket, amiknek labilis az állapotuk, vagy a csillámporral borított dolgokat. Kellemetlen lehet, ha a vendégünk a díszítőelemeket a levesében látja viszont.

 

 

 

 

tuzveszely-1355836140.jpg

5. Tűzveszély

 

Szépek a meleg fényű gyertyák, – bátrabbaknál csillagszórók – de kimondottan veszélyesek lehetnek, ha túl közel vannak a szalvétákhoz, papírdíszekhez, fenyőgallyakhoz. Őrizetlenül semmi esetre ne hagyjuk gyertyával vagy csillagszóróval ékesített karácsonyi asztalunkat, ha nem akarjuk vendégül látni este még a tűzoltókat is!
 

Kapcsolódó cikkek

pillango-1357734450.jpg

Vőfélyek, dj-k, plébániák, ruhatervezők, pillangóröptetők és csokiszökőkút kivitelezők is bemutatkoznak január 12-én és 13-án a pécsi Wedding Expon. A szolgáltatók különleges kedvezményekkel is várják a menyasszonyokat és vőlegényeket, akik igazán emlékezetessé akarják tenni esküvőjük napját, vagy csak ötletszerzés céljából bepillantanának ebbe a varázslatos világba.

25b-1354371279.jpgKezdhetném úgy is, hogy a magasabb faktorú naptejet használd, és ne légy a napon 11 és 3 között, amit már számtalanszor hallottunk. Ehelyett most nézzük „vegyi” szempontból, hogy hatnak az ultraibolya sugarak naptejen át.

koszoru9-1356010897.jpg

A karácsonyi koszorú szinte már minden bejárati ajtón megjelent. Ha neked még nincs, itt az alkalom, hogy alkoss valami igazán extrát a megszokott sémák helyett!