Tízből egy csecsemő koraszülöttként jön világra

2016. november 18., péntek 06:05

koraszulottek-vilagnapja400-1479444938.jpg

Budapest, 2016. november 18. - Világszerte évente 15 millió baba születik túl korán, tehát a 37. terhességi hét előtt, a legfrissebb adatok szerint pedig Magyarországon minden tizedik csecsemő koraszülöttként látja meg a napvilágot. A korababák túlélési esélyeinek javításában kulcsszerepet játszik az élet első 1000 napján az érintettek - a szakemberek, a szülők és a szakmai partnerek - összefogása.

Ebben a kiemelt időszakban ugyanis az innovatív technológiák, a családbarát koraszülött-ellátás, a korai fejlesztés, valamint a megfelelő táplálás (különösen a 6 hónapos korig tartó, kizárólagos anyatejes táplálás) életmentő lehet. A világnap alkalmából a koraszülöttek családbarát ellátásáért tevékenykedő Melletted a helyem Egyesület a szakmai partnereivel figyelemfelhívó sétát szervez, valamint csatlakozik az Első 1000 Nap Programhoz.

 

Az innovatív technológiával és fejlett eszközparkkal (inkubátorral, lélegeztetőgéppel, tejelemző készülékkel, betegőrző monitorokkal) ellátott koraszülött egységek mellett a családbarát ellátás és a korai fejlesztésen alapuló gondozás is kulcsszerepet tölt be a korababák életminőségének javításában, és a maradandó károsodások elkerülésében.

 

- Fontos, hogy az érintett családok megfelelő támogatást és felvilágosítást kapjanak, hiszen a helyzet pontos megismerése sokat segít a feldolgozásban és a nehézségekkel való küzdelemben. Számunkra alapvető, hogy a szülőket is bevonjuk a koraszülöttek ápolásába, valamint, hogy lehetővé tegyük, hogy bármikor meglátogathassák a babájukat. Ennek szellemében partnerünkkel, a Nativitas Kft.-vel az idei évben elindítjuk a PICik és családja számára összeállított speciális bőröndünket is, melyet a világnapon mutatunk be. A csomagban olyan információs anyagok találhatók, amik a családoknak segítenek a PIC-ben töltött idő alatt - fejtette ki az eseményt megelőzően Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Melletted a helyem Egyesület elnöke és az Első 1000 Nap Program szakértője.

hirdetés

 

A családbarát ellátás egyik kulcspontja, a kengurumódszer rövid és hosszabb távon is pozitív élettani hatással bír a koraszülöttek ellátásában: segítségével az anya és az apa egyfajta „élő inkubátorként” biztosítja a baba számára a megfelelő környezetet. A bőr-bőr kontaktus révén a szülő szervezete automatikusan a koraszülött baba aktuális igényei szerint alakítja a test hőmérsékletét. Kellő odafigyeléssel és szakszerű felügyelet mellett egy 25-29 hetesen világra jött csecsemővel is el lehet kezdeni a kenguruzást.

 

Az első 1000 nap táplálása meghatározó a koraszülöttek életében

 

Bár minden baba számára különösen fontos az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása, a koraszülöttek esetében egyenesen életmentő lehet. A túlélési esélyek javításában ugyanis kulcsszerepet játszik a 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás, amely az egyik legfontosabb prevenciós eszköz a koraszülött betegségekkel szemben. Amellett, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ritkábban szenvednek tüdőgyulladásban és egyéb fertőző betegségekben, e korai időszak táplálási szokásai számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is meghatározó szerepet játszanak.

 

- A szoptatás a koraszülöttek és az érett újszülöttek esetében is hosszú távú előnyökkel jár, segít megelőzni az allergiás megbetegedések kialakulását, támogatja az agy fejlődését, hosszú távon pedig segít megelőzni a felnőttkori elhízást, cukorbetegséget és szív-és érrendszeri megbetegedéseket - hívta fel a figyelmet Dr. Nádor Csaba. - A fogantatástól számított első 1000 napban fejlődnek legintenzívebben a kognitív területek, ekkor alakul ki a bélflóra és az immunrendszer, valamint ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma is, amely meghatározza a felnőttkori elhízásra való hajlamot. A megfelelő táplálás elengedhetetlen ebben az időszakban, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a Melletted a helyem egyesület csatlakozzon az Első 1000 Nap Programhoz, és közösen még több koraszülött baba életminőségének a javításán dolgozhassunk - tette hozzá a szakértő.

 

Képeinken: A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Lánchíd november 17-én. A Melletted a helyem Egyesület és szakmai partnerei által szervezett eseményen a résztvevők a lila színnel megvilágított Lánchídon átsétálva hívják fel a figyelmet a koraszülés problémájára és aktuális kérdéseire. A lila szín a koraszülött babák nemzetközi színe.

 

Forrás: Flow, MTI-fotó: Kovács Tamás

 

koraszulottek-vilagnapja600-1479444897.jpg

Kapcsolódó cikkek

40-1354442005.jpgHa kézbe vesznek egy újszülöttet, a helyes hordozási pozícióba húzza magát és megnyugszik. Ezen az elven alapulnak azok az egészséges, csinos és vagány hordozóeszközök, amelyekben a modern kismamák szállítják babáikat.

Budapest, 2015. szeptember 15. - Közös kormányzati összefogással sikerült áthidalni a nemzetközi piacon tapasztalható ellátási problémát. E héttől ismét rendelkezésre áll hazánkban az újszülött kori BCG-oltásokhoz szükséges oltóanyag. Az oltásokhoz az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy bolgár gyártású BCG-vakcinát szerzett be.

Pécs, 2016. május 5. - Vasárnap, május 8-án 15-től 19 óráig baba- és gyermekholmik börzéjével várja a családokat a Pécsimami Közhasznú Egyesület.