A baba fejlődése – 4. rész

2013. január 14., hétfő 11:16

baba4-1358159667.jpg

Az első 12 hét lezárásával lecsökken a fertőzések veszélye, és alacsonyabb a vetélés kockázata. Ebben az időszakban szokták elújságolni a rokonoknak, valamint a közeli barátoknak az örömhírt. Ha még nem tetted, itt az ideje, hogy elkezdj pocakos-naplót vezetni. Feljegyezheted például az időpontjaidat, az érzéseidet, a baba méreteit, az élményeidet és a súlygyarapodásodat is.

A 13. héten a pocaklakó súlya kb. 28 gramm, ülőmagassága 65-70 mm. A belső szervek majdnem teljesen kifejlődtek. Légzőszervei, tüdeje fejlődik, a mellkas mozgása megfigyelhető. A belek elnyerik végleges helyüket a pocakon belül; az emésztés beindul, működik a hasnyálmirigy, az inzulin kiválasztása is megindul. Az ultrahangfelvételeken látszanak a fogcsírák. Tanul nyelni, a magzatvizet kortyolgatja, amitől néha csuklik, de ez nem kellemetlen a babának. Szopómozdulatokat végez a szájával. Hüvelykujját a szájába veszi, és reflexesen szopizza. Sokat mocorog, forgolódik, nyújtózkodik, próbálgatja testrészeit.

hirdetés

 

A 14. hétre a baba nagyjából akkora, mint egy közepes barack. Kinő a szemöldöke, megjelennek az első hajszálak. Ujjai végén nőnek a körmei, az ujjak végén már most megjelenik az egyedi ujjlenyomata. Ha éppen úgy fordul, ultrahang segítségével megállapítható, hogy kisfiú, vagy kislány.

Ülőmagassága 86 mm, teljes hossza 13-14 centiméter körül lehet a 15. héten. Súlya hozzávetőlegesen 60-100 gramm. A mellkasának átmérője kb. 3 cm. A pocakodon keresztül is hallja a hangokat, zajokat, dallamokat. A mama beszéde megnyugtatja, apa hangjához lassan hozzászokik, erős zajoktól összerezzen. Helye van bőven, gyakorolja a forgolódást, és nyújtózkodik is. Gyakorolja a fogóreflexet is, képes marokra fogni a köldökzsinórt. Bőre még vékonyka, zsírpárnái még nincsenek. Az egész testét beborítja a puha, selymes szőrzet, az ún. lanugó, aminek az a szerepe, hogy a magzatmáz képes legyen megtapadni, s ezáltal a baba bőre nem ázik fel a magzatvízben.

 

Nadrágjaid elkezdenek szűknek bizonyulni. A méhed már grapefruit nagyságúra nőtt. Nem kell megijedni, ha egy halvány vonal kezd kialakulni, ami a szeméremdombtól a köldöködig tart. A terhesség folyamán ez a vonal egyre inkább besötétül majd a benned zajló hormonális változások hatására, és nem csak ez a vonal erősödik meg, hanem a mellbimbód színe is sötétebb lesz. Előbújhatnak pigment foltok is az arcodon, válladon, mellkasodon, de szülés után eltűnnek.

 

(Kléger V.)

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. augusztus 11. - Vasárnap, augusztus 14-én 15.00 órától bölcsi-, ovi- és iskolakezdést segítő baba- és gyermekholmi-börzével várja a családokat a Pécsimami Egyesület. A rendezvény helyszíne a pécsi Szliven Étterem, ahol a szülők a bolti ár töredékéért szerezhetik be az őszi holmikat, tanszereket, vagy éppen a születendő baba kelengyéjét.

Budapest, 2015. augusztus 1. - Fodros szoknyák, csillogó-villogó pólók és cipők. Gyerekruhákat, illetve gyermek lábbeliket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Több száz ruhát ellenőriztek országszerte az üzletekben, ezen túl laboratóriumi vizsgálatot is végeztek. A mintavételezett termékek 86,3 százaléka megbukott a mechanikai és villamos laboratórium tesztjén.

teszt-1355748381.jpg

A következő hetekben megvizsgáljuk, hogyan fejlődik a baba a világ legbiztonságosabb helyén: az anyaméhben. Körülbelül a negyedik hét végére majdnem biztos lehetsz abban, hogy egy új életet hordasz a szíved alatt. Ennek egyik legbiztosabb jele a menstruáció elmaradása. Van, aki még bizonytalankodik, pedig az első vérzés kimaradását követő napokban már a legtöbb terhességi teszt két csíkkal kimutatja az áldott állapotot.