A baba fejlődése – 4. rész

2013. január 14., hétfő 11:16

baba4-1358159667.jpg

Az első 12 hét lezárásával lecsökken a fertőzések veszélye, és alacsonyabb a vetélés kockázata. Ebben az időszakban szokták elújságolni a rokonoknak, valamint a közeli barátoknak az örömhírt. Ha még nem tetted, itt az ideje, hogy elkezdj pocakos-naplót vezetni. Feljegyezheted például az időpontjaidat, az érzéseidet, a baba méreteit, az élményeidet és a súlygyarapodásodat is.

A 13. héten a pocaklakó súlya kb. 28 gramm, ülőmagassága 65-70 mm. A belső szervek majdnem teljesen kifejlődtek. Légzőszervei, tüdeje fejlődik, a mellkas mozgása megfigyelhető. A belek elnyerik végleges helyüket a pocakon belül; az emésztés beindul, működik a hasnyálmirigy, az inzulin kiválasztása is megindul. Az ultrahangfelvételeken látszanak a fogcsírák. Tanul nyelni, a magzatvizet kortyolgatja, amitől néha csuklik, de ez nem kellemetlen a babának. Szopómozdulatokat végez a szájával. Hüvelykujját a szájába veszi, és reflexesen szopizza. Sokat mocorog, forgolódik, nyújtózkodik, próbálgatja testrészeit.

hirdetés

 

A 14. hétre a baba nagyjából akkora, mint egy közepes barack. Kinő a szemöldöke, megjelennek az első hajszálak. Ujjai végén nőnek a körmei, az ujjak végén már most megjelenik az egyedi ujjlenyomata. Ha éppen úgy fordul, ultrahang segítségével megállapítható, hogy kisfiú, vagy kislány.

Ülőmagassága 86 mm, teljes hossza 13-14 centiméter körül lehet a 15. héten. Súlya hozzávetőlegesen 60-100 gramm. A mellkasának átmérője kb. 3 cm. A pocakodon keresztül is hallja a hangokat, zajokat, dallamokat. A mama beszéde megnyugtatja, apa hangjához lassan hozzászokik, erős zajoktól összerezzen. Helye van bőven, gyakorolja a forgolódást, és nyújtózkodik is. Gyakorolja a fogóreflexet is, képes marokra fogni a köldökzsinórt. Bőre még vékonyka, zsírpárnái még nincsenek. Az egész testét beborítja a puha, selymes szőrzet, az ún. lanugó, aminek az a szerepe, hogy a magzatmáz képes legyen megtapadni, s ezáltal a baba bőre nem ázik fel a magzatvízben.

 

Nadrágjaid elkezdenek szűknek bizonyulni. A méhed már grapefruit nagyságúra nőtt. Nem kell megijedni, ha egy halvány vonal kezd kialakulni, ami a szeméremdombtól a köldöködig tart. A terhesség folyamán ez a vonal egyre inkább besötétül majd a benned zajló hormonális változások hatására, és nem csak ez a vonal erősödik meg, hanem a mellbimbód színe is sötétebb lesz. Előbújhatnak pigment foltok is az arcodon, válladon, mellkasodon, de szülés után eltűnnek.

 

(Kléger V.)

Kapcsolódó cikkek

69-1354371124.jpgPécsi vállalkozás nyerte az Év Anyavállalata díjat. Gellén Nóra kétgyerekes anyaként vágott bele a kismamáknak szóló helyi információs franchise hálózat létrehozásába.

Budapest, 2015. július 19. - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint fennakadások vannak a tuberkulózis elleni ún. BCG-oltóanyag előállításában. Ennek oka, hogy a globális piac nagyobb részét ellátó két nagy gyártó cégnél késedelmet szenved az előállítás. Mindez az Európai Unióban is ellátási problémát okoz, vannak olyan országok, ahol már tavasszal elfogyott az oltóanyag.

Budapest, 2015. augusztus 1. - Fodros szoknyák, csillogó-villogó pólók és cipők. Gyerekruhákat, illetve gyermek lábbeliket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Több száz ruhát ellenőriztek országszerte az üzletekben, ezen túl laboratóriumi vizsgálatot is végeztek. A mintavételezett termékek 86,3 százaléka megbukott a mechanikai és villamos laboratórium tesztjén.