Zsolnay-óriásvázák az Új Budapest Galériában

2014. június 24., kedd 07:00

zsolnay-vazak-budapesten400-1403540578.jpgBudapest, 2014. június 24. - Tegnaptól az Új Budapest Galériában látható az a két, csaknem 1 méter magas Júlia-váza, amelyek nevüket alkotójukról, Zsolnay Júliáról kapták.

Az 1889-ben készült óriásvázákat nagyalakú pávák és stilizált virágerdőben bujkáló madarak díszítik arany kontúrozással. Csak két ilyen váza készült, formájuk megegyezik, a dekoráció azonban bár harmonizál, mégis eltérő.

 

Az első váza Gyugyi László neves műgyűjtő adományaként került tavaly Pécsre, a műtárgy párját májusban juttatta vissza Magyarországra amerikai tulajdonosa, Mary Weber, aki magyar emigráns szülők gyermeke és 200 darabos magyar kerámia-gyűjteményének csúcsdarabja volt a Júlia-váza, amely 2002-ben szerepelt a New York-i Zsolnay-kiállításon.

hirdetés

 

"Nemzeti kultúránk újabb jeles darabja kerülhet vissza gyökerei földjére, arra a helyre, ahol mintegy 130 évvel ezelőtt létrejött" - hangsúlyozta Tarlós István, Budapest főpolgármestere hétfőn a kiállítást megnyitó beszédében. Hozzátette: a Zsolnay márkanév 160 éve a hagyomány, az egyediség, a művészi érték és az állandó megújulás jelképe. Hosszú története során mindig tudott kora számára valami újat és meghatározót mondani és mind a technológiai megoldásokban, mind a művészeti kivitelezésben úttörő szerepet játszott.

 

Páva Zsolt pécsi polgármester azt hangsúlyozta, hogy Pécs számára a Zsolnay Vilmos által jegyzett kulturális örökség a város meghatározó, identitásképző öröksége. Kitért arra, hogy a második Júlia-váza 126 év után, május 14-én került vissza Gyugyi László közreműködésével Pécsre.

 

A vázapárt egy hónapig látható a budapesti kiállítóhelyen, majd a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe térnek vissza.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek

galaktika-1358255106.jpg

A lap a 100. lapszámtól 16 oldallal bővül, újra helyet kap benne a képregény műfaja is – mondta Németh Attila, a magazin irodalmi szerkesztője. Felidézte, hogy a Galaktika negyvenéves múltra tekint vissza, az „új” Galaktika az 1995-ös megszűnés után 2004 óta jelenik meg, és a lapot az Európai Science Fiction Szövetség 2005-ben a legjobb sci-fi magazin díjjal tüntette ki.

harcsaveronika-mti-1375482404.jpgNagyon készüljünk fel a szombatra: a 6. Ördögkatlan zárónapja csudálatos, varázslatos, pörgő programokkal várja a katlanozókat.  Lesz 30y koncert, Kiscsillag fesztiválzáró-koncert - melynek előzenekara a Szabó Balázs Bandája -, éjszakai túra, rengeteg tánc- és zenei workshop, gyerekprogram - kikapcsolódás az egész családnak.

Pécs, 2016. október 31. - Hét országból tíz teátrum mutatkozik be a Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon, amelyet november 3. és 6. között rendeznek Pécsen.