Zene világnapja: buszok, díszhangverseny és egy titok

2014. október 1., szerda 06:00

charlotte-coulaud400-1412135067.jpgPécs, 2014. október 1. - Hagyományos ünnepi díszhangversenye mellett rendhagyó módon is ünnepli a Pannon Filharmonikusok a mai zene világnapját. A pécsi buszjáratokon a PFZ muzsikája köszönti két megálló között az utazóközönséget a nap során.

A Tüke Busszal együttműködő társulat a különleges közösségi közlekedési programtól azt reméli, hogy így minél több pécsi lakossal megoszthatja a zene örömét.

 

A PFZ ma este, 19 órakor kezdődő ünnepi díszhangversenyének ezúttal is a Kodály Központ koncertterme ad otthont, műsoron Rahmanyinov és Csajkovszkij művei. Mindkét szerző kiemelkedő alakja a zenetörténetnek, alkotói pályájuk a sokszínű zsenialitás tanúsága, kompozícióikat áthatja a tiszta szenvedély.

hirdetés

 

Október 1-je Yehudi Menuhin, amerikai karmester és hegedűművész kezdeményezése nyomán kapott ünnepi rangot. E nap méltó alkalom arra, hogy fejet hajtsunk a zeneművészet legnagyobb alakjai előtt, és egyben felidézzük a világ - folyamatosan gyarapodó - zenei gazdagságát.

 

A zene világnapja a halhatatlan zeneszerzők és örökérvényű zeneműveik megidézése mellett a kiváló muzsikusok bemutatkozásának is teret ad. Ilyen kiválóság például az est szólistájaként színpadra lépő Charlotte Coulaud zongoraművész is (képünkön), aki fiatal kora ellenére sorra nyeri a rangos franciaországi megmérettetéseket. 2013-ban az Île-deFrance-i Nemzetközi Zongoraversenyen az első díj mellett két különdíjjal elismerték tehetségét. Coulaud ötévesen kezdett zongorázni, nyolcévesen már a Román Nemzeti Rádió zenekarával játszott együtt. A fiatal zongoraművésznő most Rahmanyinov II. zongoraversenyében mutatja meg, milyen az, amikor a szenvedélyes dallamok és a szárnyaló tehetség találkozik.

 

Október 1-jén a Pannon Filharmonikusok társulata egy újabb örökös tagot választ soraiba. Az új tagot az ünnepi koncerten köszönti a zenekar, személyét addig titok övezi.

 

Forrás: Benkő Eszter, PFZ

Kapcsolódó cikkek

vitorlak-lepes-vitorla-geopolimer-pigment-2015-uj-szobrok-1441213972.jpg

Budapest, 2015. 09. 02.- Kortárs szobrászat, grafika és zene fonódik össze Kalmár János Lelki gravitáció című kiállításának megnyitóján, melyet szeptember 8-án tartanak a budapesti FUGA épületében.

Pécs, 2015. április 23. - Három pályázatot nyújtottak be a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatói posztjára - közölte az MTI érdeklődésére a baranyai megyeszékhely önkormányzata a beadási határidő lejártát követően. Az új vezető 2016. február 16-tól öt éven át töltheti be a tisztséget.

Pécs, 2015. március 20. - Közös munka nyomán - a Zenei Iroda, a nemzetközi Zenei Bizottság és a Regionális Művészeti Tanács közreműködésével - elkészült az EUROPA CANTAT XIX Pécs 2015 nemzetközi kórusfesztivál műhelyeinek beosztása.