Zajos siker a Pannon Filharmonikusok koncertjein

2015. február 8., vasárnap 07:05

mandeal01-400-1423331779.jpgPécs-Budapest, 2015. február 8. - Hangos siker, vastaps ünnepelte a Pannon Filharmonikusok játékát február 6-án este a Művészetek Palotájában. Fővárosi koncertsorozatának idei első hangversenyén a pécsi zenekar Csajkovszkij, Sosztakovics és Sztravinszkij műveit tűzte műsorra.

A közönség a koncertet követően szűnni nem akaró tapssal üdvözölte a Pannon Filharmonikusok zenekari játékát. Egy nappal korábban a pécsi Kodály Központban ugyanazzal a zenei anyaggal adott hangversenyt a társulat, amit a baranyai publikum is elsöprő sikerrel fogadott.

 

A péntek esti koncertet követően a Művészetek Palotájának folyosóit zsúfolásig töltötte meg a közönség jól hallható elégedettsége. Sztravinszkij Petruska című művével kapcsolatban a publikum soraiban előforduló vájt fülűek pedig referenciaértékű előadást emlegettek. Ezzel a PFZ hangversenye - amellett, hogy Budapest zenei életének kivételes eseményévé vált - a szombati Sztravinszkij-maraton méltó felvezetésének tekinthető.

hirdetés

 

A MÜPA közösségi terei azonban nemcsak a zenekari játék fogadtatásától voltak hangosak, a koncert szünetében ugyanis a közönségnek alkalma nyílt közelebbről is megismerkedni a mindig innovatív pécsi zenekar új, világviszonylatban is egyedülálló kezdeményezésével.

 

A Pannon Filharmonikusok folyamatosan törekszik arra, hogy egyedi módon mutassa be a zene ihlető erejét. A képzőművészetek után idén a társulat egy friss művészeti forma, a gasztronómia felé fordult. Az együttes valamennyi budapesti koncertjén vendégül látja Segal Viktor, nemzetközi rangú chefet, aki a Pannon Filharmonikusok felkérésére a zenekari játék által megihletve alkotja meg új ételkölteményeit.

 

segal-01-500-1423332145.jpg

 

A chef a zene által inspirálva, annak tempója, vadsága vagy lágysága alapján hívja életre a hozzá illő étel ízvilágát, színét, textúráját és erejét. Segal Viktor legújabb ínycsiklandó alkotásával a MÜPA előcsarnokában kerülhetett közeli kapcsolatba a közönség, ahol a kóstolás mellett az alkotás részletes folyamatába is betekintés nyertek az érdeklődők. A Perzsa Birodalom konyháját megidéző egzotikus padlizsánsalátát a PFZ novemberi koncertjén elhangzott Dukas-mű, a La Péri ihlette.

 

Az évad során életre hívott gasztronómiai alkotásokat ősszel egy közös - hanglemezeket és szakácskönyvet is tartalmazó - kiadványban mutatja be a főváros zenei életében kivételes fűszerként hivatkozott Pannon Filharmonikusok.

 

Forrás és fotók: PFZ

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. május 20. - A magyar, a török és a horvát államfő látogatásával, a meghívott nemzeteket bemutató tematikus napokkal, nemzetközi tudományos konferenciával, illetve szobor- és emlékműavatásokkal ünneplik Szigetváron és Pécsett szeptemberben a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévet.

pfz400-1441941547.jpgPécs, 2015. szeptember 11. - Mozart B-dúr szerenádjával és Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művének előadásával, Kocsis Zoltán vezényletével kezdte meg az új évadot csütörtökön a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar, amely 122 hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2015/2016-os évadban.

mof-logo300-1380478733.jpgHét helyszínen huszonöt programra várják az érdeklődőket szeptember 30. és október 27. között Pécsen a Múzeumok őszi fesztiválja keretében. A Janus Pannonius Múzeum az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában az események közül kiemelte az október 4-én, a Modern Magyar Képtárban sorra kerülő Mesenap a képtárban című rendezvényt.