Visszatértek a kölcsönadott Csontváry-képek

2016. február 13., szombat 08:00

csontvary-vissza1-400-1455344628.jpg

Pécs, 2016. február 13. - Hiánytalanul és sértetlenül érkezett vissza Pécsre a Csontváry-életművet kezelő Janus Pannonius Múzeum (JPM) által kölcsönadott 37 kép Budapestről, a volt Honvéd Főparancsnokság épületében megrendezett kiállítás lezárását követően - jelentette be L. Simon László pénteken.

A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára beszámolt arról, hogy a fővárosi tárlatot mintegy 115 ezer látogató tekintette meg 2015. július 5. és 2016. január 31. között. Vélekedése szerint soha nem látott figyelem irányult a Csontváry-életműre - mondta a politikus a tárlatról, amelyet a hetvenévnyi pusztulás után 2014 nyarán, nemzeti forrásból felújított volt Honvéd Főparancsnokság épületében rendeztek meg két szinten, mintegy 1000 négyzetméteren, 17 teremben Csontváry szinte valamennyi fellelhető művéből.

hirdetés

 

A visszaszállított képekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, "nem volt igazuk a szkeptikusoknak, akik attól tartottak, hogy a műalkotások nem kerülnek vissza Pécsre", azok nemsokára eredeti helyükön ismét megtekinthetők lesznek. Reményének adott hangot, hogy a fővárosi tárlat nyomán meg többen tekintik meg "a huszadik század egyik legnagyobb művészi teljesítményét" a baranyai megyeszékhelyen.

 

"Abban is reménykedünk, hogy e képek fognak még utazni: ne féljünk kölcsönadni e műtárgyakat Európa nagy múzeumainak azzal a tudattal és jogos elvárással, hogy visszakerülnek Pécsre" - tette hozzá L. Simon László. Az államtitkár azt is bejelentette, hogy a JPM a fővárosi tárlat bevételeiből 30 millió forintot kap a kölcsönszerződésben eredetileg szereplő 10 millió forint helyett. A fővárosi Várgondnokság 220 millió forintos jegybevétellel zárta a kiállítást.

 

csontvary-vissza2-630-1455344875.jpg

 

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az eseményen azt mondta, hogy a Nemzeti Galériának és Pécsnek a tárlatot időről-időre hozzáférhetővé kell tennie a szélesebb közönség számára. Mint hozzáfűzte, nem példátlan, hogy a Csontváry-kollekció elhagyta a várost, ugyanis 2010-ben Isztambulban nyílt sikeres kiállítás az életmű egy részéből.

 

Hoppál Péter emlékeztetett, hogy a fővárosi tárlatot hatszor annyian látták fél év alatt, mint ahányan egy év alatt Pécsett tekintik meg a képeket.

 

Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, Csontváry Kosztka Tivadar művei a pécsiek identitásának részévé váltak, annak ellenére, hogy a művész nem a város szülötte. Szavai szerint a fővárosi tárlat sikerének is köszönhetően kiderült, hogy Csontváry életműve megérett arra, hogy világ jobban megismerje.

 

A festményeket csütörtökön szállították vissza Budapestről.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

2013.06.08-án a Búza téren kerül megrendezésre az „Első termelői és kézműves vásár” a Pécsi Patrónus Kft. és a Pécs Holding Zrt. és közös szervezésében 8 órai kezdettel.

Pécs, 2016. szeptember 16. - Izgalmas előadásokkal, kirándulásokkal, új kiállításokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket november 3-ig a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódó programjaira a pécsi a Janus Pannonius Múzeum (JPM).

Pécs, 2014. március 4. - Leonardo da Vinci közel száz mérethű találmányát mutatják be a Janus Pannonius Múzeumban (JPM). A város főterén pedig a művész által megálmodott hatalmas, lovat mintázó szobrot állítanak ki - közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere.