Újra látogatható a teljes Csontváry-kiállítás

2016. október 1., szombat 14:00

Pécs, 2016. október 1. - Mától újra látogatható Csontváry Kosztka Tivadar műveinek teljes kiállítása a festőművészről elnevezett pécsi múzeumban.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Csontváry Múzeumában tartott szombati sajtótájékoztatón nagy sikernek értékelte, hogy a május 7. és augusztus 20. között Csíkszeredán rendezett időszakos Csontváry-kiállítást több mint 40 ezren látták. Hozzátette: az erdélyi kiállításhoz kölcsönadott 34 pécsi Csontváry-kép hiánytalanul, eredeti állapotában érkezett vissza.

hirdetés

 

Szólt arról is, hogy az erdélyi időszakos tárlat ideje alatt a pécsi múzeumban a budapesti Iparművészeti Múzeum oszmán-török szőnyeggyűjteményének legszebb huszonnégy darabjából nyílt kiállítás, amelyet mintegy tízezren láttak.

 

Az államtitkár felidézte, hogy Budapesten a volt Honvéd Főparancsnokság épületében tavaly július 5. és idén január 31. között megrendezett - 37 pécsi alkotást bemutató - Csontváry-kiállítást 115 ezren tekintették meg.

 

Csontváry neve összeforrt Péccsel, a gyűjteménynek a jövőben is a megyeszékhelyen van a helye - szögezte le a politikus a képek kölcsönadása miatti korábbi aggodalmakra utalva.

 

Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: a képek egy hete tértek vissza Pécsre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a festőművész Magányos cédrus című képe mellett - a tárlat új elemeként - kapott helyet Nagy László Seb a cédruson című verse.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. december 22. - Svájc rangos koncerttermeiben lép fel december 26. és 30. között a Pannon Filharmonikus zenekar magyar és svájci szólistákkal.

child-candle-630w-tn-1355394407.jpg

Karácsony ünnepének méltó köszöntésére a családokat várja bensőséges hangulatú hangversenyére a Pannon Filharmonikusok december 23-án, advent utolsó vasárnapjának délutánján.

Budapest-Pécsvárad, 2015. január 13. - A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar államiság millenniuma alkalmából alapított Kultúra Lovagja cím adományozására meghirdetett 2014. évi pályázatára a társadalmi szervezetektől és önkormányzatoktól érkezett jelölések, valamint a Tanácsadó Testület javaslata alapján az Egyetemes Kultúra Lovagja címet adományozza Gállos Orsolyának - közölte a szervezet.