Új kreatív kulturális alkotóterek a PKK-ban

2016. február 20., szombat 08:05

Pécs, 2016. február 20. - A tehetséggondozást elősegítő két új kulturális alkotóteret adtak át pénteken a Pécsi Kulturális Központban (PKK).

A 2001 óta működő pécsi Apolló Kulturális Egyesület Weöres Sándor költőről elnevezett - jelenleg mintegy 2300 kötetből álló - könyvtárat és kreatív alkotóteret, valamint egy zeneszobát hozott létre, amelyet Keresztény Béláról, a pécsi Szélkiáltó együttes 2014-ben elhunyt tagjáról neveztek el.

 

A könyvtárban irodalmi művek, köztük színdarabok segítik elsősorban a fiatal korosztály művelődését, de két terabyte mennyiségű, színházi előadásokról készült, magyar nyelvű és feliratos felvétel is elérhető, amelyet a felhasználók okoskészülékeken tekinthetnek meg - mondta Tóth Zoltán, az egyesület elnöke.

hirdetés

 

Mint hozzátette, a zeneszobában számtalan hangszer, köztük elektromos és akusztikus gitárok, dobfelszerelés és az ezekhez szükséges hangosítás, valamint zenepedagógiai és zenetörténeti tárgyú könyvgyűjtemény áll az érdeklődők rendelkezésére.

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kulturális intézményrendszer és a civil kulturális egyesületek közötti kapcsolat fontosságáról beszélt az átadón. Szavai szerint önmagában a kulturális intézményrendszer nem tud minden réteget elérni, a civil kulturális szervezetek azonban olyanokat is megszólítanak, akik korábban nem foglalkoztak minőségi kultúrával. E szervezetek fontos szerepet töltenek be a közönségnevelésben is - hangsúlyozta Hoppál Péter.

 

Bagossy László drámapedagógus, színházi rendező szerint az Apolló Kulturális Egyesület szerves részévé vált Pécs kulturális életének, tizenöt éves munkája vonzza a tehetségeket: égiszük alá öt-hatszáz fiatal tartozik.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

csontvary-vissza1-400-1455344628.jpg

Pécs, 2016. február 13. - Hiánytalanul és sértetlenül érkezett vissza Pécsre a Csontváry-életművet kezelő Janus Pannonius Múzeum (JPM) által kölcsönadott 37 kép Budapestről, a volt Honvéd Főparancsnokság épületében megrendezett kiállítás lezárását követően - jelentette be L. Simon László pénteken.

detective-games-a-1368787923.jpg

A Detectivity az első élő nyomozójáték, melynek főszereplői maguk a látogatók. Az ötlet egy lelkes budapesti csapaté, akik a játékot egy budai lakásból most a Negyed tereire adaptálják.

leonardo-muzej2014-400-1403813046.jpgPécs, 2014. június 27. - Az idei pécsi Múzeumok Éjszakáján a leglátogatottabb tárlat a „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállítás volt. A Janus Pannonius Múzeumba ezen az éjszakán több mint nyolcezren látogattak el, 30%-kal többen, mint tavaly.