Új festmény a pécsi Chagall-kiállításon

2015. július 28., kedd 07:00

Pécs, 2015. július 28. - A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó, kétmillió euróra biztosított Kék falu című festmény is megtekinthető mától az október végéig látható Chagall-kiállításon.

A tárlatot szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) közleménye szerint Magyarországon két Chagall-festmény található állandó jelleggel, mindkettőt a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye őrzi. Ezek közül érkezik Pécsre az 1968-ban készült Kék falu című festmény.

hirdetés

 

A XX. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall életművéből április végén nyílt kiállítás a pécsi Martyn Múzeumában.

 

Az Álom ihlette művészet című tárlaton a művész bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiáit, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzait, vázlatait és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációit tekinthetik meg a látogatók.

 

Sárkány József, a JPM művészettörténeti osztályvezetője a tárlatot beharangozó sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Pécsen néhány évvel ezelőtt volt már Chagall-kiállítás, de az nagyságrendjét tekintve messze elmarad a mostanitól. Az anyagot ebben az összeállításban még nem mutatták be Magyarországon.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

skizm400-1390133990.jpg"Hatalmas élmény volt egy teltházas moziteremben, nagyvásznon, tüdőrengetős hanggal viszontlátni a munkámat" - mondta Andristyák Marcell az Edupressnek. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Média Design szakának tanársegédjével a San Fransisco-i Dance Screen Festivalra eljutott animációs filmjéről, a SKIZM-ről beszélgetett az oktatási híradó munkatársa.

komloi-szinhaz400-1432497667.jpgKomló, 2015. május 25. - Tizenkét társulat meghívásával és számos kísérőprogrammal amatőr színházi találkozót rendeznek június 12. és 14. között Komlón. A Komlói Amatőr Színház Találkozót (KASZT) hagyományteremtő szándékkal, a Pécsi Országos Színházi Találkozó hivatalos kísérőrendezvényeként rendezik meg.

lovasi50-400-1481083156.jpg

Budapest, 2016. december 7. - Jövő júniusban tizedik születésnapját ünnepli a Fishing on Orfű fesztivál, amelynek egyik alapítója, Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag) a rendezvényen lesz 50 éves és különleges koncertet ad.