Új Csontváry-múzeum: ha Pécs, segít a város

2016. április 15., péntek 06:00

csontvary-muzeum-javasolt-helyszin400-1460655001.jpg

Pécs, 2016. április 15. - Pécs minden szakmai segítséget és háttéradatot megad a Csontváry-ötletpályázaton induló azon pályázóknak, akik a festő alkotásait bemutató új múzeumot a baranyai megyeszékhelyre tervezik - közölte Páva Zsolt polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A városvezető felidézte, hogy megjelent a Miniszterelnökségnek a Csontváry Kosztka Tivadar alkotásait méltó módon bemutatni kívánó új kiállítótér megvalósításához szükséges nyílt ötletpályázata. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter október végén jelentette be, hogy ötletpályázatot írnak ki egy új Csontváry-múzeumra.

 

Páva Zsolt hangsúlyozta: a Csontváry-életmű legjobb helye Pécsett van. Emlékeztetett arra, hogy immár több mint negyven éve a baranyai megyeszékhelyen tekinthetők meg a festő alkotásai. A polgármester szerint, mivel a pályázatban nem található "térbeli kötöttség, ezért Pécs azt is elfogadja, hogy a jelenlegi Csontváry-múzeumnál is lehet jobbat csinálni", így a város önkormányzata minden szakmai segítséget, információt megad azon pályázók részére, akik a jövőben Pécsre terveznék az új kiállítóhelyet.

hirdetés

 

A konkrétumokra térve azt mondta, a lehetséges új múzeumnak helyszínt is javasol az önkormányzat, amely Pécs történelmi belvárosának észak-nyugati részén, világörökségi helyszínen található a Káptalan utca 4. szám alatt.

 

A sajtótájékoztatón kiosztott írásos összefoglaló szerint a terület alkalmasságát jól mutatja, hogy a város 2007-ben egy sikeres nemzetközi építészeti és városépítészeti tervpályázatot bonyolított le. Bár a konkrét beruházás akkor anyagi okok miatt nem valósulhatott meg, a Káptalan utca épületei és közterületei megújultak, ideális közeget teremtve Csontváry teljes életművének a bemutatására.

 

Páva Zsolt szólt arról is, hogy városvezetés szeretné megkönnyíteni a szakmai tervezhetőséget, ezért a pályázók rendelkezésére bocsátják a terület helyszínrajzát, a geodéziai felméréseket, a terepmetszeteket, a fúrásszelvények adatait, valamint a geológiai, geotechnikai szakvéleményeke, illetve a Csontváry múzeum képeinek műtárgy leírását is.

 

A polgármester szerint kezdeményezésük komoly segítséget nyújthat a május 31-én záruló pályázat Pécsben gondolkodó indulóinak.

   

Forrás: MTI, képünk forrása a dokumentáció: gov.pecs.hu/download/csontvary/csontvary.zip

Kapcsolódó cikkek

doboslaszlo-vassandras400-1443754051.jpgPécs, 2015. október 2. - Saját zeneszakmai kívánalmainak kielégítésére fesztiválkórust alapított a Pannon Filharmonikusok. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és a pécsi városvezetés által támogatott együttes Dobos László és Vass András művészeti vezetésével dolgozik majd. Az alapítást október 1-jén, a Zene világnapján jelentették be.

pfz-legkedvesebb1-2013-14-1389377295.jpgA Pannon Filharmonikusok közönsége minden évben megválasztja a zenekari tagok közül LEGKEDVESEBB MUZSIKUSÁT. Az együttes férfi és női kategóriában hirdet győztest. A 2013/2014-es évadban a Haszonné Nepp Yvett fuvolaművész és Aubrecht Dénes klarinétművész nyerte el a „legkedvesebb díjat”.

chagall-ablak400-1429942149.jpgPécs, 2015. április 25. - A Martyn Múzeumban hétfőn nyílik a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló kiállítás.