Új Bogdán Árpád-film: pécsen forgó jelenetek

2016. november 13., vasárnap 07:00

Pécs, 2016. november 13. - Bogdán Árpád második, Genezis című játékfilmjének kórházi jeleneteit a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius klinikai tömbjében forgatják. A rendező a szombati forgatás előtt az MTI-nek elmondta: a három szálon futó film forgatása novemberben kezdődött, az utolsó jeleneteket decemberben veszik fel, a játékfilm 2017 első hónapjaira elkészül.

A Genezis forgatókönyvét az irodalmi munkássága révén is ismert Bogdán Árpád írta, abban a bibliai teremtéstörténet motívumai vonulnak végig. A történet a végső formáját a nemzetközi ScriptEast, majd a Filmalap forgatókönyv-fejlesztési csapatának közreműködésével nyerte el.

 

Bogdán Árpád a színházi rendezéseit és rövidfilmjeit követően 2007-ben Boldog új élet című első mozifilmjével tűnt fel. Az önéletrajzi elemekkel átszőtt alkotás számos rangos szakmai díjat nyert, a nemzetközi közönség a Berlinálén láthatta először, majd világszerte több filmfesztiválra kapott meghívást.

hirdetés

 

A Genezis generációs problémát jár körül. A család fogalmát három, a mai Magyarország legkülönbözőbb társadalmi közegéből érkező ember történetén keresztül közelíti meg. Az események középpontjában egy sikeres nagyvárosi ügyvédnő, egy magányos, titokzatos kamaszlány és egy archaikus roma közösségből származó kisfiú áll.

 

Utóbbit a nyolcéves Csordás Milán alakítja, akit többszáz jelölt meghallgatása után választottak ki a szerepre - mondta a rendező, hozzátéve: a játékfilmben mások mellett feltűnik Danis Lídia, Varga Tamás, Cseh Annamária és Köles Ferenc színművész. A hivatásos színészek mellett számos amatőr szereplő lesz látható a filmben. A gyártás előkészítése, főként a roma telepek zárt világának hiteles megjelenítésére való felkészülés, több mint két éven át tartó folyamat volt.

 

A pécsi klinikán forgatott jelenetekben a nézők a roma kisfiú "gyászba oltott kálváriáját" kísérhetik majd végig, édesanyját - a romagyilkosságokra is visszautaló film története szerint - megölik.

 

"A felújított tiszta, minimalista stílusú kórházi környezet szép kontrasztot képez a szereplő gyászával és magányával" - fogalmazott a helyszín választásáról a rendező.

 

Bogdán Árpád reményének is hangot adott, hogy az ötven, időnként hetven tagú stábbal dunaújvárosi és budapesti helyszíneken is készülő Genezis bekerülhet a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál programjába is.

 

Sebestyén Andor, a klinikai központ főigazgatója az eseményen újságíróknak arról beszélt, hogy a közelmúltban felújított kórházi tömb az ország egyik impozáns épületévé vált. Vélekedése szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a film alkotói helyszínként választották ki azt.

 

Az egyetem közölte azt is, hogy a klinikai központ kérésére esik hétvégére a forgatás, és kizárólag olyan helyiségeket adnak át egy napra a stábnak, ahol hétvégén nincs betegellátás.

 

A játékfilm elkészítésére a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága 250 millió forint gyártási támogatást szavazott meg. A Mirage Film és a Focus-Fox koprodukciójában készülő Genezis producere Taschler Andrea és Ferenczy Gábor.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Mohács, 2015. február 14. - A busójárás nagyobb érdeklődésre számot tartó, látványosabb programjai - például a busóavatás, a máglyagyújtás, a dunai átkelés - következnek a hétvégén Mohácson, ahol csütörtök óta 1200 jelmezes részvételével űzik a telet és köszöntik a közelgő tavaszt.

Pécs-Szigetvár, 2016. augusztus 25. - Guinness-rekordkísérletre készül a Zrínyi-emlékév keretében a szigetvári zeneiskola, amelynek mintegy ötven jelenlegi és egykori növendéke és oktatója fog augusztus 26-án és 27-én 1566 percen keresztül a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszani és hajózni a Balatonon.

chagall-megnyito-pecs1-400-1430163509.jpgPécs, 2015. április 28. - Tegnap megnyílt a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló pécsi kiállítás.