Tarolt Wagner

2012. december 14., péntek 14:48

bogi-wagner-1355493171.jpg

Az elmúlt szombaton és hétfőn zajlott a Walkür első felvonásának előadása a Kodály Központban, amely nagy mérföldkő a Pannon Filharmonikusok életében.

Kiváló énekesekkel és közreműködőkkel a ma emberének szóló, aktuális, XXI. századi, modern rendezésben, az ország legjobb akusztikájú környezetében megszólaltatott remekmű lenyűgöző előadást eredményezett. „Mint egy kicsi Bayreuth.” – volt hallható a nézőtéren a hangos ovációval kísért tapsvihart követően, amely a zenekart, az énekeseket, Bogányi Tibor karmestert, Anger Ferenc rendezőt és Szendrényi Éva látványtervezőt köszöntötte az előadás után.

hirdetés

 

A wagneri zenekari méreteket is bőven kiszolgáló, zseniálisan megtervezett zenekari árok akusztikailag is a legtöbbet nyújtotta: minden finomság hallatszott a zenekarból, nagyon egységes volt a hangzás, mégsem fedte el az énekeseket, akiket kiválóan lehetett hallani a nézőtér bármely pontján. Michael Bedjai, Szabóki Tünde és Cser Krisztián a maga hangfajában kiváló wagneri énekesi teljesítményt nyújtottak, színészi játékuk pedig lélegzetelállító feszültséget teremtett a színpadon.

 

„Wagner operát magas színvonalon előadni a legnemesebb művészi kihívások közé tartozik. A Kodály Központban bármiféle hangosítás nélkül, gyönyörűen szólt a muzsika a cselló szólam kamarajátékától a hatalmas dinamikájú zenekari hangzásokig. Ami az elmúlt napokban megvalósult, az nem csak Pécsett, de európai szinten is bárhol megállta volna a helyét” – mondta Vass András karmester, aki a nézőtérről élvezte a zenekar játékát.

 

A hatalmas hóesés ellenére szép számú közönségben helyet foglaló budapesti Richard Wagner Társaságtól érkezett Wagner rajongók elismerően gratuláltak az együttesnek.
 

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. október 10. - A Pannon Filharmonikusok idén is aktív szereplője az Armel Operafesztivál programjának. A társulat alapító partnerként és rezidens zenekarként két versenyprodukcióban is közreműködik.

39415-1376160261.jpgEgy londoni vasúti alagút építésekor a több ezer középkori pestises áldozat, egy ókori római út, valamint lópatkók és velencei aranyérme feltárása mellett bizonyítékot találtak arra, hogy már i. e. 7000 körül lakott volt a Temze partja a mai London területén. A woolwichi munkaterületen közel 150 darab mezolitikum kori kőeszközt is felfedeztek a kutatók.

poszt16lakatfal400-1465505229.jpg

Pécs, 2016. június 10. - Megkezdődött csütörtökön a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely új struktúrával, több mint 150 programmal várja a közönséget június 18-ig. Az ünnepélyes megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy tavaly elhatározták a színházi találkozó megújítását, és "a POSZT idénre megújult".