Szerenád pénteken: meghitt hangulat exkluzív nyereménnyel

2013. szeptember 18., szerda 10:00

A zeneirodalom néhány igazán különleges gyöngyszeme - köztük Mozart Esz-dúr szerenádja - szólal meg szeptember 20-án, pénteken a Kodály Központ színpadán. A darabokat a Pannon Filharmonikusok tizenhét muzsikusa tolmácsolásában hallhatjuk a 18 órakor kezdődő koncerten. A zenekar ráadásul nyereménysorsolást is tartogat az alkalomra.

„Tegnap este 11 óra tájt szerenádot adott nekem két klarinétos, két fagottos és két kürtös, a saját zenémmel. A legnagyobb és legszebb meglepetést okozták, mikor - amint éppen lefekvéshez készülődtem - felcsendült az udvaron a nyitó Esz-dúr akkord.” – írta Esz-dúr szerenádjáról Mozart az apjának 1781-ben .

 

A „szerenád” olasz eredetű kifejezés, jelentése „esti zene”. Az eredetileg szabadtérre szánt műveknek ma már impozáns koncerttermek adnak otthont, ritkán csendülnek fel valóban odakinn, a szabadban.  A csillagos égbolt koncerttermében leginkább az iskolai évektől búcsúzó diákok és ritkán elszánt, szerelmes férfiak tolmácsolásában hallhatunk még szerenádot. A Pannon Filharmonikusok Péntek esti szerenád-koncertjével mindkét hagyományt, a régit és az újat is ápolni szeretné.

hirdetés

 

Az újat azzal, hogy a kifejezetten erre az alkalomra alakult fúvós kamaraformációval a Kodály Központ grandiózus koncerttermébe egy este erejéig szerenádhoz illő meghitt hangulatot varázsol. Érdekesség, hogy a hangversenyen két Esz-dúr szerenád is felcsendül, ez egyiket Mozart, a másikat Richard Strauss jegyzi. A két mű nemcsak hangneme és műfaja révén kapcsolódik egymáshoz. A fiatal Strauss műve apja szigorú felügyelete mellett fogant, akinek "zenei szentháromsága a nagy, bécsi, klasszikus triász, Haydn, Mozart és Beethoven volt." Strauss számára minden bizonnyal Mozart szerenádjai szolgáltak mintául, amelyeket gyakran hallhatott első kürtös apja és annak zenekari kollégái előadásában. A közönség a két szerző szerenádját egymás után meghallgatva, most maga is zenetörténésszé válhat egy kicsit, és eldöntheti, így van-e.

 

Az este másik különlegessége, hogy a Pannon Filharmonikusok a régi hagyomány éltetése végett exkluzív nyereményjátékot hirdetett. A hangversenyre jegyet váltók között a társulat EGY VALÓDI, ZENEKARI SZERENÁDOT SORSOL KI, amivel a szerencsés nyertes meglepheti szerelmét, családját, tanárát vagy bárkit, aki kedves neki.

 

A hangverseny záróakkordjaként Schubert: d-moll ’A halál és a lányka’ című vonósnégyese csendül fel, melyben a Halál énekel vigasztaló szerenádot a haldokló fiatal lánynak. A művet májusban a Vass András állandó karmester által átírt nagyzenekari változatban mutatta be a társulat. Abból az előadásból és a most bemutatott „eredeti” produkcióból CD-felvételt készít az együttes. A vonósnégyes közreműködője többek között Deák Márta, 2013-ban ismételten Fischer Annie-ösztöndíjas koncertmester.

 

A koncert műsora és közreműködői:

 

R. Strauss: Esz-dúr szerenád op.7
Mozart: Esz-dúr szerenád No.11, K.375

Közreműködik: 
Gárdai Viktória – fuvola, Sóvári Zsuzsanna – fuvola, Sturcz László – oboa, Varga Anikó – oboa, Arnóth Zoltán – klarinét, Aubrecht Dénes – klarinét, Herpay Ágnes – fagott, Hozbor Éva – fagott, Haszon Balázs – fagott, Karsai Farkas – kürt, Pétersz Árpád – kürt, Szilágyi Lajos – kürt, Kreka László – kürt
Vezényel: Neumayer Károly


Schubert: d-moll „A halál és a lányka” vonósnégyes D.810

Közreműködik: 
Deák Márta – I. hegedű (2013. évi Fischer Annie-ösztöndíjas),  Morvay Ágnes – II. hegedű, Murin Jaroszlav – mélyhegedű, Janzsó Ildikó – gordonka
Vezényel: Vass András

 

Bővebb információ: www.pfz.hu

Kapcsolódó cikkek

mohacsi-neptanc-facebook-1376654834.jpgNyolc országból tíz együttes mutatkozik be a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amelynek augusztus 16. és 20. között immár tizenhetedik alkalommal ad otthont a Duna-parti város. A Mohács honlapján olvasható tájékoztató szerint pénteken kerül sor a 25 éves Zora Néptáncegyüttes jubileumi estjére, szombaton pedig a romániai Ardeleana Folklóregyüttes, a horvátországi Csúzai Csárdás Néptáncegyüttes, valamint a bulgáriai Trakijcse Néptáncegyüttes lép fel a Schneider művészeti iskola szabadtéri színpadán.

leonardo10000-1399908231.jpgPécs, 2014. május 13. - Az Európában egyedülálló pécsi Leonardo-kiállítás a nyitást követő kevesebb, mint négy hét alatt elérte a tízezres látogatószámot. A tárlat sikeréből a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozó Csontváry, Vasarely és Zsolnay kiállítások is részesülnek. Utóbbiak forgalma az elmúlt hetekben közel 60 százalékkal nőtt, és már a város idegenforgalma is érzi a pozitív irányú változást.

mandeal01-400-1423331779.jpgPécs-Budapest, 2015. február 8. - Hangos siker, vastaps ünnepelte a Pannon Filharmonikusok játékát február 6-án este a Művészetek Palotájában. Fővárosi koncertsorozatának idei első hangversenyén a pécsi zenekar Csajkovszkij, Sosztakovics és Sztravinszkij műveit tűzte műsorra.