Szenzációs leletek a londoni vasút alól

2013. augusztus 10., szombat 20:43

39415-1376160261.jpgEgy londoni vasúti alagút építésekor a több ezer középkori pestises áldozat, egy ókori római út, valamint lópatkók és velencei aranyérme feltárása mellett bizonyítékot találtak arra, hogy már i. e. 7000 körül lakott volt a Temze partja a mai London területén. A woolwichi munkaterületen közel 150 darab mezolitikum kori kőeszközt is felfedeztek a kutatók.

 

Nagy-Britannia, sőt egész Európa legköltségesebb és legnagyobb vasútépítési projektje során őskori kőeszközöktől kezdve egy 2000 éves lópatkón át középkori pestises maradványokig és aranyérmékig szinte minden korból találtak valamilyen leletet a szakemberek. A kutatók több tucat, 150 éves emberi maradványra is ráleltek: a csontok a szomszédos területen elhelyezkedő Bedlam Kórház, a világ első pszichiátriai otthonának egykori lakóihoz tartoztak.

 

csont-1376160448.jpgA vasúti építkezés egy másik szakaszán, a Liverpool Street környékén 150 darab, mezolitikumból származó kőeszközökre bukkantak. A régészek szerint az őskori londoniak a folyóparti területet folyami kövek gyűjtésére és kőeszközök készítésére használták. Az őskori „szerszámgyárat” feltáró kutató és az egész Crossrail vasúti projekt vezető régésze, Jay Carver elmondta: „ez egy rendkívüli és egyedálló leletcsoport, amely azt feltételezi, hogy az ember a jégkorszak hosszú kényszerű 'szünete' után hamar visszatért Angliába, s a Temze-völgyben telepedett le.” A kutatók úgy vélik, rendkívüli helyszínnel van dolgunk, egyfajta „beszerzési területtel”, amely a korabeli londoniak igényeit elégítette ki.

hirdetés

 

A szakemberek a Liverpool Streeten egy jó állapotban megőrződött római utat is felfedeztek, amelynek alapjai alatt egy teljes emberi csontvázra leltek.

ses-1376160527.jpg

Nem véletlen, hogy a közelben egy i. sz. 30-ból való római sestertius is előkerült. A szakértők úgy vélik, hogy a frissen feltárt ókori út egykoron forgalmas lehetett, mivel több egyéb lelet is felbukkant mellette: lópatkók, lószerszámok és különféle fémből készült eszközök.

Az 1348-as, egész Európán végigsöprő pestisjárvány is hagyott nyomott a helyszínen. A London lakosságának felét elpusztító fekete halál négyezer áldozatát találták meg a földalatti vasútépítés során. A 16. századból pedig velencei aranyérméket, illetve medálokat is felleltek, amelyeket minden valószínűség szerint arisztokraták vagy egyéb előkelők hordhattak.
 

A régészek azt tervezik, hogy jövőre indítják el az ásatási munkálatokat a Liverpool Streethez közeli, 17. századi temetőben, ahol közel háromezren nyugszanak. A kutatók azt remélik, hogy a nagyszabású ásatás közben a római utak maradványai mellett római kori épületek alapjai is előbukkannak majd a föld alól.

 

 

/Forrás: www.mult-kor.hu/

Kapcsolódó cikkek

mandeal01-400-1423331779.jpgPécs-Budapest, 2015. február 8. - Hangos siker, vastaps ünnepelte a Pannon Filharmonikusok játékát február 6-án este a Művészetek Palotájában. Fővárosi koncertsorozatának idei első hangversenyén a pécsi zenekar Csajkovszkij, Sosztakovics és Sztravinszkij műveit tűzte műsorra.

Pécs, 2016. május 5. - Átadták a - főként művészfilmeket vetítő - pécsi Apolló mozi 16 millió forintos beruházással felújított, negyven néző befogadására alkalmas klubtermét szerdán.

54-1354439993.jpgBach – Szilvia: Alt – duett a Pécsi Harmadik Színházban

Alt – duett. Egy régi barátság. Egy színésznő és egy írónő. Hol az egyik, hol a másik sétál az élet napos oldalán. Tragikomédia, csodálatos zenével. A remek előadásiról ismert humoristanő, Bach Szilvia, ezúttal olyan témához nyúl, melyről mindenki tud, de keveset beszél, és még kevesebbet tesz e probléma megoldására. A darab január 29-én 19 órakor és 30-án 19:30-kor tekinthető meg a Pécsi Harmadik Színházban.