Star Wars Nap: szójátékos eredet, ünnepi tippek

2015. május 1., péntek 10:00

star-wars-day-may-4th-400-1430467030.jpgBudapest, 2015. május 1. - Május 4-ike igazán különleges nap a Star Wars rajongói, kedvelői számára, ugyanis jön a várva várt nemzetközi Star Wars Nap. De vajon miért éppen erre a napra esett a választás? Hogyan ünnepelhetjük kreatívan?

Bár a Star Wars-sorozattal kapcsolatos minden fontos évforduló május más napjaira esik, a nemzetközi Star Wars Napot mégis május 4-én ünneplik a rajongók, melynek oka egy angol szójáték. A filmek egyik legismertebb mondata, „Az erő legyen veled!” eredeti, angol változatban így hangzik: „May the force be with you!”, amelyet a rajongók „May the fourth be with you!”-vá (Május negyedike legyen veled!) alakítottak.

 

A szójátékot először 1979. május 4-én jegyezték fel, amikor Margaret Thatchert Nagy-Britannia első női miniszerelnökének választották. Pártja ezen a napon egy hirdetést jelentett meg a The London Evening News-ban a következő szöveggel: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.)

hirdetés

 

TOP 10 tipp az ünnepléshez

  1. Viselj bármit, amit szeretsz, kezdve a Star Wars pólótól egészen a rohamosztagos jelmezig, minden teljesen elfogadható. (Sőt, öltöztesd fel a háziállatodat is!)
  2. Tarts Star Wars maratont a barátaiddal és a családoddal! Jó, ha tudod, hogy 2015. április 10-től, először a világtörténelemben, a teljes sorozat új extrákkal elérhető digitális HD minőségben. Keresd az online áruházakban!
  3. Az ételkülönlegességek elengedhetetlen részei minden ünnepnek. Talán egy Halálcsillag süti vagy „Ham Solo” szendvics jó választás lenne. Vagy esetleg valami mást szeretnél? A StarWars.com oldalon számtalan recept közül válogathatsz.
  4. Ünnepelj Star Wars témájú italokkal: például kék tejjel, pont úgy, ahogy Beru néni csinálná!
  5. Élvezd a napot gyerekeiddel és Star Wars kézműves játékokkal! Elő a kreativitással: formázz meg emlékbe egy Star Wars karaktert! Ha érdekel, hogyan készíts Star Wars könyvjelzőt vagy más menő Star Wars-os cuccokat, irány a StarWars.com!
  6. Használtad már a Vader Erőt? Twitteld a képeket a @starwars oldalra, és mutasd meg, te hogyan ünnepled a Star Wars napot: hashtag #StarWarsDay
  7. Gondolkodtál már azon, hogy állna rajtad egy Lázadók Szövetsége tetoválás? Május 4-e tökéletes alkalom, hogy bevállald!
  8. Néha az emberek az ünnepeket valamilyen különleges utazással töltik. Miért ne látogathatnál el Disneylandbe vagy Disney Worldbe és vehetnél részt egy Star Tours-on? Több mint 50 küldetés során mérettetheted meg magad…
  9. Ahogy Yoda mondta: "Add tovább, amit tanultál." Vezesd be a fiatalabb testvéredet, családtagodat vagy barátodat a Star Wars világába!
  10. Van olyan Star Wars játékod, amire már nincs szükséged? Adományozd el őket, és tedd valóban emlékezetessé a May the 4th-ot a rászoruló gyermekeknek.

További inspiráció és ötletek a family.disney.com és a www.starwars.com weboldalakon!

 

Tippjeink forrása: Merlin

Kapcsolódó cikkek

Első alkalommal rendezik meg szombaton Székesfehérváron a koronázóvárosok találkozóját, amelyen a házigazda mellett képviselteti magát Sopron, Esztergom, Buda és Pozsony városa is.

Pécs, 2016. június 19. - Véget ért a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Őri László, Pécs alpolgármestere a tíznapos esemény Kodály Központban rendezett szombati díjkiosztó gálaestjén hangsúlyozta: a fesztivál új vezetősége "jól kormányozta a hajót, szakmai program sikeres volt".

Pécs, 2015. július 26. - Kétszáz kórusénekes, a Pannon Filharmonikusok, a Bartók Béla Férfikar és több táncegyüttes fellépésével vette kezdetét a pécsi székesegyház előtti téren a kontinens legnagyobb kórustalálkozója, az augusztus 2-ig tartó XIX. Europa Cantat szombaton este.