Rekord látogatószám a Múzeumok Éjszakáján

2014. június 27., péntek 06:00

leonardo-muzej2014-400-1403813046.jpgPécs, 2014. június 27. - Az idei pécsi Múzeumok Éjszakáján a leglátogatottabb tárlat a „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállítás volt. A Janus Pannonius Múzeumba ezen az éjszakán több mint nyolcezren látogattak el, 30%-kal többen, mint tavaly.

A Múzeumok Éjszakáján a pécsi múzeumokban egyidejűleg tizennégy helyszínen zajlottak a programok, amelyekre több mint nyolcezer vendég érkezett. Az összes látogató negyede az Európában először Pécsett látható Leonardo-kiállításra volt kíváncsi. Tömegeket vonzottak az óránként induló tárlatvezetések és óriási sikert könyvelhet el a „Leonardo más szemmel” című program is, amelyen dr. Dorn Klára szemész főorvos és dr. Solt Jenő belgyógyász főorvos „boncolgatta” Leonardo da Vinci anatómiai rajzait.

hirdetés

 

Jelentős volt az érdeklődés a Mecseki Bányászati Múzeum földalatti kiállítása iránt is, ahol a Dinoszauruszok világát bemutató kézműves foglalkozásokon közel kilencszázan fordultak meg. A JPM legnagyobb állandó kiállításait, a Csontváry, Vasarely és Zsolnay remekműveket több ezren csodálták meg, és hosszú sorokban követték a hagyományos tárlatvezetéseket.

 

Százakat vonzottak a Reneszánsz Kőtár és a Kőkert programjai: a Fegyver mustra, az irodalmi félóra, Séta a Múzsák kertjében, valamint a Pécsi Kamarakórus és Mecsek Kórus koncertje. A múzeumok utcájától távolabb eső Természettudományi, Néprajzi és Várostörténeti Múzeumok programjai ugyancsak népszerűek voltak. Több száz érdeklődő volt kíváncsi a „Konyha a Tükörben” időszaki kiállítás kapcsán szervezett palacsintasütésre, amely természetesen a nagymamák receptje alapján készült.

 

Ezek a népszerű tárlatok, valamint a JPM további állandó és időszaki kiállításai egész nyáron át várják a helyi és a Pécsre kiránduló látogatókat.

 

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

 

leonardo1-muzej2014-600-1403813199.jpg

Kapcsolódó cikkek

leonardo-ora400-1408471036.jpgPécs, 2014. augusztus 20. - Megfigyelte a természet mozgásait, utánozta és megpróbálta gépek formájába önteni a látottakat. Érzelmei vezérelték, hiszen művész volt, nemcsak tudós. Leonardo da Vinci szenzációs találmányainak titka még ma is sok elmét megmozgat.

Szeptember 12-én, csütörtökön este zenetörténeti eseménnyel nyitotta új évadát a Pannon Filharmonikusok zenekara. Felütésként az elismert lengyel komponista, Krzysztof Penderecki - Magyarországon most először bemutatott - I. hegedűversenyével tisztelgett a társulat a zeneszerző előtt 80. születésnapja alkalmából. Részletes kedvcsinálót közlünk a PFZ 2013/2014-es évadához.

poszt2015-nyito400-1433447646.jpgPécs, 2015. június 5. - Megkezdődött a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a tíznapos eseménysorozat tegnapi megnyitóján azt mondta: kezdeményezte, hogy a vidéki kulturális fesztiválok támogatása külön soron szerepeljen a jövő évi költségvetésben.